Portal Planinskega društva Mislinja

NOVA VABILA

Program dela 2021
Na spodnji povezavi je objavljen program dela za leto 2021:
Program dela 2021
 

VREMENSKI PODATKI

OBČINSKI PRAZNIK 2018
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 25 junij 2018
dsc_1904 PRAZNIK OBČINE MISLINJA 2018 Že vrsto let občina Mislinja konec junija proslavlja občinski praznik, ki ga obeležuje z mnogimi prireditvami. Tudi PD Mislinja se je aktivno vključilo v prireditveno dogajanje V nedeljo, 24.06.2018, smo se udeležili športnih iger, ki jih je organizirala vaška skupnost Završe. V sklopu iger smo se udeležili pohoda po Završah. Od šolskega igrišča Završe smo se mimo cerkve Sv. Vida sprehodili do lovske koče LD Mislinja, napotili do cerkve sv. Ruprehta. Kdor je hotel, si je lahko ogledal notranjost cerkve. Tu smo se razdelili v dve skupini, ena se je vrnila nazaj na igrišče, drugi pa smo se odločili zavzeti Fričev vrh. Po dobri uri prijetne hoje smo prispeli na vrh, kjer smo se oddahnili, okrepčali in poslikali. Vračali smo se po isti poti. Ko smo prispeli na igrišče, smo se lahko okrepčali z malico, ki so jo pripravili prizadevni krajani. Čas je med klepetom hitro mineval in morali smo se spustiti v dolino, saj smo ob 18 uri prevzeli dežuranje na kopi. Na kopi smo ob 19 uri pripravili druženje. Druženje smo popestrili z bogračem, ki ga je skuhal Gros Marjan. Bil je odličen in je lahko žal vsem planincem, da se niso udeležili druženja. Tekst: Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
SPOZNAVANJA JUGOZAHODNE SRBIJE
Avtor: Peter Zupanc   
sobota, 23 junij 2018
20180618_075540 Spoznavanje jugozahodne Srbije Na povabilo planincev iz pobratenega planinskega društva Žeželj iz Kragujevca se nas je 19 članov PD Mislinja v četrtek, 14.06.2018, podalo na spoznavanje jugozahodnega dela Srbije - Sandžaka,, kjer so večinsko prebivalstvo Bošnjaki, prevladuje pa muslimanska vera. Spoznavali smo planine, zgodovinske, naravne in kulturne znamenitosti na območju Prijepolja. Prav tako ni izostalo druženje z našimi pobratimi iz PD Žeželj iz Kragujevca. Za začetek smo se prvi dan podali na 22-kilometrski rafting po reki Lim, ki se je pričel v Črni gori, in po vožnji, polni adrenalina, zaključil v kraju Lučice. Pot smo nadaljevali do planinskega doma na Sopotnici, kjer smo si še pred večerjo ogledali slapove na reki Sopotnica, ki veljajo za enega od pomembnejših naravnih spomenikov v Srbiji. Drugi dan smo se podali na večurni pohod po pogorju Jadovnik, naravnem rezervatu imenovanem “Klisura reke Mileševke”, od planinskega doma do samostana Mileševa. Na poti smo si v džamiji, v vasi Hisardžik, ogledali 400 let star Koran, ki je verjetno najstarejši na Balkanu. Po prihodu v samostan Mileševo iz prve polovice 13. stoletja smo si pod strokovnim vodstvom kustosa ogledali cerkev, ki je znana po freski belega angela in Svetega Save in zakladnico samostana. Pred večerjo smo se odpeljali v Prijepolje, kjer smo odšli v muzej posvečen njihovemu rojaku, košarkarski legendi, Vladi Divcu, kjer hranijo vse njegove trofeje in drese klubov in reprezentanc, za katere je igral. Tretji dan je bil namenjen planinarjenju po pogorju Kamena gora, ki zelo spominja na naše Pohorje. Med pohodom smo prišli do vasi Kamena gora, kjer smo si ogledali etno muzej, kjer hranijo predmete, ki so jih uporabljali tukajšnji prebivalci v vsakdanjem življenju, od mizarskega orodja do pripomočkov za obdelavo ovčje dlake v volno in izdelkov, ki so se uporabljali za pripravo hrane. Dan smo zaključili v planinskem domu v Ovčar banji, kljer smo se družili s člani pobratenega PD Žeželj. Zadnji dan smo se navsezgodaj podali na planino Ovčar in se po kosilu s težkim srcem poslovili od naših planinskih prijateljev, ter se polni vtisov in novih doživetij podali proti domu. Želimo si, da se nam v bodoče za obisk naših pobratimov v Srbiji pridruži več naših članov. Oglejte si fotografije z opisi.
 
OČIŠČEVALNA AKCIJA 2018
Avtor: Peter Zupanc   
sobota, 19 maj 2018
dsc_0148 OČIŠČEVALNA AKCIJA PLANINSKIH POTI PD MISLINJA Kot že vsako leto smo se tudi letos zbrali pri gostišču Vagon z nalogo, da očistimo naše planinske poti. Po jutranjem okrepčilu smo naredili še obvezno skupinsko fotografijo. Pred gostiščem smo se razdelili v tri skupine. Ena skupina se je zapeljala na Roglo in očistila pot od Rogle proti Mislinji. Do Matica sta se zapeljala tudi markacista Marjan Gros in Mirko Sušec. Na Volavici sta postavila novo smerno tablo. Drugi dve skupini pa sta se zapeljali do Pastirskega stola, kjer sta se ločili. Eni so nadaljevali po položni poti proti Črnemu vrhu, od tam do Grmovškega doma in naprej do Dovž. Druga skupina pa se je povzpela po strmi poti na Črni vrh in naprej proti Ribniški koči, od tu pa po spodnji poti v Mislinjo. Vreme nam je bilo naklonjeno, prav primerno je bilo za akcijo. Po končani očiščevalni akciji smo se zbrali v gostišču Vagon, kjer nas je čakala zaslužena malica in pijača. Akcijo smo zaključili ob prijetnem kramljanju in ugotavljanju, da se situacija na naših poteh izboljšuje, saj smo nabrali precej manj smeti kot prejšna leta. Ob koncu akcije smo se razšli s prijetnim občutkom, da smo naredili nekaj za sebe pa tudi za naše Pohorje, ki je tako lepo zeleno in polno rož. O lepoti Pohorja se lahko prepričate ob ogledu fotografij. Ob koncu bi še apelirali na vse planince, da smeti odnesejo v dolino v kontejnerje. Glavni oganizator: Jože Zaveršnik. Oglejte si fotografije z opisi.
 
POHOD MISLINJA - POLJANA 2018
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 15 maj 2018
20180512_064755 Pohod Mislinja - Poljana V soboto, 12. maja, smo v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB Mislinjske doline organizirali četrti pohod iz Mislinje na Poljano. Pohod poteka iz Mislinje preko Sredem, Podgorja, Raduš, Sel, Ivarčkega jezera, Smuč koče in Leš do Poljane. Pohod je posvečen borcem Šercerjeve brigade, ki so pred 73. leti po tej trasi hiteli na pomoč partizanskim enotam na Poljani. Iz Mislinje smo krenili v petek, 11. maja ob 23.00 uri, dobre volje, saj nam je prvič vreme prizaneslo in je pohod potekal v suhem vremenu, kar se je poznalo tudi pri sami udeležbi, saj nas je iz Mislinje krenilo 17, kar nekaj pa se nam jih je priključilo ob sami trasi. Hvaležni smo domačinom ob trasi, ki so nam v neobičajnem času ponudili čaj in pecivo. Ob 11.00 uri smo prisostvovali tradicionalni prireditvi Svobodi in miru na Poljani, v spomin na zadnje boje v drugi svetovni vojni na evropskih tleh. Prireditev so pričeli praporščaki veteranskih in domoljubnih organizacij. V kulturnem delu je sodelovala godba na pihala, moški pevski zbor iz Pliberka, učenci OŠ Prevalje z recitacijami. Zbrane je pozdravil župan občine Prevalje, Matic Tasič. Največ pozornosti pa je pritegnil slavnostni govornik, podpredsednik Zveze združenj borcev NOB, dr. Matjaž Kmecl, ki je med drugim dejal :” Bili smo na pravi strani zgodovine, kot se glasi ta fraza, ki je že oguljena in jo vsi ponavljamo, ampak takrat je res šlo za to. V drugi svetovni vojni smo bili obsojeni na to, da nas zbrišejo, pobijejo in razselijo, kolikor nas je bilo, ker smo se zdeli premajhni za kaj drugega. In smo bili v napoto za "lebensraum", življenjski prostor takratnega "gospodarja narodov". A pokazalo se je, da veliki narodi ne štejejo samo po številu preštetih glav, ampak tudi po srcu, po ponosu, po časti, po tem kaj so pripravljeni tvegati za svoje vrednote.” Obiskovalci, zbralo se jih je nekaj sto, so ga večkrat prekinili z aplavzom. V zaključni besedi govora se je zavzel tudi za izgradnjo tretje razvojne osi. Močno pa je bil letos prisoten tudi predvolilni duh, saj je bilo med obiskovalci tokrat rekordno število kandidatov in kandidatk za poslance in poslanke Državnega zbora iz vseh treh dolin Koroške. Veseli nas, da je tudi letošnji pohod uspel in da so se pohodniki zdravi vrnili na svoje domove. Potrudili se bomo, da tudi drugo leto izpeljemo pohod, ne glede na vreme. Tekst in fotografije: Jože Hribar Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET NA KUM (1220 m)
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 08 maj 2018
dsc_0044 IZLET NA KUM (1220 m) V torek, 08.05.2018, smo se zapeljali do Trbovelj. Tu smo v križišču pri cementarni zavili v smeri Dobovca in po nekaj metrih izstopili ter se po strmi gozdni stezi napotili proti Kumu. Po stezi smo hodili dobro uro, ko smo prispeli na travnik, po katerem smo nadaljevali z vzponom. V naselju Zaveršje smo se ustavili za dlje časa, da smo se okrepčali in nabrali novih moči za vzpon. Pot je bila še nekaj časa speljana po travnikih, ki so bili polni cvetja. Čez nekaj časa pa smo ponovno zavili v gozd, kjer smo lahko kmalu začutili vonj česna in na vsaki strani poti smo lahko občudovali belo preprogo cvetočega čemaža. Ob občudovanju beline smo prišli do smerokaza za Lontovž in vrh Kuma. Pot smo nadaljevali proti Kumu in po slabe pol ure prispeli na vrh. Na vrhu Kuma smo lahko občudovali razglede po celi Sloveniji. Ko smo se nagledali bližnje in daljne okolice Kuma, smo se posedli na teraso pri koči, saj je bilo prijetno toplo. Ob pijači in prijetnem klepetanju je čas hitro minil. Naredili smo še skupinsko fotografijo in se počasi napotili proti Lontovžu, od koder smo se srečno pripeljali domov. Preživeli smo prijeten dan, poln lepih doživetij. Vodnika: Peter Zupanc Viktor Kralj Oglejte si fotografije z opisi.
 
ZAVRŠE 1. MAJ 2018
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 01 maj 2018
20180501_101440 34. PRVOMAJSKO SREČANJE V ZAVRŠAH Planinsko društvo Mislinja je skupaj z Občino Mislinja in Kulturnim društvom Završe letos pripravilo že 34. pohod in srečanje občanov v Završah. Letošnje vreme je bilo organizatorjem in udeležencem zelo naklonjeno. Tako se je v lepo sončno jutro, iz različnih smeri, proti šolskemu igrišču pri podružnični osnovni šoli, podalo kar lepo število pohodnikov in ostalih občanov, ki so na prireditveni prostor prispeli tudi s kolesi in osebnimi vozili. Ob 10. uri se je pričel uradni del, ki so ga naznanili strelci z možnarji in Babnikova godba s slovensko himno. Po nagovoru župana občine Bojana Borovnika, so se na prireditvi zvrstili pevke in pevci cerkvenega zbora iz Završ, plesalke skupine Dečve iz Završ, pevka Avbreht . Prisotne pa so najbolj navdušili mladi člani folklorne skupine iz Završ. Na koncu uradnega dela sta vse prisotne pozdravila soorganizatorja prireditve, predsednik PD Mislinja in predsednica Kulturnega društva Završe. Po uradnem delu pa so vse poti vodile do stojnic, kjer so člani PD Mislinja delili tradicionalno malico – kranjske klobase. Člani KD Završe so poskrbeli za osvežitev s pijačo na šankih – jurčkih. Po okrepčilu pa je sledilo druženje in ples ob zvokih ansambla SOS. Zaradi lepega vremena se je veliko udeležencev podalo na pohod do lovskega doma LD Završe in naprej do Graške gore. Veseli nas, da je prireditev uspela zlasti po zaslugi prostovoljcev iz vrst planinskega društva Mislinja, kulturnega društva Završe, strelcev društva Možnar, članov prostovoljnega gasilskega društva Mislinja in finančne podpore občine Mislinja. Ob zadovoljnih obrazih udeležencev in prijetnem druženju je bil naš trud poplačan. Z mislijo, da bomo drugo leto zopet pripravili, takrat že 35., srečanje občanov ob 1. maju, smo se podali vsak proti svojemu domu . Tekst: Ivan Arko Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET NA ZASAVSKOGORO
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 01 maj 2018
dsc_9891 IZLET NA ZASAVSKO GORO V soboto, 28.04.2018 smo se zapeljali do Vač. Pred odhodom na Zasavsko goro smo se v bližnjem gostišču okrepčali s kavico ali čajem. Iz Vač smo se napotili po asfaltni cesti, ob kateri so bile skulpture iz lesa in info table. Na križišču smo si ogledali situlo in ob njej naredili tudi skupinski posnetek. Od situle smo pot nadaljevali po makadamski cesti mimo travnikov in manjšega kamnoloma. Po makadamski cesti smo prispeli v vasico Vovče, kjer je bil na koncu vasi lep pogled na Kum. Po dobri uri hoje smo prispeli do razcepa poti. Mi smo se odločili za desno pot, ki je bila speljana po gozdni poti. Po pol urni hoji so se poti ponovno združile. Tudi na koncu smo imeli dve možnosti ali gremo direktno do cerkve ali pa do koče na Zasavski gori. Mi smo šli najprej do cerkve, od koder je bil zelo lep pogled na Savinjsko-Kamniške Alpe, ki so še odete v sneg, Menino planino, Čemšeniško planino in še ostale hribe Zasavskega pogorja. Ko smo se naužili pogledov po okolici, smo naredili še eno skupinsko fotografijo in potem krenili do koče, kjer smo si privoščili daljši počitek in okrepčilo. Po zaslugi Tineta Tajnika smo si lahko ogledali tudi notranjost cerkve. Čas je ob klepetu hitro mineval in morali smo se odpravit v dolino. Vračali smo se po drugi poti proti Vidergu. Pot je bila v začetku speljana po gozdni poti, zadnjih par kilometrov pa je bilo treba iti po asfaltu. Po dobri uri in pol smo prispeli do Viderge, od koder smo krenili proti domu. Preživeli smo lep dan, poln doživetij, ki jih je polepšalo še vreme. Vodnika: Tine Tajnik Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET PO KOROŠKIH HRIBIH
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 24 april 2018
dsc_9491 IZLET PO KOROŠKIH HRIBIH V torek, 24.04.2018, smo imeli v planu, da se bomo sprehodili po avrikljevi poti, a je zaradi decembrskega vetroloma pot zelo otežkočena, pa tudi zaradi dolge zime avrikelj še ni v polnem cvetu. Odločili smo se, da si kljub temu ogledamo del koroških hribov. Naša zvesta pohodnica Sonjak Karla nas je že večkrat vabila v kraje kjer je preživljala mladost., zato smo jo tokrat zaprosili , da nam jih razkaže. Takoj je privolila. Zjutraj smo se zapeljali do Prevalj, kjer smo krenili proti Šentanelu in na koncu asfalta izstopili in se peš napotili po gozdni poti. Ko smo prišli iz gozda, smo lahko občudovali pogorje Pece, Obirja in Olševe. Sprehodili smo se mimo kmetije Mikeln, do hotela Koroš. Tu smo si privoščili krajši počitek in malico. Od hotela smo se spustili v dolino, od koder smo se ponovno povzpeli do kmetije Sonjak, kjer so nam pripravili dobro enolončnico in potico. Ob dobri jedači, pijači in na koncu še kavici je čas hitro mineval. Morali smo se poslovit od prijaznih domačinov in kreniti proti Holmecu. Pred odhodom smo naredili še skupinski posnetek in krenili po gozdni cesti v dolino. V dolini nas je že čakal kombi, s katerim smo srečno prispeli domov. Preživeli smo prijeten dan v naravi, saj nam je tudi vreme služilo. Vodnik: Peter Zupanc Organizatorki: : Karla Sonjak Silva Sonjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET DOBRNA - MISLINJE
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 22 april 2018
dsc_9314 IZLET IZ DOBRNE V MISLINJO V soboto, 21.04.2018 smo se zapeljali do Dobrne. V vasici Klanec smo se pripravili za pohod. Preden smo krenili proti Kozjaku, smo naredili še skupinski posnetek. Začetek poti je zelo strm, tako da ima vasica pravo ime – klanec. Po dobrem kilometru in pol smo zapustili asfaltno cesto in nadaljevali pot po v začetku razmeroma strmi stezici. Do Koče na Kozjaku smo potem hodili po gozdnih cestah.in po dobrih dveh urah hoje prispeli na kočo, kjer smo si privoščili daljši počitek. Od koče smo nadaljevali pot po strmi gozdni poti na vrh Špika. Na vrhu smo se ustavili in se naužili razgledov po okoliških planinah. Med planinci smo imeli tudi pevce, ki so zapeli par pesmi in še bolj popestrili naš pohod. Naredili smo še eno skupinsko fotografijo in krenili proti cerkvici na Kozjaku. Ustavili smo se na pokopališču, kjer smo obiskali grob prehitro umrlega župana Šilak Franca in mu izkazali spoštovanje. Na poti proti domu smo se ustavili še pri Zakeršniku, kjer nas je Majda postregla z aperitivom, pecivom in zelo dobrim moštom. Pred odhodom so ji pevci zahvalili z lepo pesmijo. Kar prehitro smo bili pri gostišču Joško, kjer smo se poslovili in odpravili vsak na svoj dom. Preživeli smo prijetne urice, v prijetni družbi. Za čudovite trenutke pa je poskrbelo tudi vreme, ki je bilo lepo sončno in toplo. Vodnika: Tine Tajnik Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET NA KOPITNIK, 07.04.2018
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 10 april 2018
img_5356 Šolski izlet na Kopitnik Dne 07.04.2018 je potekal v okviru šolskega planinskega krožka izlet na Kopitnik. Izleta se je udeležilo 33 učencev OŠ Mislinja ter 19 odraslih spremljevalcev. Zjutraj smo se z avtobusom odpravili do Rimskih Toplic, izhodišča za naš izlet. Rimske Toplice (nmv 213 m) ležijo v manjši kotlini ob reki Savinji, ob poti, ki povezuje Celje in Zidani most. Izlet je potekal po krožni poti, začeli in končali smo ga pod zdraviliščem. Večina poti je potekala po dobro uhojenih stezah, kolovozih, delno pa tudi po asfaltiranih poteh. Kar nekajkrat smo morali dodobra zagristi v breg, vendar tako otrokom kot vsem odraslim spremljevalcem to ni povzročalo večjih težav. Daljši postanek smo naredili pri Koči na Kopitniku (nmv 865 m). Kasneje se je pot večinoma blago spuščala in nas pripeljala nazaj do izhodišča. Pobočja okrog Kopitnika so večinoma poraščena z gozdovi, bogata z bujnim zelenjem in cvetočimi spomladanskimi rožami ter zelišči. Vreme nam je služilo, razpoloženje je bilo odlično. Kondicije nam ne manjka, zato smo že vsi v pričakovanju naslednje dogodivščine. Vodnika in mentorica planinskega krožka: Jože Hribar Anka Tretjak Marina Porčnik Zapisala: A. Tretjak Mislinja; 11.4.2018 Oglejte si fotografije z opisi.
 
<< Začni < Nazaj 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Naprej > Konec >>

Rezultati 111 - 121 od 233

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Ste pozabili geslo?
Ustvari nov uporabniški račun

BODITE OBVEŠČENI!

Z registracijo na našem portalu boste vključeni tudi v sistem obveščanja o aktivnostih našega društva!
konv4Preko elektronske pošte Vam bodo posredovana aktualna vabila na pohode in izlete...
Če še niste registrirani, lahko to storite tukaj.