Portal Planinskega društva Mislinja

NOVA VABILA

VREMENSKI PODATKI

DAN SLOVENSKIH PLANINSKIH DOŽIVETIJ 2017
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 19 junij 2017
dsc_0367 DAN SLOVENSKIH PLANINSKIH DOŽIVETIJ 2017 Tudi člani PD Mislinja smo se udeležili že 35. Dneva slovenskih planincev, ki že šesto leto poteka pod krovom Dnevi slovenskih doživetij. Zjutraj smo se zapeljali skozi Tržič do kamnoloma Grahovše. Tu smo se pridružili planincem drugih društev in pod vodstvom vodnika planinskega društva Tržič krenili mimo turistične kmetije Rekar do koče pod Storžičem. Malo od kmetije se nas je šesterica odcepila od skupine in krenili smo proti Beli peči. Po nekaj poskusih iskanja prave poti smo namesto na Belo peč prispeli do koče Pr' Zdravc. Tu smo si privoščili daljši počitek za potešitev lakote in žeje. Po počitku smo krenili proti vrhu Javornika, kjer so se nam odprli razgledi na Karavanke, Julijske Alpe in Savinjsko Kamniške Alpe. Z vrha pa smo si lahko ogledali tudi Belo peč. Nikomur ni bilo žal, ker nismo prišli na Belo peč, saj smo lahko uživali v razgledih z vrha Velikega Javornika. Z vrha smo se spustili do Koče pod Storžičem, do katere smo prispeli točno do pričetka proslave, ki se je pričela s sprevodom praporščakov. Med njimi je bil tudi naš novi praporščak, Oder Branko. Po uradnem delu so nekateri planinci še zaplesali ob zvokih ansambla Zarja. Čas je hitro mineval in morali smo se odpraviti nazaj do kamnoloma, od koder smo se srečno pripeljali do doma. Preživeli smo prijeten dan, poln dogodkov, ki jih je polepšalo še lepo vreme. Vodnik: Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
POHOD NA LUČKEGA DEDCA
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 12 junij 2017
img_2348 POHOD NA LUČKEGA DEDCA (2023 M) V soboto, 10.06.2017, smo se planinci PD Mislinja odpravili na Lučkega Dedca. Odpeljali smo se do planine Podvežak, kjer je bilo izhodišče za naš pohod. S parkirišča smo se usmerili na pešpot v smeri planine Podvežak. Tako cesta kot tudi pešpot, ki med vzponom preči gozdno cesto, nas v 15 minutah zmernega vzpona pripeljeta do pastirske koče na planini Podvežak, s katere se nam odpre lep razgled proti Rogatcu. Pot nas je dalje vodila v smeri Korošice. Po dobri uri hoje smo jo zapustili in se odcepili na pot proti Vodotočniku. Jezero smo obšli po strmem pobočju in nadaljevali v zmerni strmini čez razgledna in deloma z rušjem porasla pobočja. Malo pred prevalom Prag smo zapustili markirano pot in se odcepili na dobro vidno stezo, označeno s kamnitimi možici. Sledil je vzpon čez manjši škrapljast svet, nato pa je pot prešla na travnata pobočja, obdana z rušjem. Tu smo že zagledali naš cilj. Na vrhu Lučkega Dedca je precej pihalo, tako da smo hitro napravili skupinski posnetek in se spustili malo nižje, kjer smo se okrepčali. Sestopili smo čez preval Prag do Kocbekovega doma na Korošici, kjer smo imeli daljši postanek. Pot je od tu vodila nazaj na planino Podvežak. Vodnik: Jože Hribar Tekst in fotografije: Jože Hribar Oglejte si fotografije z opisi.
 
POHOD TOLSTI VRH - KRIŠKA GORA
Avtor: Peter Zupanc   
sobota, 03 junij 2017
dsc_0435 POHOD TOLSTI VRH – KRIŠKA GORA V soboto, 03.06.2017, je bilo potrebno zgodaj vstati, saj smo se proti Gorenjski napotili že ob 5.00 uri. Zapeljali smo se do Arje vasi, kjer smo nadaljevali pot po avtocesti do izvoza Kranj – zahod, kjer smo se usmerili proti Golniku. Za vasjo Senično smo zavili desno in se po ozki in strmi cesti pripeljali do vasice Gozd. Od tu smo pot nadaljevali peš. V začetku smo hodili po zelo strmem kolovozu. Po krajšem vzponu smo prispeli do razpotja, kjer smo se usmerili proti Tolstemu vrhu in Storžiču. Višje se je kolovoz spremenil v strmo pešpot, ki nas je iz gozda pripeljala na razgledna in strma travnata pobočja. Tu in tam se pot položi in na enem od teh mest stoji prijetna klopca, ki je kar vabila k počitku. Pri klopci je tudi spominsko obeležje. Tudi mi smo se ustavili, da smo se okrepčali in naužili razgledov. Pot smo nadaljevali po pobočju, ki pa je kmalu prešlo v strnjen gozd. Iz gozda smo prišli na greben, po katerem smo se povzpeli na Tolsti vrh, kjer smo lahko ponovno uživali v razgledih. Pred odhodom proti Kriški gori smo naredili še skupinski posnetek. Z vrha smo potrebovali še dobro uro hoje po grebenu Kriške gore in že smo bili na koči. Koča na Kriški gori je na zelo lepem mestu in ponuja polno užitkov pri opazovanju okolice. Tudi tu smo se pred odhodom fotografirali in se odpravili nazaj proti vasici Gozd. Na poti v dolino smo opazili veliko klopi z imeni. Po dobri uri hoje smo prispeli do izhodišča, od koder smo se srečno pripeljali domov. Bil je prijeten izlet. Služilo nam je tudi vreme, saj je bilo celo pot sončno in vroče, deževati pa je začelo, ko smo se že vozili proti domu. Vodnika:Tine Tajnik in Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
ROKOVNJAŠKI POHOD 2017
Avtor: Peter Zupanc   
sreda, 31 maj 2017
rokovnjac 27. NOČNI ROKOVNJAŠKI POHOD V soboto, 27. maja popoldan, smo se zapeljali do Trojan. Pohod se je pričel ob 20.30 uri izpred gostinskega podjetja na Trojanah. Trasa in cilj pohoda se vsako leto spreminjata. Letošnja trasa pohoda se je pričela na Trojanah (569 m) in se je nadaljevala do Lipovca (800 m), Golega vrha (1426 m), Doma na Menini planini (1453 m), planine Travnik (1080 m), Velike stene in do Zgornjega Tuhinja, kjer je bil cilj letošnjega pohoda. Letos nam je bilo vreme naklonjeno. Lahko smo uživali na poti, saj kljub razdalji 32 km ni pretirano zahtevna in poteka večinoma po gozdnih poteh in cestah z nekaj asfalta. Med 110 udeleženci pohoda smo bili tudi člani PD Mislinja. Vodnik: Jože Hribar Oglejte si fotografije z opisi.
 
TRADICIONALNO SREČANJE PLANINCEV NA PAŠKEM KOZJAKU
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 30 maj 2017
dsc_0251 TRADICIONALNO SREČANJE PLANINCEV NA PAŠKEM KOZJAKU V nedeljo, 28.05.2017, se je nekaj planincev PD Mislinja udeležilo tradicionalnega srečanja planincev na Paškem Kozjaku (Basališču). Srečanje bi moralo biti že v nedeljo, 21.05.2017, a je bilo zaradi slabega vremena odpovedano. Prestavljen termin tradicionalnega srečanja je bila dobra naložba, saj je vreme tokrat postreglo z zelo poletnimi temperaturami in vsi udeleženci so lahko uživali v lepi naravi. Srečanje so popestrili planinci PD Vitanje s kratkim programom. Domov so se vračali po grebenu do Koče na Kozjaku in potem čez Špik do avtomobilov. Srečanje so zaključili v piceriji Vagon, kjer so opravili analizo in se razšli na svoje domove. Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET PLANINSKEGA KROŽKA OSNOVNE ŠOLE MISLINJA NA PECO
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 30 maj 2017
dsc_0308 IZLET PLANINSKEGA KROŽKA OSNOVNE ŠOLE MISLINJA NA PECO (2125 M) Končuje se šolsko leto in približal se je tudi zaključni izlet planinskega krožka OŠ Mislinja. V soboto, 27.05.2017, smo se zbrali na AP Mislinja od koder smo se zapeljali skozi Slovenj Gradec, kjer je vstopil še zadnji udeleženec,proti Ravnam in mimo Prevalj, do bivše karavle pod Peco. Od parkirnega prostora smo se po gozdni poti napotili proti Koči na Peci. Pot je bila zelo raznolika, na nekaterih mestih zelo strma, na nekaterih pa se je položila. Po dobri uri hoje smo prispeli do razcepa, od koder se je pot postavila pokonci in smo še celo uro grizli kolena, preden smo prišli do koče, kjer smo si privoščili zaslužen počitek. Po počitku smo se odpravili proti vrhu Pece. Pot je bila kamnita in je zahtevala veliko mero previdnosti. Srečno smo osvojili vrh Pece, od koder se nam je odprl enkraten pogled po okoliških gorah in pokrajinah. Z vrha smo se vrnili na kočo in si po krajšem postanku šli ogledati še Matjaževo votlino in prešteti, kolikokrat se je kralju Matjažu že ovila brada okoli mize. Ob povratku na kočo nas je že čakala večerja. Po večerji smo se napotili v sobe in si privoščili zaslužen počitek. Drugo jutro smo se zbudili odpočiti in polni energije. Po zajtrku smo še naredili skupinsko fotografijo in se odpravili proti Podpeci. Tu nas je pričakal avtobus, s katerim smo se zapeljali proti domu. Med potjo smo se še ustavili v Prevaljah v slaščičarni, da smo se posladkali z sladoledom in pecivom. Mentorica: Marina Porčnik Vodniki: Anka Tretjak, Danilo Kete, Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
OČIŠČEVALNA AKCIJA 2017
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 30 maj 2017
003 Čiščenje planinskih poti Planinsko društvo Mislinja v mesecu maju že vrsto let organizira očiščevalno akcijo po planinskih poteh, ki so nam zaupane v oskrbo. Tudi letos smo se v soboto, 27. Maja, zbrali pred pizzerijo Vagon, kjer smo se opremili z vrečkami za smeti in zaščitnimi rokavicami. Nato smo se razdelili v štiri skupine in podali na delovno akcijo. S kombiji smo se odpeljali do izhodiščnih točk in se lotili dela. Prva skupina je smeti pobirala po poti od koče na Ribniškem Pohorju, mimo Črnega vrha do Mislinje, druga skupina je opravila delo od Črnega vrha, mimo Grmovškovega doma do Dovž, tretja skupina se je odpravila iz Rogle do Mislinje, četrta skupina pa iz Mislinje na Črepič in Fričev vrh. Kljub vsakoletnemu čiščenju, se še vedno najdejo posamezniki, ki jim je težko prazno embalažo in razne vrečke in papirčke od prehrambenih izdelkov shraniti v nahrbtnike in nato odvreči v koše za smeti. Zato se je tudi letos nabralo v naših vrečkah kar zajeten kup odpadne embalaže od raznoraznih napitkov in odvrženega papirja, plastičnih vrečk in alu folije. Vse smeti smo odpeljali tja, kamor spadajo. Istočasno pa smo tudi pregledali stanje poti in markacij, na parih mestih pa dodali nove smerne table. Kljub temu je med sodelujočimi planinci vladala dobra volja, saj smo uživali v naravi, pri tem pa opravili še koristno delo. Ob zaključku smo se ponovno zbrali pred pizzerijo Vagon, kjer smo opravili analizo našega dela in si nato privoščili zasluženo malico Oglejte si fotografije z opisi.
 
POHOD NA POLJANO 2017
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 14 maj 2017
img_2230 Pohod Mislinja - Poljana V soboto, 13. Maja, smo organizirali tretji pohod iz Mislinje na Poljano. Pohod poteka iz Mislinje preko Sredem, Podgorja, Raduš, Sel, Ivarčkega jezera, Smuč koče in Leš do Poljane. Pohod je posvečen borcem Šercerjeve brigade, ki so pred 72. leti po tej trasi, hiteli na pomoč partizanskim enotam na Poljani. Kljub slabemu vremenu in neobičajni uri, saj smo iz Mislinje krenili v petek, 12. maja ob 23.00 uri, nam dobre volje ni primanjkovalo. Za to so poskrbeli tudi domačini ob trasi, ki so nas pričakali s čajem in priboljški. Na Poljani smo se udeležili slovesnosti, na kateri so obeležili 72. obletnico zadnjih bojev druge svetovne vojne na evropskih tleh. Mislinjska in Mežiška dolina sta ob koncu 2. svetovne vojne postali zadnji izhod za umik ogromnih množic pripadnikov poraženih vojsk z jugoslovanskih bojišč, z njimi pa se je umikalo tudi veliko civilnih beguncev proti zahodu, kjer bi se predali Britancem. Cilj Jugoslovanske armade, v katero so bile takrat vključene tudi slovenske partizanske enote, pa je bil zadržati jih na slovenskem ozemlju. V dneh med 12. in 15. majem je tako prišlo do hudih bojev na območju Doliča, Dravograda in Poljane pri Prevaljah, s hudimi izgubami na obeh straneh. Na slovesnosti se je nekaj sto ljudi zbralo ob spomeniku Svobodi in miru, kjer jih je v imenu organizatorja ZB za vrednote NOB Mežiške doline in koroških občin pozdravil župan občine Prevalje, Matic Tasič. V nadaljevanju so prisluhnili slavnostnemu govorniku, zgodovinarju in kustosu vojaškega muzeja Slovenske vojske, Martinu Premku, ki je med drugim dejal, da je 72 let po koncu druge svetovne vojne čas, da se ozremo naprej, vendar ne pozabimo, kaj se je med drugo svetovno vojno dogajalo. Na drugo svetovno vojno je treba gledati na podlagi dejstev in resnic, je dejal. Veseli nas, da se je letošnjega pohoda kljub slabemu vremenu udeležilo več pohodnikov kot predhodnih dveh, in potrudili se bomo, da bo ta pohod postal tradicionalen. Oglejte si fotografije z opisi.
 
POHOD NA GOLICO
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 09 maj 2017
dsc_0654 POHOD NA GOLICO (1835 m) V torek, 09.05.2017, smo se kljub slabemu vremenu zjutraj in slabi vremenski napovedi odpravili proti Gorenjski. Z avtobusom smo se zapeljali skozi Velenje, mimo Arje vasi in skozi Tuhinjsko dolino do počivališča Voklo, kjer smo se okrepčali s kavico. Med vožnjo po Gorenjski se je v daljavi že začelo jasniti in izza oblakov so se prikazali vrhovi Julijskih Alp. Ko smo prispeli do vasice Planina pod Golici se je prikazalo tudi sonce. Že med vožnjo do vasice smo lahko na travnikih opazili narcise. V vasici smo izstopili in se peš napotili proti Koči na Golici. V začetku smo hodili po asfaltni cesti. Na križišču poti nas je prehitel prijazen markacist PD Jesenice in nam priporočil vzpon po na novo markirani poti. Pot je bila res prijetna. Speljana je po gozdu mimo Korlovega tunela in ob strugi hudourniškega potoka. Ko smo prehodili prijetno pot, ki je še nismo poznali, in zapustili zavetje gozda, nas je v daljavi že pozdravila koča na Golici. Pred nami je bilo še pol ure hoje, ob kateri smo lahko uživali ob pogledu na okoliške gore. Tu pa tam smo lahko opazili šopke narcis in modre cvete malega svišča. Po prihodu v kočo smo tisti, ki smo se povzpeli na vrh Golice, hitro popili okrepčilo in se napotili proti vrhu. Po dobre pol ure hoje smo prišli na vrh Golice s katerega se nam je pogled odprl na vse strani. Lahko smo opazovali tok reke Drave in avstrijske gore na eni strani, na drugi strani pa tok reke Save in slovenske gore. Na vrhu smo se poslikali in se vrnili na kočo, kjer smo se okrepčali in odžejali. Na koncu smo naredili še skupinsko fotografijo in krenili po v začetku zelo strmi poti, ki se je kasneje nekoliko položila. Naš trud je bil še posebej poplačan , ko smo prišli na travnike nad vasico, ki so bili polni narcis. Travniki so bili kot bele preproge. Na parkirišču v vasici smo se vkrcali na avtobus, ki nas je, s postankom na Trojanah, srečno pripeljal domov. Za nami je bil prijeten dan poln lepih doživetij, tako da ni bilo nikomur žal, da se je kljub slabi vremenski napovedi udeležil izleta. Vodnika: Peter Zupanc in Danilo Kete Oglejte si fotografije z opisi.
 
33. PRVOMAJSKO SREČANJE V ZAVRŠAH
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 01 maj 2017
dsc_0480 33. TRADICIONALNO SREČANJE V ZAVRŠAH V ponedeljek, 01.05.2017, smo se zbudili v lepo pomladansko jutro, ki je bilo prav primerno za pohod v Završe, kjer je Planinsko društvo Mislinja v sodelovanju z Občino Mislinja in Kulturnim društvom Završe pripravilo 33. Prvomajsko srečanje planincev in občanov Občine Mislinja. Že zgodaj je občane Mislinje zbudila Babnikova godba. Strelci strelskega društva Možnar Mislinja pa so pohodnike vabili s pokanjem z možnarji. Kmalu so bile vse poti, ki vodijo proti Završam, polne pohodnikov, ki so lahko ob 10. uri na igrišču podružnične osnovne šole v Završah prisostvovali proslavi prvega maja. Babnikova godba je pričela proslavo z Zdravljico. Po nagovoru župana občine, Bojana Borovnika, so se na prireditvi zvrstili pevci Doliškega okteta, pevke in pevci z Završ, ki so zapeli nekaj pesmi . Za njimi pa so nastopile Dečve iz Završ, ki so zaplesale ob country glasbi. Nekaj koroških plesov so zaplesali mladi člani folklorne skupine iz Završ. Na koncu proslave je še vse prisotne pozdravila predsednica Kulturnega društva Završe. Po uradnem delu so se lahko pohodniki okrepčali s tradicionalno kranjsko klobaso pa tudi žejni niso bili, saj so na stojnicah ponujali celo vrsto pijač. Vreme je bilo prav primerno za posedanje na klopeh in na travi, ansambel pa je vabil na ples in druženje. Srečanje je bilo uspešno, saj je bil osnovni namen dosežen, in to je druženje in sprostitev v naravi, da vsaj za trenutek pozabiš na ostale probleme. Počasi smo se razkropili po svojih domovih z željo, da se vidimo naslednje leto na 34. srečanju. Oglejte si fotografije z opisi.
 
<< Začni < Nazaj 11 12 13 14 15 16 17 18 Naprej > Konec >>

Rezultati 122 - 132 od 193

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Ste pozabili geslo?
Ustvari nov uporabniški račun

BODITE OBVEŠČENI!

Z registracijo na našem portalu boste vključeni tudi v sistem obveščanja o aktivnostih našega društva!
konv4Preko elektronske pošte Vam bodo posredovana aktualna vabila na pohode in izlete...
Če še niste registrirani, lahko to storite tukaj.