Portal Planinskega društva Mislinja

NOVA VABILA

POHOD PO ŠISERNIKOVI POTI
Planinsko društvo Mislinja vabi v soboto 22.02.2020 na
28. zimski pohod po
Šisernikovi poti


excel  Šisernikov pohod
 

VREMENSKI PODATKI

BUČERIJADA V SREDIŠČU OB DRAVI
Avtor: Peter Zupanc   
sobota, 17 september 2016
obisk 16. praznik buč v Središču ob Dravi Na povabilo predsednice turističnega društva Središče ob Dravi Dragice Florjanič se je delegacija našega društva v soboto 10. septembra udeležila 16. praznika buč v Središču ob Dravi. Praznik je povezan z dnevom odprtih vrat oljarne Središče ob Dravi. Letos je bilo še posebej slovesno, saj je oljarna odprla novo trgovino. Med 10.00 in 16.00 uro so se v prireditvenem prostoru na stojnicah s svojimi izdelki predstavila razna društva in kmetje z izdelki, ki jih ponujajo v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Na odru v šotoru pa je ves čas potekal zanimiv kulturni program z nastopi domače godbe na pihala, mažoretk iz sosednje Hrvaške, pevske skupine, folklorna skupina in narodno zabavni ansambel. Hkrati je potekalo še tekmovanje v kuhanju bučnega golaža. Letos je tekmovalo 15 ekip. Stiskali smo pesti za ekipo TD Mislinja, ki je na koncu osvojila 4. mesto. Našemu društvu je nekaj prostora na stojnici odstopilo turistično društvo Mislinja. Predstavil smo možnosti pohodov po poteh v naši občini ter planinske in kolesarske poti. Hkrati pa smo delili tudi stare izvode Planinskega vestnika. Med obiskovalci smo bili deležni kar nekaj zanimanja tako, da nam je čas hitro minil. Predsednici TD Središče ob Dravi smo se zahvalili za povabilo. Predlagali smo jim, da za njih pripravimo krajši pohod 25. septembra, pred pričetkom prireditve, ki jo organizira naše TD Pozdrav jeseni . zapisal Ivan Arko Oglejte si fotografije z opisi.
 
36. SREČANJE KOROŠKIH PLANINCEV
Avtor: Peter Zupanc   
sobota, 17 september 2016
peca2 36. SREČANJE KOROŠKIH PLANINCEV V soboto, 10.09.2016, se je nekaj planincev PD Mislinja udeležilo 36. Srečanja koroških planincev in praznovanja 90. letnice obstoja PD Mežica na Koči na Peci. S kombijem smo se zapeljali do karavle, od koder smo se povzpeli do koče. Prisostvovali smo proslavi in se potem vrnili do kombija in domov. Ker naš praporščak ni imel časa, je prapor nesel Gros Marjan. Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET UČENCEV OSNOVNE ŠOLE MISLINJA OD TREH KRALJEV DO MISLINJE
Avtor: Peter Zupanc   
četrtek, 15 september 2016
img_7788 IZLET UČENCEV OSNOVNE ŠOLE MISLINJA OD TREH KRALJEV DO MISLINJE Pričelo se je novo šolsko leto in s tem tudi dejavnost planinskega krožka na OŠ Mislinja. Mentorica Marina Porčnik je ob posvetu z vodniki PD Mislinja pripravila dvodnevni izlet po Pohorju. V soboto, 10.09.2016, smo se zapeljali do Treh Kraljev, od koder smo se odpravili proti Osankarici. Pot nas je vodila mimo Črnega jezera, kjer smo se za kratek čas ustavili za ogled jezera. Po ogledu smo nadaljevali proti koči. Tu smo si privoščili daljši počitek, saj nas je čakala še dolga pot do Koče na Pesku, kamor smo prispeli po štirih urah hoje. Pot je bila prijetna, dolga, a ne prenaporna. Med potjo smo lahko opazovali gozdno kuliso, tu in tam pa se nam je ob obilju raznoraznih gob prikazal kakšen jurček ali lisička. Na Koči na Pesku je bila gneča, a smo kljub temu našli nekaj prostora, da smo se odžejali in najedli. Čakal nas je samo še vzpon do stolpa na Rogli, ki pa je bil zaradi obnove zaprt. Ko smo prišli na Roglo, smo se namestili po sobah in se hitro napotili v bazen. Po kopanju se je prilegla večerja in po večerji počitek. Drugo jutro smo se po zajtrku napotili proti Mislinji, kamor smo prispeli okoli štirinajste ure. Preživeli smo prijetna dneva v naravi, uživali smo v bazenu, pa tudi lačni nismo bili saj so v restavraciji, v hotelu na Rogli poskrbeli za naše želodčke. Oglejte si fotografije z opisi.
 
VISOKA PONCA
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 06 september 2016
visoka_ponca Visoka Ponca Jutro nas je pričakalo na Belopeški jezerih, od koder smo se podali proti planinski koči Luigi Zacchi, kjer smo imeli pArvi postanek. Pri koči smo občudovali velikane Julijskih Alp: Mangart, Koritniški Mali Mangart, Vevnica, Strug, Ponce. Pot smo nadaljevali proti ferati, ki je prava poslastica za ljubitelje ferat. Vrh je bil kmalu osvojen, naši vodniki pa so se odločili za sestop v dolino Tamar preko Srednje Ponce. Prehod z Visoke na Srednjo Ponco preko Planiške škrbine je zelo zahteven in krušljiv, vsi udeleženci pohoda smo ta del prehodili s skrajno previdnostjo . Sestop s Srednje Ponce je nezahteven, vendar zelo strm in dolg. Po nekaj urah spusta smo se na koči v Tamarju okrepčali in potem nadaljevali še z zadnjim, ravninskim delom poti proti dolini pod Poncami, kjer nas je čakal avtobus. Alenka Gavez Oglejte si fotografije z opisi.
 
KRIŽEVNIK
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 04 september 2016
krizevnik KRIŽEVNIK ( 1909 m) V soboto, 03.09.2016 smo se zapeljali na planino Ravne. Na planini so nas že zjutraj pozdravile kravice in bikci pa tudi par pujskov se je sprehajalo po travniku. Ko smo se pripravili, smo krenili proti vrhu Križevnika. Pot je sprva speljana po cesti, a je kmalu zavila v gozd med smreke in macesne, ki so vedno bolj prevladovali, čim višje smo se vzpenjali. Po dobri uri hoje smo prispeli na planino Polšak, kjer nas je pričakal trop ovac. Na planini smo si malo oddahnili in potem nadaljevali proti vrhu. Trop ovac nas je še kar nekaj časa spremljal. Bolj kot smo se dvigovali, bolj je bil gozd redek in proti vrhu smo hodili samo še med ruševjem. Na Križevniku nas je pričakal mini Aljažev stolp. Na vrhu smo si privoščili daljši počitek, saj smo lahko uživali v razgledih po okoliških gorah. Ko smo si odpočili in se poslikal,i smo se napotili po isti poti do planine Ravne, kjer smo se ustavili za dlje časa, da smo se odžejali in si privoščili dobro domače kisli mleko. Srečno smo se vrnili domov, polni lepih vtisov. Vodnika: Stanko Krenker in Peter Zupanc Tekst: Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
MANGART 2016
Avtor: Peter Zupanc   
četrtek, 25 avgust 2016
mangart 21.8.2016 Mangart Ob pol štirih zjutraj, ko so še petelini spali, se nas je nekaj pohodnikov zbralo v Mislinji. Da je bila ura res zgodnja, je dokazal tudi naš šofer Ivan, ki je ob Jožekovem klicanju še sladko spal. Ker se njegov avtobus imenuje Modri dirkač, smo si nekoliko skrajšali čakanje in tudi mi oddirkali do Slovenj Gradca, kjer je bila druga skupina ljudi in s katerimi se bomo družili na pohodu na Mangart. Vse do meje smo pobirali naše sopohodnike in tako napolnili mini avtobus. Na Mangartskem sedlu smo se razdelili na tri skupine, nekaj jih je odšlo na vrh po Slovenski poti, nekaj po Italijanski poti, večina pa se nas je spustila do bivaka Nogara, kjer smo se opremili s samovarovalnimi kompleti in čeladami ter po 10. minutah hoje vstopili v ferato Via Italiana in nato nadaljevali pot na vrh po Slovenski poti. S tem smo si celotno turo podaljšali za dobro uro in pol, kar pa je glede na razdaljo, ki jo je treba prevoziti, tudi smiselno. Poleg nas se je za Mangart to soboto odločilo kar nekaj planincev in kljub gneči je naš pohod potekal dokaj tekoče, tako da smo prišlo do koče na Mangartskega sedla ob popoldanski uri, domov pa v zgodnjih večernih urah. Hvala vsem za krasen dan. Oglejte si fotografije z opisi.
 
STOL 2016
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 14 avgust 2016
stol V soboto, 13.08.2016, se nas je skupina planincev PD Mislinja zgodaj zjutraj odpravila na Stol (2236 m). Ob 4.45 uri smo se zapeljali čez mejni prehod Holmec , mimo Pliberka in Železne Kaple do parkirišča. Od tu smo se peš podali sprva po makadamski cest, po slabi uri hoje pa smo se usmerili na melišče, ki nas je pripeljalo do vstopa v plezalni del poti. Tu smo se opremili s čeladami in samovarovalnimi kompleti. Po dobrih treh urah vzpenjanja po skalah smo prispeli na vrh Stola. Na vrhu smo se ustavili le za kratek čas, da smo se razgledali po okolici nato pa smo se spustili do Prešernove koče po Stolom. Tu smo si privoščili daljši počitek. Pred odhodom v dolino smo naredili še skupinsko sliko. Pot v dolino je bila strma in polna kamenja. Po slabih dveh urah hoje smo prispeli do Celovške koče, kjer smo potešili žejo. Po zasluženem počitku smo se odpravili do parkirišča, od koder smo se srečno pripeljali domov. Preživeli smo prijeten dan, poln lepih dogodkov. Razgledi so bili enkratni, saj smo lahko opazovali Koroško in na drugi strani Gorenjsko. Občudovali pa smo lahko tudi planinsko cvetje s planikami na čelu. Vodnika: Krenker Stane in Zupanc Peter Oglejte si fotografije z opisi.
 
TRIGLAV 2016
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 09 avgust 2016
triglav_mala_slika
 Pot nas je vodila: Tominškova, Kredarica, počitek s kosilom, popoldan na vrh Očaka Triglava, nazaj na Kredarico in uspešen dan zaključili s sv.mašo v kapeli Marije Snežne. Naslednji dan povratek v dolino Krme in vsi zadovoljni dočakali dva kombija, ki sta nas še odpeljala na Brezje, kjer smo se še zahvalili Bogu in Mariji za čudovito vreme in za uspešen vzpon na Triglav. Nas je bilo 29 pohodnikov, med temi je bilo 6, ki so bili prvič na na Triglavu in smo jih seveda na vrhu primerno krstili po planinsko, ko so postali pravi Slovenci. Polni lepih spominov in doživetij smo se srečno vrnili na svoje domove s pripombami, da se kmalu vidimo na podobnih pohodih. Tine Oglejte si fotografije z opisi.
 
OBISK SRBSKIH PLANINCEV
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 08 avgust 2016
obisk_srbov Gostili smo planince iz pobratenega PD »Žeželj« iz Kragujevca Od četrtka 14.07. pa do nedelje 17.07. so bili naši gostje planinci iz pobratenega PD Žeželj iz Kragujevca. Na njihovo željo so se razdelili v dve skupini. Prvo skupino smo peljali iz Maribora v Mislinjo, preko Pohorja. Prvi dan smo jim razkazali naše drugo največje mesto. Popeljali smo jih čez stari most do Rotovža ter nato po Gosposki ulici do trga Leona Štuklja, mimo frančiškanske cerkve do Trga revolucije, Maistrovega trga, Grajskega trga, Slomškovega trga do stare trte na Lentu. Med potepanjem po centru mesta smo jim na kratko predstavili zgodovino mesta in povedali določene zanimivosti o stavbah in ljudeh, ki so včasih tam živeli. Nato smo se zapeljali do mariborske koče od koder so se napotili do Ruške koče, kjer so prvi dan tudi prespali. Drugi dan smo se napotili proti koči na Pesku, ki je bila cilj našega drugega dne. Z zanimanjem so si ogledali slap Šumik, Črno jezero in pri Treh žebljih na Osankarici prisluhnili zgodbi o žalostni usodi borcev pohorskega bataljona. Tretji dan je bil namenjen pohodu do Rogle, mimo Lovrenških jezer do Ribniške koče. Zadnji dan pa od Ribniške koče do Mislinje. Kljub občasnemu dežju in močnemu vetru vse dni pohoda, je bila v skupini prisotna dobra volja in želja po odkrivanju in spoznavanju nekaj novega. Druga skupina, v kateri so bili predvsem njihovi mlajši člani, pa se je z našima izkušenima vodnikoma odpravila iz Vršiča preko Špičke, kjer so prvi dan prenočili, na vrh Jalovca. Iz našega šestega najvišjega vrha so se spustili do koče pri izviru Soče, kjer so prenočili drugi dan. Sam vzpon in sestop je bil zaradi vremenskih razmer dokaj naporen, saj je v visokogorju še vedno na določenih mestih pomrznjen sneg in led, kar je zahtevalo od vseh pohodnikov še dodatno previdnost. Zadnji dan so se odpravili še na sotočje Koritnice in Šumnika in si ogledali trdnjavo Kluže, v Trenti alpski botanični vrt in nato oglede zaključili z obiskom Bohinja in Bleda. Za zaključek smo jim pripravili srečanje s planinci iz našega društva v objektu ŠRD Straže. V uradnem delu je goste iz Srbije prišel pozdravit župan občine Mislinja g. Bojan Borovnik. Vodja skupine, ki nas je obiskala pa se je zahvalil za dobro pripravljen program in gostoljubje, ki so ga bili deležni vse dni njihovega bivanja pri nas. Ob tem je vodnikom, ki so jih spremljali vse dni, izročil simbolična darila. Kot dobri gostitelji smo jim pripravili bolj slovenske jedi, da so spoznali tudi ta del naše domovine. Srnin golaž s polento jim je kar teknil. Niso pa se mogli upreti jabolčnemu zavitku, ki ga je kar hitro zmanjkalo. Ob zvokih polke in valčka, so fantje zaigrali tudi kolo in čas slovesa se je neusmiljeno bližal. Med poslavljanjem smo si obljubili, da se v naslednjem letu ponovno srečamo. Pri tem pa se je marsikomu zarosilo oko, saj smo v teh letih spletli mnoga iskrena prijateljstva. Zapisal Ivan Arko Oglejte si fotografije z opisi.
 
DOKONČANJE ŠKORJANKE
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 08 avgust 2016
skor-malaslika Škorjanka je postavljena Vse ljubitelje gora obveščamo , da nam je v sredo 20. julija uspelo pokriti z lubjem in zaključiti vsa večja gradbena dela na naši škorjanki na Črnem vrhu. Potrebna so še manjša dela v notranjosti, ki pa jih bomo zaključili v mesecu avgustu. Objekt tako lahko že uporabljamo kot zavetišče v primeru slabega vremena. Vse uporabnike pa naprošamo, da objekta ne poškodujejo in v njem ne puščajo ali odmetavajo odpadkov. Le tako bo lahko, v zadovoljstvo vseh nas, dolgo služil svojemu namenu. Uradna otvoritev z blagoslovom bo v nedeljo 02. oktobra v dopoldanskem času. Prireditev bomo združili s proslavo ob 25. Letnici postavitve spominskega obeležja na Črnem vrhu in tradicionalno planinsko mašo, ki bo letos potekala na Pohorju. O točni uri in poteku dogajanj na ta dan, vas bomo pravočasno obvestili z vabilom na naši spletni strani in na ostalih običajnih mestih. Ivan Arko Oglejte si fotografije z opisi.
 
<< Začni < Nazaj 11 12 13 14 15 16 17 18 Naprej > Konec >>

Rezultati 166 - 176 od 197

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Ste pozabili geslo?
Ustvari nov uporabniški račun

BODITE OBVEŠČENI!

Z registracijo na našem portalu boste vključeni tudi v sistem obveščanja o aktivnostih našega društva!
konv4Preko elektronske pošte Vam bodo posredovana aktualna vabila na pohode in izlete...
Če še niste registrirani, lahko to storite tukaj.