Portal Planinskega društva Mislinja

NOVA VABILA

Program dela 2020
Na spodnji povezavi je objavljen program dela za leto 2020:
Program dela 2020
 
POHOD PO ŠISERNIKOVI POTI
Planinsko društvo Mislinja vabi v soboto 22.02.2020 na
28. zimski pohod po
Šisernikovi poti


excel  Šisernikov pohod
 

VREMENSKI PODATKI

ZAKLJUČEK POHODNIŠKE SEZONE 2019
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 17 november 2019
dsc_3803 Izlet ob zaključku pohodniške sezone V soboto, 16. novembra smo ob zaključku pohodniške sezone organizirali tradicionalni izlet, ki se ga je udeležilo 38 pohodnikov. Letos smo prehodili del Slovenjegoriške planinske pot, od Vurberka preko Grmade do Trnovske vasi. Slovenjegoriška planinska pot je dolga 93 kilometrov in poteka po Srednjih Slovenskih goricah ter delu Ptujskega in Dravskega polja. Poteka tudi skozi občino Dornava. Prične se v najstarejšem slovenskem mestu Ptuju ter poteka čez Vurberk, skozi Trnovsko vas, Vitomarce, Juršince, Polenšak, Gorišnico in Markovce nazaj v Ptuj. Na poti je 12 kontrolnih točk z žigi, ki jih je treba odtisniti v dnevnik. Obstajata pa tudi posebna zloženka in vodnik z opisom poti in znamenitostmi krajev ob poti. Na pot smo krenili z avtobusom iz Slovenj Gradca preko Mislinje v smeri Ptuja. Na Ptuju sta se nam pridružila planinska vodnika PD Ptuj, Antun Mlinarevič in Viktorija Dabič. Med vožnjo do Vurberka smo izvedeli marsikaj zanimivega o zgodovini ljudi in o vaseh, skozi katere smo se peljali. Pred začetkom pohoda smo si ogledali še grad Vurberk. Kljub oblačnemu vremenu nas ni zapustila dobra volja. Razgledi, ki so se nam ponujali z gričev, po katerih smo hodili, so bili prav zanimivi. Pogled nam je segal do Pohorja, Boča, Donačke gore, Haloz pa po Dravskem in Ptujskem polju. Vse pa nam je razložil vodnik Antun, ki nas je varno pripeljal v Trnovsko vas, kjer je bil tudi cilj našega pohoda. Zaključek smo pripravili v gostišču Siva čaplja. Tu so nas razvajali s samopostrežnim kosilom, kjer je res vsak lahko našel kaj zase. Dobre volje smo se zapletli še v obujanje spominov na letošnje prehojene pohode. Nekaj pa je bilo tudi želja za pohode v prihajajočem letu. Dobre volje po prijetno preživetem dnevu smo na avtobusu zapeli še nekaj ponarodelih pesmi iz zakladnice naših narodno zabavnih ansamblov. Razšli smo se z željo, da se drugo leto zopet srečamo na zaključku pohodniške sezone in da se nam pridruži še več naših članov. Tekst: Ivan Arko Fotografije: Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
PO LEVSTIKOVI POTI 2019
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 10 november 2019
dsc_3634 PO LEVSTIKOVI POTI 2019 Kot že mnogo let do danes smo se planinci PD Mislinja tudi letos udeležili tradicionalnega pohoda Po Levstikovi poti. Kljub jutranjemu dežju je bil avtobus poln. Zapeljali smo se do Litije, kjer smo opravili administrativne zadeve. Letos je vsak udeleženec prejel kozarec z napisom Levstikova pot. Po opravljenih formalnostih smo se z avtobusom zapeljali do Šmartnega pri Litiji, kjer smo se priključili množici pohodnikov. Nekaj časa smo hodili po makadamski cest,i is katere smo zavili na gozdno pot, ki je bila letos še posebej blatna in spolzka. Do cilja na Čatežu je pot speljana po gozdnih cestah, gozdnih stezah, travnikih in tudi precej asfalta je vmes. Na približno pol poti se pot razdeli na južni in na severni del. Dolžina obeh poti je približno enaka, le da je na južni poti več asfalta. Ko smo prispeli v Litijo, se je vreme že izboljšalo in izza oblakov je že kukalo sonce. Med potjo smo lahko občudovali naravo v čudovitih jesenskih barvah, ki jih je sonce še polepšalo. Med potjo je bilo tudi polno stojnic, ki so ponujale krajevne dobrote od potic, kostanja, krofov in še mnogo drugega. Tudi za žejo je bilo poskrbljeno. Na nekaterih stojnicah pa so pohodnike privabljali z zvoki narodno-zabavne glasbe. Na cilju na Čatežu so organizatorji pripravili osrednjo prireditev, imenovano Razhodnja. Čas je kar prehitro minil in morali smo se odpraviti do avtobusa, ki nas je z vmesnim tradicionalnim postankom na Trojanah, srečno pripeljali do doma. Vodniki: Peter Zupanc Franc Bricman Stane Krenker Danilo Kete Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET PO JERUZALEMSKIH GORICAH
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 07 oktober 2019
dsc_3039 IZLET PO JERUZALEMSKIH GORICAH Za oktoberski pohod smo izbrali Jeruzalemske gorice. V torek, 01.10.2019, smo se zapeljali do Središča ob Dravi, kjer so nas že pričakali predstavniki Turističnega društva Središče ob Dravi. Najprej smo si ogledali kratek film o Središču in njihovi oljarni, potem pa smo uživali v pokušnji okusnih izdelkov iz oljarne. Po pokušnji smo si ogledali tudi muzej o zgodovini kraja, ki ga je slikovito prikazala kustosinja muzeja. Pot smo nadaljevali z minibusom do Vinskega vrha, kjer smo se ustavili na domačiji Kolarič. Tu so nas najprej povabili v klet na pokušnjo vin, potem pa še v hišo na prigrizek. Tako okrepljeni smo se po cesti napotili proti Jeruzalemu. Hodili smo po asfaltnih cestah, ki so prepletene med vinogradi. Opazovali smo značilno Jeruzalemsko pokrajino, kjer prevladujejo vinogradi do koder vam seže pogled. Med potjo smo opazovali tudi trgače, ki so hiteli trgati sladko grozdje. Tu in tam smo tudi mi utrgali kakšno jagodo, da smo se posladkali. Na Jeruzalemu smo si ogledali še notranjost cerkve, ki je zelo lepa. Pot smo nadaljevali po cesti, ki je speljana po Jeruzalemskih gričih, in se enkrat dviga pa spet spušča. Po dobrih dveh urah hoje smo prišli do gostišča Taverna, kjer smo si privoščili daljši počitek z malico in pijačo. Čas je hitro mineval in morali smo se posloviti. Zahvalili smo se našim gostiteljem za čudovit dan, ki smo ga preživeli v Jeruzalemskih goricah med prijaznimi ljudmi. Vodnik: Peter Zupanc Soorganizator: Silva Sonjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
POHOD NA ČREPIČ 04.10.2019
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 07 oktober 2019
dsc_3061 Pohod na Črepič, 4.10.19 Za drugi pohod v letošnjem šolskem letu smo si izbrali naš domači hrib Črepič. Zbralo se nas je 33 otrok, mentorica in dva vodnika. Izlet smo opravili kar v petek v popoldanskem času. Izpred šole smo krenili proti naselju Šentilj proti Stražam in po pol ure smo bili na vznožju Črepiča. Odločili smo se za strm vzpon, ki nam ni povzročal nobenih preglavic in v pol ure smo dosegli vrh. Zgoraj nas je pričakalo sonce, odprl pa se nam je tudi lep razgled na vse okoliške hribe in zaselke, vse tja do Slovenj Gradca. Vpisali smo se v vpisno knjigo ter nekaj minut namenili še obnovitvi planinskega znanja. Nekatere informacije so bile nove (splošno o planinstvu, delovanju, društvu…), nekatere pa smo samo obnovili (obnašanje na planinskih pohodih, kakšna je primerna planinska oprema in kako pripravimo nahrbtnik). Sestopili smo po lažji strani in za pot nazaj do šole porabili še eno uro. Vzdušje na izletu je bilo razigrano in zabavno. Veselimo se naslednjih planinskih dogodivščin! Vodnika: Peter Zupanc, Anka Tretjak Mentorica: Klavdija Križovnik Zapisala: Anka Tretjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
ŽELEZNA KAPLA
Avtor: Peter Zupanc   
sreda, 25 september 2019
20190915_101437 ŽELEZNA KAPLA V nedeljo smo se odpravili na ferato Turkenkopf Klettersting v Železno Kaplo. Ime je dobila po Razgledni točki, poimenovani po protiturški opazovalnici, katere razvaline stojijo na pečinah pod Božičevim vrhom. Začne se tik nad levim bregom potoka Bela. Na ferati premagamo 290 m višinske razlike in dosega visoko težavnost D/E. Že takoj na začetku postane zahtevna in navija roke. V prečnici v desno se vzpenja nad potokom Bela. Njena težavnost pa nič noče popuščati, ampak se stopnjuje. Celoten vzpon je zelo zahteven in zahteva moč v rokah. Po prvem delu sledi krajši predah skozi gozdiček, kjer smo si malce spočili roke. Ne dolgo za tem pride najtežji del poti – dolga previsna prečnica. Na koncu lete pa je še krajši navpični previs. Tu je konec najtežjega odseka ferate. Pot pa se nadaljuje še nekaj časa navzgor v okvirih - C - težavnosti do razgledišča, kjer je izjemen razgled na Železno Kaplo. Sestop poteka kratek čas ob jeklenici potem, pa po gozdni poti do parkirišča. Tekst: Jože Hribar Fotografije: Jože Hribar Oglejte si fotografije z opisi.
 
ŠOLSKI IZLET NA IZVIR PAKE
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 23 september 2019
dsc_2848 ŠOLSKI IZLET NA IZVIR PAKE Pričelo se je novo šolsko leto in s tem tudi izleti planinskega krožka na OŠ Mislinja. V soboto, 21.09.2019 smo se zbrali na AP Mislinja. Zapeljali smo se na Pako, kjer se je začela naša pot ob reki Paki do izvira. Že takoj ko smo začeli s hojo, smo morali prečkati vodo. Med vzponom do izvira smo jo prečkali še večkrat. Prečkanje je bilo za otroke zelo zanimivo, tako da so pozabili na utrujenost. Celo pot do izvira smo hodili po gozdnih stezah, ki pa so bile precej mokre, in ob poti so se videle posledice ujm. Brez večjih problemov smo prišli do izvira, kjer smo se odpočili. Pot smo nadaljevali po drugi poti, saj je bil naš cilj priti v Mislinjo. Pri lovski opazovalnici smo naredili še skupinsko fotografijo. Do Mislinje smo hodili malo po asfaltu, malo po makadamu pa tudi po planinskih stezicah. Ustavili smo se tudi na naši razgledni točki, kjer so tako otroci kot tudi starejši ugotavljali, katere hribe vidijo. Srečno smo prispeli v Mislinjo, kjer so že čakali starši. Bil je prijeten dan. Lepo je bilo pogledati skupino otrok, ki so uživali v naravi in družbi sošolcev. Na pohodu je bilo 35 otrok in 9 starejših. Vodnika: Anka Tretjak Peter Zupanc Mentorica: Klavdija Križovnik Oglejte si fotografije z opisi.
 
POZDRAV JESENI 2019
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 23 september 2019
dsc_2895 POZDRAV JESENI 2019 Tudi letos smo planinci PD Mislinja sodelovali na prireditvi Pozdrav jeseni pri Foltanu, ki je bila v nedeljo, 22.09.2019. Že dopoldan smo pričakali planince iz Središča ob Dravi. Zapeljali smo se na domačijo, kjer živi naš župan, Bojan Borovnik.Tam so nas postregli z aperitivom, kavico, čajem in pecivom. Ogledali smo si košute in srnjake v obori, ki so se le počasi približali, saj niso bili navajeni na takšno število občudovalcev. Poslovili smo se od prijaznih domačinov in se zapeljali do cerkvice. Od tu smo se peš napotili do Špika, od koder je lep razgled na Velenje in Šoštanj ter planine v daljavi. Z vrha Špika smo se spustili do koče na Kozjaku, kjer smo se okrepčali. Čas je hitro mineval in smo morali zapustiti kočo, saj smo morali do 13. ure priti na Foltanovo domačijo, kjer se je začela prireditev Pozdrav jeseni 2019. Na prireditvi smo imeli stojnico tudi planinci PD Mislinja. Letošnja tema prireditve so bile jedi iz koruze. Naša članica Danica Borovnik je pripravila pico iz koruzne polente z več vrstami nadevov. Vsi, ki so poskusili pico, so rekli, da je bila dobra. Na prireditvi so domači pridelovalci pokazali svoje največje in najlepše pridelke. Lahko smo opazovali ogromne buče, paradižnike, pese, repe, korenčke, zelje in še mnogo drugega. Nekateri pa so se izkazali z aranžmaji iz pridelkov. Vreme je prirediteljem postreglo, saj je bilo sončno in ne premrzlo, in tako se je še ena prireditev Pozdrav jeseni uspešno končala, tudi z udeležbo PD Mislinja. Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET NA GOLICO 2019
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 16 september 2019
dsc_2780 IZLET NA GOLICO (KORALPE – GROSER SPEIKKOGEL, 2140 m) Ker je bilo za torek, 03.09.2019 napovedano slabo vreme, smo izlet na Golico prestavili na nasledni torek, ko nam je bilo vreme bolj naklonjeno. Zapeljali smo se skozi Lavamünd (Labot) in Wolsberg do prelaza Weinebene, kjer smo izstopili. Pred pohodom smo se v koči Weinebenehaus okrepčali s kavico. Do meje med avstrijsko Štajersko in avstrijsko Koroško smo hodili nekaj časa po gozdni cesti, nekaj časa pa po pašnikih. Od meje pa smo se povzpeli ob pašni ograji in po dobre pol ure hoje prispeli na vrh Hühnerstütza (1989 m). Z vrha se nam je odprl lep razgled na Golico. Okoliški vrhovi pa so bili skriti v oblakih. Na vrhu smo si privoščili krajši počitek za okrepčitev. Do vrha Golice smo hodili po ozki stezi, ob kateri je bilo polno brusnic in tudi borovnic, tako da smo se lahko tudi posladkali. Po treh urah hoje smo prispeli na vrh, kjer smo se zadrževali le kratek čas, saj je pihal mrzel veter. Naredili smo skupinsko fotografijo in se spustili do koče Koralpenhaus, ki pa je bila zaprta. Tako da smo si lakoto in žejo potešili kar iz nahrbtnikov. Od koče smo se sprva po asfaltni cesti, pozneje pa po smučišču spustili do smučarskega centra Koralpe, kjer nas je čakal minibus, ki nas je srečno pripeljal do doma. Preživeli smo prijeten dan poln lepih doživetij. Vodnik: Peter Zupanc Soorganizator: Silva Sonjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
PRAZNIK BUČ V SREDIŠČU OB DRAVI
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 09 september 2019
dsc_9587 Praznik buč v Središču ob Dravi V soboto, 7. septembra, je v Središču ob Dravi je potekala že 17. tradicionalna prireditev Praznik buč - dan odprtih vrat Oljarne Središče ob Dravi. Turistično društvo iz pobratene občine Središče ob Dravi je naše društvo povabilo, da se prireditve tudi aktivno udeležimo, in sicer v pripravi oz. tekmovanju v kuhanju bučnega golaža. Prireditev se je pričela s kulturnim programom središke godbe na pihala in mažoretkami iz Nedelišča, nato pa so se na odru zvrstili številni govorniki in bogat kulturni program. Hkrati je potekalo tekmovanje v kuhanju bučnega golaža. V živo je na prizorišču svoje specialitete pripravljal Masterchef Slovenije 2016, Darko Klemen. V oljarni je potekal ogled proizvodnje štajersko-prekmurskega bučnega olja. V velikem šotoru so se predstavila različna društva, potekala je predstavitev starih obrti, bogata pokušina jedi z bučnim oljem, bučnimi semeni in moderna kuhinja s pridihom tradicije. Z animacijo je bilo poskrbljeno tudi za otroke. Obiskal jih je Ribič Pepe. Zbrane pa je zabaval narodno zabavni ansambel Ekart. Na tekmovanju v kuhanju bučnega golaža je sodelovalo 14 ekip. Ker smo bili na tekmovanju prvič, smo se na samo tekmovanje odpravili predvsem z dobro voljo in da spoznamo, na kakšen način samo tekmovanje poteka. Stroga pet-članska komisija nas je spremljala od prižiga ognja pod kotličkom do ocenitve končnega izdelka. Ekipa pod vodstvom Marjana in kuharskih sodelavk, dveh Silv in ene Danice, se je dobro ujela. Z nestrpnostjo smo pričakovali razglasitev rezultatov. Na tekmovanju razglasijo prvih pet ekip, ostale ekipe pa so osvojile šesto mesto. Kljub temu da smo bili na tekmovanju prvič, smo se zavihteli na odlično četrto mesto. Zmagali pa so tekmovalci iz našega turističnega društva, ki so se tekmovanja udeležili že desetič. Za uspeh jim iskreno čestitamo. Dobra volja, prijetna družba in predvsem krepitev prijateljstva s predstavniki društev iz pobratene občine Središče ob Dravi se je na prireditvi čutila na vsakem koraku. Na koncu smo jih povabili v Mislinjo, kjer članom športnega društva in turističnega društva iz Središča ob Dravi pripravljamo že skoraj tradicionalni pohod, nato pa se skupaj udeležimo prireditve Pozdrav jeseni na Foltanovi kmetiji. Zapisal Ivan Arko Fotografije: Bojan Šinko Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET NA VRBANOVE ŠPICE
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 09 september 2019
img_20190831_111146 31.8.2019 Vrbanove špice Tale zanimiv in tehnično zahteven pohod se je začel v zgodnjih nočnih urah na postajališču v Mislinji. Zbralo se nas je sedem pohodnikov in ob pol šestih smo prispeli v dolino Kot (950 m), kjer se je še v temi začela naša pot, imenovana po Lojzetu Rekarju. Do svita smo že prehodili še z gozdom obraščen del, v novo jutro pa zakoračili v strmejši klanec. Prvi postanek smo imeli ob studencu in ga izkoristili za razgledovanje po prehojeni poti iz doline Kota in naprej do vrhov, ki so se odpirali pred nami. Preizkusili pa smo tudi osvežilno gorsko vodo. Gruščasto kamnita pot se je tudi v nadaljevanju kar strmo vzpenjala, zasluženo malico pa smo si privoščili pri velikem balvanu, poimenovanem Debeli kamen. Nadaljevali smo do razpotja, kjer se levo pot odcepi proti Staničevemu domu, mi pa smo krenili desno proti Vrbanovim Špicam. Ustrezno opremljeni (čelade, rokavice, pospravljene palice) smo zakoračili v ferato, kjer so se izmenjavale jeklenice, skobe in klini. Strma pobočja smo premagovali kleno in zanesljivo, saj je pot zahtevala popolno koncentracijo. Po premaganih grebenih smo najprej dosegli vrh Spodnje Vrbanove Špice (2299 m), sledil je kratek sestop ter nadaljevanje razgibane poti proti Visoki Vrbanovi špici. Zanimivi prehodi, grebeni, spusti ter vzponi, pa obe okni ter Plesišče (široka travnata polica) so nam komajda dopuščali uživati v prečudovitih razgledih na pogorje Rjavine, Cmira in Špic ter dalje na ostale Julijske vršace. Vse to pa nam je bilo v polni meri omogočeno, ko smo premagali zadnji, dokaj strm greben, in po dobrih petih urah hoje usvojili Visoko Vrbanovo Špico (2405 m). Sledil je krst dveh prvo-pristopnikov po vseh protokolih ter obvezno evidentiranje našega uspeha. Nezahteven in relativno kratek spust nas je pripeljal do Staničeve koče, kjer smo imeli daljši postanek. Meglice, ki so zjutraj zakrivale nekatere vrhove, so se razkrojile in odprl se nam je pogled tudi na najvišji Triglav. Za povratek smo izbrali pot proti dolini Vrat po neoznačeni poti pod Cmirom. Pot je relativno dobro uhojena in označena z možici in nam ni predstavljala večjih težav. Po malo zahtevnejšem vmesnem prehodu smo prišli na melišče, kjer smo preizkusili drsalne veščine. Razen nekaj kamenčkov v čevljih smo s preizkušnjo odlično opravili. Zadnji del poti smo prečili še skozi gozd in na koncu dosegli cilj v dolini Vrat. Za spust iz Staničeve koče v Vrata smo potrebovali dve uri in pol. Odličen izlet v odlični družbi! Hvala skrbnima vodnikoma Danilu in Jocu za izvrstno načrtovano ter vodeno pot! Vodnika: Danilo Kette in Jože Zaveršnik Zapis pripravila: Anka Tretjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 12 - 22 od 197

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Ste pozabili geslo?
Ustvari nov uporabniški račun

BODITE OBVEŠČENI!

Z registracijo na našem portalu boste vključeni tudi v sistem obveščanja o aktivnostih našega društva!
konv4Preko elektronske pošte Vam bodo posredovana aktualna vabila na pohode in izlete...
Če še niste registrirani, lahko to storite tukaj.