Portal Planinskega društva Mislinja

NOVA VABILA

Program dela 2020
Na spodnji povezavi je objavljen program dela za leto 2020:
Program dela 2020
 

VREMENSKI PODATKI

PONOVOLETNI POHOD NA URŠLJO GORO 2017
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 08 januar 2017
urslja PONOVOLETNI POHOD NA URŠLJO GORO 02.01.2017 Čas hitro beži in že smo v letu 2017. Kot že več preteklih let, smo se tudi letos drugega januarja zbrali na Uršlji gori. Veliko število pohodnikov se je z različnih strani povzpelo na vrh Uršlje gore. Sončno zimsko vreme je vsekakor pozitivno vplivalo na številčen obisk, ves trud med vzponom pa je bil bogato poplačan z enkratnimi razgledi na: Pohorje, Boč, Donačko goro, Kum, Savinjsko kamniške Alpe, Julijske Alpe, Karavanke in še in še. Ko tako stojiš na vrhu Uršlje gore, se zaveš, kako mala je Slovenija,saj lahko z enega vrha vidiš sosednje države in mnoge lepote Slovenije. Ob čestitanju in izražanju lepih želja za novo leto je prišel trenutek, ko se je bilo treba odpraviti v dolino. Domov smo se vrnili z lepimi vtisi, ki nam bodo v veliko pomoč pri premagovanju vsakodnevnih težav. Oglejte si fotografije z opisi.
 
24. POHOD ČEZ GORO K OČETU
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 19 december 2016
img_9865 24. NOČNI POHOD »ČEZ GORO K OČETU« PD Ravne na Koroškem je že četrtič organiziralo pohod »Čez goro k očetu«. Letos je bil ponovno nočni. Pohod, ki je eno nočni, eno leto pa dnevni, je organiziran v spomin na Vorančevo ženo, ki se je pozimi leta 1932 odpravila z dvema hčerkicama obiskat moža. Pot je trajala kar štirinajst ur, pa še neuspešna je bila, saj ji niso dovolili srečanja z možem. Planinci PD Mislinja smo se v soboto z avtobusom zapeljali do Črne na Koroškem, kjer smo imeli daljši postanek. Ko so bili zbrani vsi avtobusi , smo se zapeljali do Lipolda v Koprivni, kjer se je začel naš pohod. Po dobri uri hoje smo prispeli do kmetije Kumer, kjer smo se lahko okrepčali z golažem in pogreli z toplim čajem in zakuhanim vinom. Okrog pol devetih smo nadaljevali pot čez maloobmejni prehod in mimo cerkve na Lužah do kmetije Čemer. Tu so nam Koroški Slovenci pripravili pogostitev s potico, čajem in zakuhanim vinom. Vse pohodnike so pozdravili predsednik Planinskega društva Celovec, podžupan Železne Kaple in županja Črne na Koroškem. Ko smo se okrepčali, smo se po asfaltni cesti spustili do kmetije Raztočnik blizu Železne Kaple, kjer so nas čakali avtobusi. Prijetno je bilo stopiti v ogreti avtobus, ki nas je srečno pripeljal domov. Vreme nam je bilo zelo naklonjeno, saj je bilo jasno in ne premrzlo, pa tudi veter ni pihal. Vodniki so bili: Franc Bricman, Jože Hribar in Peter Zupanc. Oglejte si fotografije z opisi.
 
25. NOČNI MIKLAVŽEV POHOD NA MRZLICO
Avtor: Peter Zupanc   
četrtek, 08 december 2016
img_9694 25. NOČNI MIKLAVŽEV POHOD NA MRZLICO Tudi letos smo se planinci PD Mislinja udeležili tradicionalnega pohoda na Mrzlico, bil je že petindvajseti. V soboto, 03.12.2016 smo se zapeljali do lovske koče, kjer smo parkirali, nato v koči popili čaj ali kavico in začeli s pohodom. Po dobri uri hoje smo prispeli do koče, kjer smo se lahko okrepčali in požigosali kartončke. Po daljšem počitku smo se napotili nazaj do lovske koče in se zapeljali domov. Vodnik je bil Bricman Franc. Oglejte si fotografije z opisi.
 
LENDAVA PODELITEV PRIZNANJ PZS
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 04 december 2016
dsc_0015 PODELITEV NAJVIŠJIH PRIZNANJ PZS ZA LETO 2016 Planinska zveza Slovenije vsako leto podeli najvišja priznanja dolgoletnim članom PZS. S priznanjem se na dostojen in spoštljiv način zahvali za dobro, dolgoletno in uspešno delo vsem tistim planinskim delavcem, ki velik del svojega prostega časa namenijo prostovoljnemu delu v planinski organizaciji. Letos je podelitev priznanj organiziralo PD Lendava s pomočjo PZS in občine Lendava. Na pobudo upravnega odbora PD Mislinja je bil med drugimi prejemniki priznanj tudi naš dolgoletni član Martin Tajnik. Prejel je Spominsko plaketo PZS. Prireditve smo se udeležili še štirje člani PD Mislinja. Z udeležbo smo počastili svečani trenutek. Bili smo pa tudi opazovalci, saj je v letu 2017 prireditelj PD Mislinja. Prireditev je potekala v prijetnem vzdušju, ki so ga poleg slavnostnih govornikov popestrili pevci Komornega pevskega zbora Vita, Madžarska citrarska skupina Potonika in Prekmurska folklorna skupina Lendava. Po končani podelitvi so nas organizatorji povabili na ogled razglednega stolpa Vinarium Lendava. S ploščadi smo imeli razgled kar na štiri države: Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo. Na koncu pa so nas pogostili še z okusnim bogračem. Hitro so minile urice in morali smo se posloviti in odpraviti vsak proti svojemu domu. Napisal: Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
23. SREČANJE VODNIKOV KOROŠKE
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 28 november 2016
dsc_0213 23. SREČANJE VODNIKOV KOROŠKE Konec meseca novembra je tu in bliža se konec leta, zato je potrebno narediti pregled dela v tekočem letu. Vodniki Koroške smo se v petek, 25.11.2016, zbrali v Vuzenici v Modri dvorani. Po pozdravu vseh prisotnih, fotografiranju, kratkem kulturnem programu in predstavitvi fotografij z ultramaratona treh dežel pod Mont Blancom je, Rudi Ambrož načelnik OVO MDO Koroške Rudi Ambrož, podal poročilo o preteklem letu in plan akcij za leto 2017. Sledil je družabni del srečanja. Med prijetnim razgovorom je čas hitro minil in že smo se morali posloviti. Zaželeli smo si varen korak v letu 2017 in se odpravili vsak na svoj konec. Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
ZAKLJUČEK POHODNIŠKE SEZONE
Avtor: Peter Zupanc   
sobota, 19 november 2016
img_9673 ZAKLJUČEK POHODNIŠKE SEZONE Hitro se bliža konec leta in čas je za pregled preteklega. Kot že vsako leto doslej je tudi letos PD Mislinja v soboto, 18.11.2016, pripravilo srečanje za pohodnike, ki so se udeležili naših pohodov. Najpogumnejši smo se zbrali na AP Mislinja in se peš odpravili čez Turjak do gostilne Repolusk. Hoja je bila prijetna, čeprav nas je med potjo osvežilo nekaj deževnih kapljic. Ob 17 uri, ko smo bili vsi zbrani, je predsednik PD Mislinja, Ivan Arko, pozdravil vse prisotne in se jim zahvalil za udeležbo. V uradnem delu smo podelili častne listine članom PD Mislinja, ki so v tekočem letu dopolnili okroglo obletnico 70 ali več let. Letos smo imeli šest jubilantov. Podelili smo tudi priznanja planincem, ki so prehodili Koroško planinsko transverzalo. Poleg tega smo pripravili še kolaž fotografij z vseh pohodov, ki smo jih organizirali v letu 2016. Film s fotografijami se je vrtel skozi celotno prireditev, tako da so si ga lahko vsi ogledali in obujali lepe spomine s pohodov. Po uradnem delu se je prilegla dobra in obilna večerja. Da pa ne bi pridobili kakega odvečnega kilograma, je poskrbel muzikant, s prijetno glasbo, ki je vabila na ples. Ob glasbi, plesu in kramljanju je čas hitro minil in že smo se poslovili in krenili vsak proti svojemu domu z željo, da se kmalu vidimo na kakšnem pohodu. Oglejte si fotografije z opisi.
 
30. LEVSTIKOV POHOD
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 13 november 2016
pb120028-001 PO LEVSTIKOVI POTI V soboto, 12.11.2016 je Zavod Levstikova pot že 30. organiziral pohod od Litije do Čateža, ki smo se ga udeležili tudi planinci PD Mislinja. Že zgodaj zjutraj smo se z dvema avtobusoma odpeljali do Litije. Vmes smo se ustavili še na Trojanah, na kavici in čaju. V Litiji smo vodniki opravili prijave in dvignili kartončke in nagrade, potem smo se z avtobusom zapeljali do Šmartnega pri Litiji in od tu pot nadaljevali peš. Levstikova pohodniška pot je urejena po spisu v potopisno-programskem spisu slovenskega pisatelja Frana Levstika , ki je bil izdan leta 1858. Čeprav je pot dolga 21 km, pa pohodnika vseskozi spremlja raznolika pokrajina, prepredena z gozdom, travniki, vinogradniškimi področji in strnjenimi naselji. Blizu vasi Preska se pot razcepi na severni del in na južni del poti. Severni del je bolj razgiban, južni del pa bolj razgleden, čeprav je speljan po asfaltu. Tudi mi smo izbrali različne poti. Na cilju na Čatežu so organizatorji pripravili osrednjo prireditev imenovano Razhodnja. Nastopali so: pihalna godba, mažoretke, folklorna skupina, pevci in harmonikaši. Slavnostni govornik je bil prof.dr. Matjaž Kmecl, par besed pa je spregovoril tudi Milan Kučan, ki je bil slavnostni govornik na prvem pohodu. Čeprav je bilo na Čatežu precej mrzlo, poleg tega je tudi močno pihalo nas je večina vztrajala do konca prireditve. Nato smo se napotili proti avtobusu, s katerim smo se srečno pripeljali do doma. Mislim, da nikomur ni bilo žal, da ni ostal doma zaradi vremena, ki je bilo zjutraj zelo neprijazno, saj smo preživeli dan v naravi in v dobri družbi. Vodniki so bili Kete Danilo, Bricman Franc, Fekonja Albina in Zupanc Peter. Oglejte si fotografije z opisi.
 
PO STOPERSKI PLANINSKI POTI
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 11 oktober 2016
img_4658 PO STOPERSKI PLANINSKI POTI V soboto, 08.10.2016, se nas je skupina planincev PD Mislinja zapeljala do Stoperc. S pohodom smo pričeli izpred gostilne Lipuž. Sprva smo hodili po asfaltu, na vrhu klanca pa pot zavije med vinograde. Med potjo smo se ustavili v Ložnem pri cerkvi Sv. Marije. Tu se pot tudi loči od tiste, ki pelje na Boč. Dalje nas je pot vodila mimo gostišča Zelena dolina do Fidrškega vrha, od koder smo se spustili do Winetujeve dežele, kjer nas je čakal avtobus. Preživeli smo prijeten dan, saj nas je celo pot spremljalo lepo vreme, med pohodom pa smo si lahko nabrali tudi kostanj. Vodnika sta bila Kete Danilo in Bricman Franc. Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET UČENCEV OSNOVNE ŠOLE MISLINJA NA GRMADO
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 09 oktober 2016
dsc_0045 IZLET PLANINSKEGA KROŽKA OŠ MISLINJA NA GRMADO (718 M) V soboto, 08.10.2016, smo se šolarji, starši, učiteljica in planinski vodniki zbrali na avtobusni postaji v Mislinji. Z avtobusom smo se zapeljali do Zagrada. Tu smo izstopili in se pripravili za pohod. Pot je speljana mimo gasilskega doma v Zagradu. Sprva smo hodili po asfaltu, ki se je v nadaljevanju spremenil v široko pešpot. Zadnji del poti smo prehodili po nemarkirani poti ob smučišču. Pot je bila malo bolj strma, a zanimiva. Po dobri uri in pol hoje smo prispeli na Celjsko kočo, kjer smo imeli daljši počitek. Po počitku smo se napotili na Grmado. Pot nas je vodila mimo Pečovniške koče. Na vrhu se nam je odprl lep pogled na Celje in Celjsko kotlino z okolico. Ker je vrh mali, se tam nismo dolgo zadrževali. Pa še gneča je bila velika. Zato smo se raje odpravili nazaj proti dolini, se vmes ustavili še pri Pečovniški koči za krajši oddih in se nato počasi vrnili do parkirišča, kjer nas je že čakal avtobus. V veliko zadovoljstvo nam je bilo, da se je izleta udeležilo veliko otrok, saj jih je bilo 23. Oglejte si fotografije z opisi.
 
OTVORITEV ŠKORJANKE
Avtor: Peter Zupanc   
četrtek, 06 oktober 2016
dsc_0024 25 let obeležja na Črnem vrhu na Pohorju Letos mineva 25 let od dneva, ko je bila 6.10.1991 svečana otvoritev in posvetitev obeležja na najvišjem vrhu Pohorja, Črnem vrhu (1543 m). Planinci PD Mislinja smo se odločili, da ta jubilej slavnostno proslavimo. Tako smo načrtovali, da bomo na Črnem vrhu, v neposredni bližini obeležja, v nedeljo 2.10.2016 pripravili blagoslov in slavnostno otvoritev škorjanke, organizirali zahvalno planinsko mašo in se poleg 25 let obeležja spomnili na 25 let od dneva, ko je na samostojno pot krenila naša država. Zaradi slabega vremena smo spremenili lokacijo in prireditev izvedli v veliki dvorani Centra Kope, kjer se je zbralo okoli 150 obiskovalcev. Predsednik društva je uvodoma pozdravil vse navzoče, še posebej pa se je zahvalil za udeležbo predstavniku občine Mislinja, predstavniku Planinske zveze Slovenije in ljubljanskemu metropolitu, nadškofu monsinjorju Stanislavu Zoretu, ki je tudi vodil obred. Obred so popestrili z ubranim petjem člani kvinteta naših Pojočih gornikov. Predlog za postavitev obeležja je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja na organe društva podal naš član in župnik Tine Tajnik, ki je tudi prevzel nase nalogo, da to idejo izpelje. Po pridobljenih vseh dovoljenjih in soglasjih je k sodelovanju povabil našega člana dr. Lojzeta Pogorevca, ki je izdelal načrt, v katerega je na umetniški način združil naravne, nabožne in planinske simbole. Trije križi, zgoraj vpeti v kototrikotnik, ki so na spodnjem delu nad temeljem učvrščeni v miniaturno oltarno mizo s planinskimi klini. Tako skulptura predstavlja pomembno simboliko, ki bi jo lahko na kratko povzeli: Kalvarija (vrh gore), trije križi (tudi na Kalvariji sta bila ob Kristusovem križu še dva, za oba razbojnika), trikotnik (znamenje Svete Trojice), markacija na enem izmed križev – Kristusova glava (kažipot v duhovnem in zemeljskem pomenu). Z blagoslovom smo tudi uradno dali v uporabo našo škorjanko, ki bo poleg spomina na oglarjenje na Pohorju namenjena vsem obiskovalcem za krajši počitek ali kot zavetišče v primeru slabega vremena. Prav tako bo dopolnjevala tematsko pohodno pot Kope – Ribniška koča. Upamo, da nanjo ne bomo ponosni samo člani našega društva, ampak vsi ljubitelji pohodništva in narave. Naša želja je, da bo ta objekt čim dlje služil svojemu namenu. Ob zaključku uradnega dela je predsednik PD najprej podelil spominski darili Tinetu Tajniku, ki je dal idejo in poskrbel za dokumentacijo, in dr. Lojzetu Pogorevcu, ki je pripravil načrt in obeležje tudi izdelal. Spominsko darilo je bilo podeljeno tudi nadškofu, ki se je odzval našemu povabilu in poskrbel za brezhibno izvedbo obreda. Na koncu se je zahvalil vsem, ki so s prostovoljnim delom, darovanjem materiala ali drugih dobrin prispevali, da je bila škorjanka v zastavljenem roku postavljena in da smo lahko izvedli to prireditev. Po uradnem delu so članice PD pripravile zakusko. Udeleženci pa so svoj obisk izkoristili za ogled Centra in izmenjavo planinskih doživetij v letošnji sezoni. Kljub slabemu vremenu je prireditev odlično uspela in udeleženci so zadovoljni odhajali proti domu. Oglejte si fotografije z opisi.
 
Več...
<< Začni < Nazaj 11 12 13 14 15 16 17 18 Naprej > Konec >>

Rezultati 155 - 165 od 198

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Ste pozabili geslo?
Ustvari nov uporabniški račun

BODITE OBVEŠČENI!

Z registracijo na našem portalu boste vključeni tudi v sistem obveščanja o aktivnostih našega društva!
konv4Preko elektronske pošte Vam bodo posredovana aktualna vabila na pohode in izlete...
Če še niste registrirani, lahko to storite tukaj.