Portal Planinskega društva Mislinja

NOVA VABILA

Program dela 2020
Na spodnji povezavi je objavljen program dela za leto 2020:
Program dela 2020
 

VREMENSKI PODATKI

ROKOVNJAŠKI POHOD 2017
Avtor: Peter Zupanc   
sreda, 31 maj 2017
rokovnjac 27. NOČNI ROKOVNJAŠKI POHOD V soboto, 27. maja popoldan, smo se zapeljali do Trojan. Pohod se je pričel ob 20.30 uri izpred gostinskega podjetja na Trojanah. Trasa in cilj pohoda se vsako leto spreminjata. Letošnja trasa pohoda se je pričela na Trojanah (569 m) in se je nadaljevala do Lipovca (800 m), Golega vrha (1426 m), Doma na Menini planini (1453 m), planine Travnik (1080 m), Velike stene in do Zgornjega Tuhinja, kjer je bil cilj letošnjega pohoda. Letos nam je bilo vreme naklonjeno. Lahko smo uživali na poti, saj kljub razdalji 32 km ni pretirano zahtevna in poteka večinoma po gozdnih poteh in cestah z nekaj asfalta. Med 110 udeleženci pohoda smo bili tudi člani PD Mislinja. Vodnik: Jože Hribar Oglejte si fotografije z opisi.
 
TRADICIONALNO SREČANJE PLANINCEV NA PAŠKEM KOZJAKU
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 30 maj 2017
dsc_0251 TRADICIONALNO SREČANJE PLANINCEV NA PAŠKEM KOZJAKU V nedeljo, 28.05.2017, se je nekaj planincev PD Mislinja udeležilo tradicionalnega srečanja planincev na Paškem Kozjaku (Basališču). Srečanje bi moralo biti že v nedeljo, 21.05.2017, a je bilo zaradi slabega vremena odpovedano. Prestavljen termin tradicionalnega srečanja je bila dobra naložba, saj je vreme tokrat postreglo z zelo poletnimi temperaturami in vsi udeleženci so lahko uživali v lepi naravi. Srečanje so popestrili planinci PD Vitanje s kratkim programom. Domov so se vračali po grebenu do Koče na Kozjaku in potem čez Špik do avtomobilov. Srečanje so zaključili v piceriji Vagon, kjer so opravili analizo in se razšli na svoje domove. Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET PLANINSKEGA KROŽKA OSNOVNE ŠOLE MISLINJA NA PECO
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 30 maj 2017
dsc_0308 IZLET PLANINSKEGA KROŽKA OSNOVNE ŠOLE MISLINJA NA PECO (2125 M) Končuje se šolsko leto in približal se je tudi zaključni izlet planinskega krožka OŠ Mislinja. V soboto, 27.05.2017, smo se zbrali na AP Mislinja od koder smo se zapeljali skozi Slovenj Gradec, kjer je vstopil še zadnji udeleženec,proti Ravnam in mimo Prevalj, do bivše karavle pod Peco. Od parkirnega prostora smo se po gozdni poti napotili proti Koči na Peci. Pot je bila zelo raznolika, na nekaterih mestih zelo strma, na nekaterih pa se je položila. Po dobri uri hoje smo prispeli do razcepa, od koder se je pot postavila pokonci in smo še celo uro grizli kolena, preden smo prišli do koče, kjer smo si privoščili zaslužen počitek. Po počitku smo se odpravili proti vrhu Pece. Pot je bila kamnita in je zahtevala veliko mero previdnosti. Srečno smo osvojili vrh Pece, od koder se nam je odprl enkraten pogled po okoliških gorah in pokrajinah. Z vrha smo se vrnili na kočo in si po krajšem postanku šli ogledati še Matjaževo votlino in prešteti, kolikokrat se je kralju Matjažu že ovila brada okoli mize. Ob povratku na kočo nas je že čakala večerja. Po večerji smo se napotili v sobe in si privoščili zaslužen počitek. Drugo jutro smo se zbudili odpočiti in polni energije. Po zajtrku smo še naredili skupinsko fotografijo in se odpravili proti Podpeci. Tu nas je pričakal avtobus, s katerim smo se zapeljali proti domu. Med potjo smo se še ustavili v Prevaljah v slaščičarni, da smo se posladkali z sladoledom in pecivom. Mentorica: Marina Porčnik Vodniki: Anka Tretjak, Danilo Kete, Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
OČIŠČEVALNA AKCIJA 2017
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 30 maj 2017
003 Čiščenje planinskih poti Planinsko društvo Mislinja v mesecu maju že vrsto let organizira očiščevalno akcijo po planinskih poteh, ki so nam zaupane v oskrbo. Tudi letos smo se v soboto, 27. Maja, zbrali pred pizzerijo Vagon, kjer smo se opremili z vrečkami za smeti in zaščitnimi rokavicami. Nato smo se razdelili v štiri skupine in podali na delovno akcijo. S kombiji smo se odpeljali do izhodiščnih točk in se lotili dela. Prva skupina je smeti pobirala po poti od koče na Ribniškem Pohorju, mimo Črnega vrha do Mislinje, druga skupina je opravila delo od Črnega vrha, mimo Grmovškovega doma do Dovž, tretja skupina se je odpravila iz Rogle do Mislinje, četrta skupina pa iz Mislinje na Črepič in Fričev vrh. Kljub vsakoletnemu čiščenju, se še vedno najdejo posamezniki, ki jim je težko prazno embalažo in razne vrečke in papirčke od prehrambenih izdelkov shraniti v nahrbtnike in nato odvreči v koše za smeti. Zato se je tudi letos nabralo v naših vrečkah kar zajeten kup odpadne embalaže od raznoraznih napitkov in odvrženega papirja, plastičnih vrečk in alu folije. Vse smeti smo odpeljali tja, kamor spadajo. Istočasno pa smo tudi pregledali stanje poti in markacij, na parih mestih pa dodali nove smerne table. Kljub temu je med sodelujočimi planinci vladala dobra volja, saj smo uživali v naravi, pri tem pa opravili še koristno delo. Ob zaključku smo se ponovno zbrali pred pizzerijo Vagon, kjer smo opravili analizo našega dela in si nato privoščili zasluženo malico Oglejte si fotografije z opisi.
 
POHOD NA POLJANO 2017
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 14 maj 2017
img_2230 Pohod Mislinja - Poljana V soboto, 13. Maja, smo organizirali tretji pohod iz Mislinje na Poljano. Pohod poteka iz Mislinje preko Sredem, Podgorja, Raduš, Sel, Ivarčkega jezera, Smuč koče in Leš do Poljane. Pohod je posvečen borcem Šercerjeve brigade, ki so pred 72. leti po tej trasi, hiteli na pomoč partizanskim enotam na Poljani. Kljub slabemu vremenu in neobičajni uri, saj smo iz Mislinje krenili v petek, 12. maja ob 23.00 uri, nam dobre volje ni primanjkovalo. Za to so poskrbeli tudi domačini ob trasi, ki so nas pričakali s čajem in priboljški. Na Poljani smo se udeležili slovesnosti, na kateri so obeležili 72. obletnico zadnjih bojev druge svetovne vojne na evropskih tleh. Mislinjska in Mežiška dolina sta ob koncu 2. svetovne vojne postali zadnji izhod za umik ogromnih množic pripadnikov poraženih vojsk z jugoslovanskih bojišč, z njimi pa se je umikalo tudi veliko civilnih beguncev proti zahodu, kjer bi se predali Britancem. Cilj Jugoslovanske armade, v katero so bile takrat vključene tudi slovenske partizanske enote, pa je bil zadržati jih na slovenskem ozemlju. V dneh med 12. in 15. majem je tako prišlo do hudih bojev na območju Doliča, Dravograda in Poljane pri Prevaljah, s hudimi izgubami na obeh straneh. Na slovesnosti se je nekaj sto ljudi zbralo ob spomeniku Svobodi in miru, kjer jih je v imenu organizatorja ZB za vrednote NOB Mežiške doline in koroških občin pozdravil župan občine Prevalje, Matic Tasič. V nadaljevanju so prisluhnili slavnostnemu govorniku, zgodovinarju in kustosu vojaškega muzeja Slovenske vojske, Martinu Premku, ki je med drugim dejal, da je 72 let po koncu druge svetovne vojne čas, da se ozremo naprej, vendar ne pozabimo, kaj se je med drugo svetovno vojno dogajalo. Na drugo svetovno vojno je treba gledati na podlagi dejstev in resnic, je dejal. Veseli nas, da se je letošnjega pohoda kljub slabemu vremenu udeležilo več pohodnikov kot predhodnih dveh, in potrudili se bomo, da bo ta pohod postal tradicionalen. Oglejte si fotografije z opisi.
 
POHOD NA GOLICO
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 09 maj 2017
dsc_0654 POHOD NA GOLICO (1835 m) V torek, 09.05.2017, smo se kljub slabemu vremenu zjutraj in slabi vremenski napovedi odpravili proti Gorenjski. Z avtobusom smo se zapeljali skozi Velenje, mimo Arje vasi in skozi Tuhinjsko dolino do počivališča Voklo, kjer smo se okrepčali s kavico. Med vožnjo po Gorenjski se je v daljavi že začelo jasniti in izza oblakov so se prikazali vrhovi Julijskih Alp. Ko smo prispeli do vasice Planina pod Golici se je prikazalo tudi sonce. Že med vožnjo do vasice smo lahko na travnikih opazili narcise. V vasici smo izstopili in se peš napotili proti Koči na Golici. V začetku smo hodili po asfaltni cesti. Na križišču poti nas je prehitel prijazen markacist PD Jesenice in nam priporočil vzpon po na novo markirani poti. Pot je bila res prijetna. Speljana je po gozdu mimo Korlovega tunela in ob strugi hudourniškega potoka. Ko smo prehodili prijetno pot, ki je še nismo poznali, in zapustili zavetje gozda, nas je v daljavi že pozdravila koča na Golici. Pred nami je bilo še pol ure hoje, ob kateri smo lahko uživali ob pogledu na okoliške gore. Tu pa tam smo lahko opazili šopke narcis in modre cvete malega svišča. Po prihodu v kočo smo tisti, ki smo se povzpeli na vrh Golice, hitro popili okrepčilo in se napotili proti vrhu. Po dobre pol ure hoje smo prišli na vrh Golice s katerega se nam je pogled odprl na vse strani. Lahko smo opazovali tok reke Drave in avstrijske gore na eni strani, na drugi strani pa tok reke Save in slovenske gore. Na vrhu smo se poslikali in se vrnili na kočo, kjer smo se okrepčali in odžejali. Na koncu smo naredili še skupinsko fotografijo in krenili po v začetku zelo strmi poti, ki se je kasneje nekoliko položila. Naš trud je bil še posebej poplačan , ko smo prišli na travnike nad vasico, ki so bili polni narcis. Travniki so bili kot bele preproge. Na parkirišču v vasici smo se vkrcali na avtobus, ki nas je, s postankom na Trojanah, srečno pripeljal domov. Za nami je bil prijeten dan poln lepih doživetij, tako da ni bilo nikomur žal, da se je kljub slabi vremenski napovedi udeležil izleta. Vodnika: Peter Zupanc in Danilo Kete Oglejte si fotografije z opisi.
 
33. PRVOMAJSKO SREČANJE V ZAVRŠAH
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 01 maj 2017
dsc_0480 33. TRADICIONALNO SREČANJE V ZAVRŠAH V ponedeljek, 01.05.2017, smo se zbudili v lepo pomladansko jutro, ki je bilo prav primerno za pohod v Završe, kjer je Planinsko društvo Mislinja v sodelovanju z Občino Mislinja in Kulturnim društvom Završe pripravilo 33. Prvomajsko srečanje planincev in občanov Občine Mislinja. Že zgodaj je občane Mislinje zbudila Babnikova godba. Strelci strelskega društva Možnar Mislinja pa so pohodnike vabili s pokanjem z možnarji. Kmalu so bile vse poti, ki vodijo proti Završam, polne pohodnikov, ki so lahko ob 10. uri na igrišču podružnične osnovne šole v Završah prisostvovali proslavi prvega maja. Babnikova godba je pričela proslavo z Zdravljico. Po nagovoru župana občine, Bojana Borovnika, so se na prireditvi zvrstili pevci Doliškega okteta, pevke in pevci z Završ, ki so zapeli nekaj pesmi . Za njimi pa so nastopile Dečve iz Završ, ki so zaplesale ob country glasbi. Nekaj koroških plesov so zaplesali mladi člani folklorne skupine iz Završ. Na koncu proslave je še vse prisotne pozdravila predsednica Kulturnega društva Završe. Po uradnem delu so se lahko pohodniki okrepčali s tradicionalno kranjsko klobaso pa tudi žejni niso bili, saj so na stojnicah ponujali celo vrsto pijač. Vreme je bilo prav primerno za posedanje na klopeh in na travi, ansambel pa je vabil na ples in druženje. Srečanje je bilo uspešno, saj je bil osnovni namen dosežen, in to je druženje in sprostitev v naravi, da vsaj za trenutek pozabiš na ostale probleme. Počasi smo se razkropili po svojih domovih z željo, da se vidimo naslednje leto na 34. srečanju. Oglejte si fotografije z opisi.
 
POHDO ŽERJAV - NARAVSKE LEDINE - ŽERJAV
Avtor: Peter Zupanc   
sobota, 22 april 2017
dsc_0789 POHOD OD ŽERJAVA NA NARAVSKE LEDINE IN NAZAJ V ŽERJAV (Avrikljeva pot) Planinci PD Mislinja smo se v soboto, 22.04.2017, zapeljali mimo Slovenj Gradca, Raven na Koroškem in Mežice do Žerjava, kjer smo parkirali na parkirišču ob glavni cesti. Po makadamski cesti smo se povzpeli nad naselje. Prečili smo strm travnik in se usmerili na gozdno pot. Neoznačena strma pot se je v začetku strmo vzpenjala, a je kmalu popustila. Kmalu smo prišli na greben, kjer so se nam odprli razgledi na Smrekovec, Raduho in Olševo ter Žerjav pod nami. Pot po grebenu je bila zelo ozka. Ob poti smo lahko vseskozi občudovali vresje s temno rdečimi cvetovi. Z grebena smo se napotili na pobočje in med hojo smo lahko na skalah pod in nad nami občudovali rumeno cvetoče avriklje. Ko smo se nagledali avrikljev in jih poslikali, smo odšli do lovske koče Dukles, kjer smo se odžejali in okrepčali. Pot smo nadaljevali proti Obretanu, kjer smo se v domu Zveze vojaških veteranov za dlje časa ustavili. Od tu smo krenili proti Koči na Naravskih ledinah, kamor smo prispeli po dobri uri hoje. Tudi tu smo se dlje časa ustavili, saj se nam ni nikamor mudilo. Uživali smo na pomladanskem soncu in se razvajali s hrano in pijačo. Čas je hitro mineval in potrebno je bilo priti še do avtov, do katerih sta nas ločili še dobri dve uri hoje. Na parkirišču smo se nato poslovili in se odpeljali proti domu polni lepih doživetij. Vodnica : Albina Fekonja Oglejte si fotografije z opisi.
 
GOSTILI SMO VIKIJA GROŠLJA
Avtor: Peter Zupanc   
sobota, 22 april 2017
dsc_3303 Gostili smo Vikija Grošlja V okviru obeležitve 35. letnice delovanja planinskega društva Mislinja smo v petek, 21.04.2017, na pobudo našega člana Tineta Tajnika v veliko dvorano centra Lopan v Mislinji povabili Vikija Grošlja. Viki Grošelj je bil do upokojitve učitelj športne vzgoje na osnovni šoli. Je vrhunski alpinist, himalajec, gorski reševalec, gorski vodnik in pisatelj. Slovenec z največ preplezanimi osemtisočaki in prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove kontinentov. Leta 2001 je bil pobudnik ustanovitve slovenske sekcije Mountain Wilderness International, mednarodnega združenja, ki se bori za zaščito neokrnjenega gorskega sveta doma in v svetu. V svoji predstavitvi, ki jo je popestril z izjemnimi fotografijami, nas je popeljal od svojih začetkov alpinizma, ko je kot šestošolec začel na plezališču Turnc (kratke stene na vznožju Šmarne gore). Nato je sledila njegova pot preko naših gora do najvišjih vrhov Evrope. Prelomno je bilo leto 1975, ko je kot najmlajši član himalajske odprave, ki je kot prva jugoslovanska odprava premagala osemtisočak, opravil vzpon čez južno steno Makaluja na vrh te gore (8463 m). Nato je nadaljeval s svojim prijetnim glasom in retoričnimi sposobnostmi ter nas razločno in všečno popeljal preko vseh svojih 18 odprav na Himalajo ter ostalih podvigov oz. osvojitve ostalih najvišjih vrhov kontinentov. Kljub temu da je v alpinizmu dosegel zelo veliko, je izpostavljal zlasti čarobnost Himalaje, iskrenost, skromnost in človečnost tamkajšnjih prebivalcev. Sam pa je s tem pridobil veliko osebnih izkušenj, naučil se je tovarištva, strpnosti in izpopolnitve v iskanju meja lastnih sposobnosti. Ob zaključku se je župan občine Mislinja mag. Bojan Borovnik v imenu občine in obiskovalcev prireditve zahvalil Vikiju Grošlju za prijeten večer in mu v spomin na obisk v Mislinji izročil Zbornik občine Mislinja. Večina obiskovalcev pa je kot prostovoljni prispevek za pomoč prebivalcem Nepala, ki jih je leta 2015 prizadejal katastrofalni potres, za 10 EUR kupila njegovo knjigo z naslovom 40 let mojih soočanj s Himalajo. Z Vikijem Grošljem smo se nato skupaj z obiskovalci zadržali ob prijetnem klepetu in obujanju spominov v predprostoru dvorane, kjer so naše marljive članice pripravile obložene kruhke, pecivo in nekaj za suha grla. V imenu planinskega društva bi se vsem obiskovalcem zahvalil za obisk, saj smo preživeli prijeten in poučen večer. Zapisal Ivan Arko Fotografije Bojan Šinko Oglejte si fotografije z opisi.
 
MISLINJA - ČREPIČ - FRIČEV VRH - MISLINJA
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 17 april 2017
img_1956 10. VELIKONOČNI POHOD ČREPIČ – FRIČEV VRH – ZAVRŠE - MISLINJA V ponedeljek, 17.04.2017, smo se zbrali na AP Mislinja. Ob 8. uri je krenila organizirana skupina pod vodstvom vodnikov Albine in Joškota. Sprva smo se sprehodili po kolesarski stezi do Straž, da smo se dobro ogreli in pripravili na strmi vzpon, ki je sledil, ko smo zapustili asfalt. Po zelo strmi gozdni poti smo se nato vzpeli na Črepič. Tu je bil prvi postanek za žigosanje kartončkov in potešitev žeje. S Črepiča smo po slabi uri hoje po gozdu prispeli na najvišjo točko naše poti, na Fričev vrh. Od tu smo se samo še spuščali. Na lovski koči smo imeli daljši postanek za nabiranje novih moči. Po sproščajočem počitku smo se nato po asfaltni cesti spustili mimo kmetije Pristovnik proti Mislinji. Pri Zakeršniku smo zapustili asfaltno cesto in se po gozdni cesti spustili nazaj v Mislinjo. Preživeli smo prijeten dopoldan, saj nam je bilo vreme naklonjeno in zelo primerno za hojo. Tudi razgledi na poti so bili lepi, saj so bili višji hribi odeti v snežno belino. Pohoda se je udeležilo okoli 150 planincev. Vodnika sta bila Albina Fekonja in Jožek Hribar. Fotografije: Jožek Hribar in Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
<< Začni < Nazaj 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Naprej > Konec >>

Rezultati 133 - 143 od 201

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Ste pozabili geslo?
Ustvari nov uporabniški račun

BODITE OBVEŠČENI!

Z registracijo na našem portalu boste vključeni tudi v sistem obveščanja o aktivnostih našega društva!
konv4Preko elektronske pošte Vam bodo posredovana aktualna vabila na pohode in izlete...
Če še niste registrirani, lahko to storite tukaj.