Portal Planinskega društva Mislinja

NOVA VABILA

Program dela 2021
Na spodnji povezavi je objavljen program dela za leto 2021:
Program dela 2021
 

VREMENSKI PODATKI

IZLET NA LUKOV SLAP 2021
Avtor: Peter Zupanc   
četrtek, 23 september 2021
1-dsc_9210 IZLET NA LUKOV SLAP Letos smo drugo leto zapored 23. septembra praznovali Dan slovenskega športa. Pri PD Mislinja smo ga počastili s pohodom do Lukovega slapa. Izlet smo organizirali tudi v okviru akcije PZS Slovenija planinari. Z željo, da bi se pohoda udeležilo čim več ljubiteljev planin, smo vabila za pohod objavili v različnih medijih, in sicer na naši spletni strani, na spletni strani Moja občina, na oglasnih deskah ter na Koroškem radiu. Vendar je bila udeležba kljub tolikim obvestilom in lepemu vremenu vseeno precej okrnjena. A tistim, ki smo se pohoda udeležili, vsekakor ni bilo žal, saj smo dan preživeli v enkratni pohorski naravi ter uživali v prijetni družbi in lepem vremenu. Zjutraj smo se zbrali na avtobusni postaji Mislinja. Z osebnimi avtomobili smo se zapeljali do Matica, kjer smo parkirali avtomobile in se naprej podali peš. Po gozdni poti smo se najprej napotili do izvira Pake, kjer je okolico in izvir uredila sekcija PD Velenje PILATES. Od izvira smo se nato napotili proti Volovici in naprej proti Rogli. Po slabi uri hoje smo prispeli do razcepa, kjer smo se usmerili levo na pot, ki je vodila do Lukovega slapa. V začetku je bila pot dokaj položna, a je kasneje postajala vedno bolj strma. Prečkali smo cesto, ki vodi iz Mislinje na Roglo, nekoliko nižje pa še zgornji tok reke Mislinje. Od tam smo po nekaj sto metrih hoje prispeli do ceste, ki nas je pripeljala do Kohove domačije. Tu nas je pričakala Plevnikova Marica, ki se je na tej domačiji rodila. Postregla nas je z aperitivom, flancati, pijačo in kavico. Ob prijetnem klepetu je čas kar prehitro mineval in morali smo se posloviti. Po običaju smo naredili skupinsko fotografijo, se še enkrat najlepše zahvalili Marici in krenili proti slapu. Po slabe pol ure hoje smo prispeli do Lukovega slapa, katerega okolico je uredilo Turistično društvo Mislinja s pomočjo PD Mislinja in Gozdnega gospodarstva. Prav z užitkom se je ustaviti na tem kraju in uživati v pogledu na slap. Ob slapu stojijo še tabli z napisi in klopi, kjer si lahko pohodniki odpočijejo. Pot smo nadaljevali ob potoku. V začetku je bila pot zelo strma in spolzka, tako da smo morali hoditi zelo previdno. Srečno smo prispeli iz gozda in odprl se nam je pogled na Roglo. Po travniku smo se spustili še do izvira Mislinje, od tu pa nadaljevali po markirani poti proti Maticu, kjer so nas čakali avti. A tu se naše druženje še ni zaključilo. Zapeljali smo se namreč še do Silve in ob kavici in potici zaključili naš izlet. Mislim, da ni bilo nikomur žal, da se je udeležil izleta. Silva pa nas je povabila, da se drugo leto ponovno vidimo. Vodnik: Peter Zupanc Oglejte si fotografije.
 
IZLET PO BOHINJSKIH PLANINAH
Avtor: Peter Zupanc   
petek, 10 september 2021
1-dsc_9054 IZLET PO BOHINJSKIH PLANINANH V torek, 07.09.2021 smo se za avtobusom zapeljali do Rudnega polja. S parkirišča smo se napotili proti planini Zajamniki. Hodili smo po gozdni cesti. Skozi smrekove gozdove, mimo pašnih planin. Po dobri uri in pol smo prišli na planino Zajamniki. Pri planinskem stanu smo si privoščili počitek. Marsikdo si je privoščil tudi kislo mleko. Povzpeli smo se tud na jugovzhodni del planine, od koder smo lahko videli celotno ulico pastirskih stanov. Z vrha pa je bil tudi zelo lep razgled na cele Julijske Alpe. Proti Koči na Uskovnici smo del poti hodili po isti gozdni cesti. Po slabi uri hoje pa smo v križišču zavili proti koči. Koča je bila zaprta zaradi obnove. Na planini smo naredili skupinsko fotografijo, se naužili lepih razgledov in se napotili proti planini Voje. Pot proti planini je speljana po gozdnih poteh. Potrebna je bila velika previdnost, saj je pot zelo strma. Po dobri uri hoje smo srečno prispeli do slapa Mostnice, ko smo si ga ogledali in poslikali smo nadaljevali proti Koči na Vojah. Hodili smo po makadamski cesti, ki je speljana po dolini Voje. Pri Koči na Vojah smo si privoščili krajši počitek, ker se nam je mudili zaradi šoferja, ki so se mu iztekala ure za vožnjo. Od koče smo se spustili do Stare Fužine po slikoviti koritih Mostnice. Občudovali smo lahko skalo v obliki slončka, korita polna zeleno modre vode, prečili smo Hudičev most, na katerega je vezana legenda o nastanku. Srečno smo prispeli v Staro Fužino, kjer nas je čakal avtobus. Polni lepih vtisov smo se vkrcali na avtobus, ki nas je srečno pripeljal do doma. Bil je lep dan poln lepih doživetij. Vodnika: Peter Zupanc Danilo Kete Oglejte si fotografije.
 
VOLILNI ZBOR 2021
Avtor: Peter Zupanc   
četrtek, 26 avgust 2021
1-dsc_8955 Redni volilni zbor PD Mislinja V soboto, 21.08.2021, smo izvedli redni volilni zbor Planinskega društva Mislinja. Na njem smo pregledali delo v minulem letu, izpeljali volitve v organe društva za mandatno obdobje 2021-2024 ter sprejeli program dela in finančni program za leto 2021. Kljub ambicioznemu programu dela nas je v začetku marca 2020 »zadela« epidemija, ki je skozi celo leto krojila naše delo. Zaradi vladnih ukrepov in priporočil NIJZ smo bili primorani improvizirati in prilagoditi aktivnosti v nastalih razmerah. Tako smo se osredotočili na organizacijo planinskih tur v naši občini. Kadar pa so nam epidemiološke razmere dovoljevale, smo se držali sprejetega plana pohodov. Veseli nas dejstvo, da smo kljub temu pridobili nekaj novih članov, tako da se število članov v našem društvu povečuje, medtem ko PZS zaradi koronskih časov beleži upad članstva. Novoizvoljenim članom v organe društva želimo veliko uspeha pri postavljanju planov, izvedbah aktivnosti, vodenju društva in širjenju pozitivne energije. Ivan Arko, predsednik PD Mislinja Oglejte si fotografije.
 
IZLET NA TRIGLAV 2021
Avtor: Peter Zupanc   
četrtek, 26 avgust 2021
1-1629737335583 Pozdravljeni planinci! V organizaciji PD Mislinja se nas je 11 pohodnikov podalo na Triglav. Dne 10. avgusta 2021 nas je očak Triglav lepo sprejel. V lepem vremenu nas je pot do njega peljala od Aljaževega doma čez Prag do Kredarice. Po zasluženem počitku in kosilu,smo se popoldan še podali na vrh. Med udeleženci sta bila tudi oče in hči (Miša 11 let), ki sta prvič stopila na najvišji vrh naše lepe domovine. Pri Aljaževem stolpu smo tudi opravili potrebni »planinski krst« ter zapeli tudi dve pesmi. Po dobro prespani noči na Kredarici smo se naslednji dan podali vsi zadovoljni v dolino Krme proti domu. Proti večeru smo se srečno vrnili domov z novimi načrti za osvajanje še drugih vrhov in občudovanjem lepega stvarstva. Tine Oglejte si fotografije 
 
IZLET SKOZI BISTRIŠKI VINTGAR 2021
Avtor: Peter Zupanc   
sreda, 04 avgust 2021
1-dsc_8927 Planinski pohod PD Mislinja skozi Bistriški Vintgar do Treh Kraljev V torek, 3.8.2021, smo se planinci PD Mislinja odpravili na pohod skozi Bistriški Vintgar do Treh Kraljev. Vseh 26 planincev lahko pohod hudomušno poimenujemo kot štiriurno naravoslovno-zgodovinsko uživanje Pohorja. Pohorje je kot predalpsko hribovje v sestavu Južnih apneniških Alp. Hribovit relief brez izrazitih vrhov je osnovna značilnost njegovega površja. Velike višinske razlike med slemeni in globokimi dolinami so v preteklosti oteževale prehodnost. Vodnati vodotoki Pohorja so povzročili nastanek številnih grap z velikimi strminami. Zaradi dolin in ravnin se je razvilo zelo obsežno in razvejano hidrografsko omrežje. Največje porečje med pohorskimi vodotoki ima Dravinja, v katero se zlivajo potoki jugovzhodnega Pohorja, med njimi tudi Bistrica. Pohorski potoki sicer ob nevihtah dobijo hudourniški značaj. Velik energetski potencial so izkoriščali že v preteklosti z množico mlinov in žag, ki so danes dobile obliko malih hidroelektrarn. Ponekod najdemo geološko najstarejše kamnine. Jedro Pohorja tvorijo tonalit oz. granodiorit, gnajs, eklogit in drugi. Za Pohorje so značilna orjaška drevesa kot sestavni del gozdov, kjer danes sicer prevladuje iglasti gozd. Človek je bival na Pohorju že v pradavnini. Rimska poselitev je segala do nadmorske višine 800 m. Poznane so številne arheološke najdbe, kot so visoke gomile in gradišča..Vse naravne pohorske materiale so že od nekdaj gospodarsko izkoriščali v žagah, fužinah, glažutah in mlinih. Bistriški Vintgar in nato pot do Treh Kraljev smo doživeli kot obnovitev vseh teh naših poznavanj Pohorja. Bistrica v svojem zgornjem toku tvori slapove, slapišča in skočnike, saj teče preko skalnih pregrad. Ob obilici razpoložljive vode se je pokazala vsa njena naravna lepota in moč, občutili smo vlago in hlad zraka. Hoja po zelo lepo obnovljeni poti skozi Vintgar je bila užitek, vendar so spolzka pot in mestoma ozki prehodi zahtevali vso našo pozornost pri hoji. Kratki postanki so bili namenjeni razstavljenim kamninam, mlinu, Maroltovi jelki. Imeli smo vremensko zelo skrbno izbran dan, ko smo dež doživeli samo v kombijih ob povratku. Sveže jutro, hladen in vlažen zrak skozi Bistriški Vintgar, rahla oblačnost in nato vroče pripekajoče sonce pri Treh Kraljih in v Slovenski Bistrici na sladoledu. Naše misli in pogovori so izražali vedno znova lepo doživeto naravo Pohorja in njegovo bogato zgodovino. Planinska vodnika pohoda sta bila Peter Zupanc in Marjeta Fidler. Imeli smo prijeten pohod, prepleten s poučnimi naravoslovnimi vsebinami. Pripravila : Marjeta Fidler vodnica PZS Oglejte si fotografije.
 
DELOVNA AKCIJA PD MISLINJA
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 20 julij 2021
mala_slika Delovna akcija PD Mislinja Na povabilo turističnega društva Mislinja je v torek, 13.07.2021, skupina naših članov postavila zaščitno ograjo in tako zavarovala pot, ki vodi od pohodne poti do Košičevega grabna in omogoča lepši pogled na Lukov slap. Področje, kjer teče neimenovan potok, se je imenovalo Lukovo in iz tega izvira ime Lukov slap. Pot do slapa vodi skozi Mislinjski jarek vse do Komisije oziroma do gozdarske koče. Od tam je še približno deset minut hoje po gozdu v smeri Rogle. Pot je označena in ni zahtevna. S tem dejanjem smo ponovno dokazali, da dobro sodelujemo z društvi v naši občini in ob potrebi priskočimo tudi na pomoč. Oglejte si fotografije.
 
IZLET NA VIRNIKOV GRINTOVEC
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 20 julij 2021
1-dsc_7766 IZLET NA VIRNIKOV GRINTAVEC V torek, 06.07.2021, smo se zapeljali do Zgornjega Jezerskega. Parkirali smo na parkirišču pri cerkvi sv. Ožbolta. V začetku smo hodili po asfaltni cesti, ki se je kmallu končala. Nadaljevali smo po travnatih senožetih in po gozdu. Pot se je v začetku zmerno vzpenjala, v nadaljevanju pa je postala strmejša. Ko smo prispeli iz gozda, smo si na gozdni cesti oddahnili in se odžejali. Po gozdni cesti, ki je bila zelo strma, smo se povzpeli do sedla Žingerc (1345 m), kjer se nam je z desne priključila pot iz avstrijske smeri. Nadaljevali smo v smeri Virnikovega Grintovca po poti, ki vodi v gozd in se je strmo vzpenjala. Za trud smo smo bili poplačani, ko smo prišli na greben, kjer je strmina popustila, in se nam je odprl razgled na okoliške vrhove. Do vrha smo morali hoditi previdno, ker je bila na nekaterih mestih nevarnost zdrsa. Na vrhu smo si privoščili daljši počitek. Uživali smo v pogledih po okolici. Ob prelepih razgledih je čas hitro minil. Naredili smo skupinsko fotografijo in se odpravili v dolino. Do kraja, kjer smo pri vzponu stopili na gozdno cesto, smo hodili po isti poti. Od tu nas je čakal samo še spust do kombijev. Ker je bilo vreme lepo, smo se zapeljali do Planšarskega jezera. Ob osvežujoči pijači smo si ogledali jezero in si izmenjali občutke ob izletu. Čas je ob klepetu kar prehitro minil in morali smo se ospravit proti domu. Vkrcali smo se v kombije in se srečno pripeljali domov. Vodnika: Peter Zupanc Danilo Kete Oglejte si fotografije.
 
VARNO V GORE 2021
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 20 julij 2021
1-dsc_7732 VARNO V GORE 2021 Tudi letos smo planinska društva Šoštanj, Velenje, Vinska gora, Šmartno ob Paki, Škale in Mislinja organizirala skupno akcijo Varno v gore. Tokrat nas je pot peljala na Lepenatko in Veliki Rogatec. V soboto, 3. julija 2021, smo se z avtobusi zapeljali v dolino Podvolovjek in na prelaz Volovjek. Letos smo organizirali tri pohode različnih težavnosti. Najlažji pohod smo organizirali po tematski poti Repov slap–Žagarski mlin-soteska Brložnice do izvira Lučnice. Vmes smo si ogledali še cerkev sv. Antona. Malo zahtevnejši pohod smo organizirali iz Kašne Planine na Lepenatke in nato spust v Krnico. Najzahtevnejša pot je bila organizirana na Veliki Rogatec. Štartali smo iz Podvolovjeka in se mimo slapa Cuc, in najdebelejše Riherjeve jelke na tem območju povzpeli na sedlo Kal. Spustili smo se mimo zapuščene kmetije Zg. Špeh v dolino Krnice. Ob 14. uri smo se vsi zbrali v Krnici pri okrepčevalnici Robnik, kjer smo se okrepčali z dobro obaro in odžejali z osvežilno pijačo. Ob prijetnem klepetu je čas hitro minil in morali smo se odpraviti proti domu. Naredili smo še skupinski posnetek in se vkrcali v avtobuse, ki so nas srečno pripeljali domov. Vodniki PD Mislinja: Peter Zupanc Anka Tretjak Stanko Krenker Oglejte si fotografije.
 
E-ŽIG ČREPKO
Avtor: Peter Zupanc   
četrtek, 24 junij 2021
dsc_7602-002 Otvoritev e-žiga Črepko V sredo, 23.06.2021, smo v okviru praznovanja občinskega praznika uradno otvorili e-žig Črepko. S tem smo pot na Črepič obogatili z možnostjo uporabe e-žiga Črepko, ki omogoča beleženje poti (datum, čas, statistika) s pomočjo mobilne aplikacije Komunala Slovenj Gradec, ki je brezplačno dosegljiva na Google Play za vse android naprave. Zbrali smo se na križišču javnih poti Mrakov graben–Završe, kjer je poleg smerne table na Črepič po novem postavljen tudi e-žig Črepko. Uvodoma je zbrane pozdravil predsednik PD Mislinja. Še posebej ga je veselila navzočnost župana, g. Bojana Borovnika, skupine zaposlenih KP Slovenj Gradec in podpredsednika TD Mislinja, g. Draga Pogorevca. Poudaril je, da so z veseljem sprejeli pobudo KP Slovenj Gradec za postavitev in zagon e-žiga. V nadaljevanju je predstavnik KP Slovenj Gradec Gregor Andrejc, povedal, da z občino Mislinja že dobro sodelujejo, vesel pa je bil tudi uspešnega sodelovanja s PD Mislinja. V podjetju s projektom promocija zdravja zaposlene spodbujajo k zdravemu načinu življenja. Kot družbeno odgovorno podjetje pa se tudi zavedajo vloge v okolju, v katerem delujejo. Moja dolina – čista in prijazna je njihov slogan, ki je tudi obveza k trajnostnemu ohranjanju narave, v kateri skupaj živimo in delujemo. Skupaj za zdravje, skupaj za okolje. Župan občine Mislinja je poudaril dobro sodelovanje tako z javnim podjetjem kot tudi s planinskim društvom. Prisotnim je čestital ob občinskem prazniku in jih povabil na prireditve, ki se bodo še odvijale v okviru praznovanja občinskega praznika. Uradno otvoritev so s prerezanjem traku opravili župan, predstavnik KP Slovenj Gradec in planinca, Mirko Tovšak in Rezka Obrul, ki sta vrh Črepiča osvojila največkrat do sedaj. Po uradnem delu smo se družili ob kozarčku hladne pijače in ob dogovorih o nadaljnjem sodelovanju in o postavitvi še kakšnega e-žiga na katero od drugih planinskih poti v naši občini. Oglejte si fotografije .
 
OTVORITEV eŽIGA ČREPKO
Avtor: Peter Zupanc   
četrtek, 17 junij 2021
vabilo_otvoritev
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 12 - 22 od 261

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Ste pozabili geslo?
Ustvari nov uporabniški račun

BODITE OBVEŠČENI!

Z registracijo na našem portalu boste vključeni tudi v sistem obveščanja o aktivnostih našega društva!
konv4Preko elektronske pošte Vam bodo posredovana aktualna vabila na pohode in izlete...
Če še niste registrirani, lahko to storite tukaj.