Portal Planinskega društva Mislinja

NOVA VABILA

VREMENSKI PODATKI

PO SVARUNOVI POTI
Avtor: Peter Zupanc   
sreda, 17 julij 2019
dsc_1216 SPREHOD PO SVARUNOVI POTI V torek, 02.07.2019, smo se zapeljali do Škofljice. Izstopili smo pri osnovni šoli in se podali do Ruskovega kozolca, kjer je pričetek krožne pohodniške poti. Pot je speljana skozi kraje, ki jih je opisal, ko je služboval v Želimljah. Prvi pohod,ki ga je Turistično društvo organizralo 25. junija 1996, je postal tradicionalen. Celotna pot je dolga 23 kilometrov. Mi smo prehodili del poti od Škofljice do Želimlj. Pot nas je vodila po delno gozdnih cestah, delno pa tudi po asfaltu. Ko smo hodili po gozdu smo tu in tam pogledali, če nas morda iz gozda opazuje medveka, ki je pred dnevi prestrašila domačine. Med potjo smo spoznali gričevnato, kraško pokrajino, dolino Zemljiščice in Ljubljansko barje. Na Vrhu nad Želimljami smo naredili daljši postanek, da smo si nabrali novih moči. Ker je bila pot z Vrha speljana predvsem po asfaltu in ker je sonce močno pripekalo, smo poklicali šoferja, da nam je prišel naproti. Ko se je pripeljal, smo se vkrcali na kombi in se s postankom na Trojanah srečno pripeljali domov. Vodnik: Peter Zupanc Soorganizator: Silva Sonjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
OBČINSKI PRAZNIK 2019
Avtor: Peter Zupanc   
petek, 28 junij 2019
dsc_5586 Aktivnosti PD Mislinja ob občinskem prazniku občine Mislinja Med 20.06.2019 in 29.06.2019 je občina Mislinja praznovala svoj občinski praznik. V tem času so se odvijale različne prireditve. Letos smo se planinci udeležili vseh prireditev. Posebej pa smo bili aktivni: 1. v nedeljo, 23.06.2019, ko smo se udeležili športnih iger v Dovžah. Kljub slabemu vremenu, nam dobre volje ni zmanjkalo. Uspelo nam je sestaviti ekipe v vseh razpisanih panogah. Čeprav je bil moto iger druženje, smo pokazali tudi nekaj tekmovalnosti in na koncu osvojili 4. mesto. 2. v nedeljo , 23.06.2019, smo ob 18.00 uri pričeli s 24 urnim dežuranjem ob oglarski kopi. Dežuranje smo popestrili z druženjem ob kopi, kjer smo obiskovalcem razložili ta starodaven način pridobivanja oglja in za njih in za vse, ki so nas obiskali, pripravili prigrizek in pijačo. 3. v sredo, 26.06.2019, s pričetkom ob 17.00 uri smo slovesno predali v uporabo razgledno ploščad na Tolstem vrhu, v bližini kmetije p.d. Lekšun (Tolsti vrh 11). V uradnem delu je prisotne pozdravil predsednik PD in orisal nastanek ploščadi od ideje do današnjega dne. Udeležence je nagovoril tudi župan občine Mislinja, ki je pohvalil prizadevanja in aktivnosti PD pri prepoznavnosti občine in jim zaželel še naprej tako aktivno delo. Trak sta prerezala župan in Silva, ki je dala idejo za postavitev ploščadi in odstopila zemljišče. Župnik Tine Tajnik pa je poskrbel za blagoslov objekta. Po zaključenem uradnem delu, so si udeleženci z zanimanjem ogledali novo pridobitev in kljub vročini, ostali na pogostitvi, ki so jo pripravile marljive članice društva. 4. V četrtek, 27.06.2019, smo na povabilo članic Centra za krepitev zdravja Koroške, ki so ta dan pred centrom Lopan organizirale delavnice na temo Dan zdravja – dan gibanja, pripravili krajši pohod. Z aktivnim vključevanjem v prireditve in prevzemanjem določenih aktivnosti, smo dodali svoj prispevek k uspešnem praznovanju občinskega praznika. Upamo, da bo tako tudi v prihodnje, saj smo na koncu koncev društvo, ki deluje v interesu občank in občanov občine Mislinja. Zapisal Ivan Arko Fotgrafije so prispevali: Šinko Bojan, Jože Tasič. Jože Hribar in Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
POTEPANJE PO SRBIJI 2019
Avtor: Peter Zupanc   
petek, 28 junij 2019
20190616_134956 Obisk pri pobratenem planinskem društvu Žeželj iz Kragujevca V času od 14.06.2019 do 17.06.2019 je pobrateno PD Žeželj iz Kragujevca gostilo 15 planincev iz planinskega društva Mislinja. To leto so nam pripravili planinarjenje in spoznavanje dela Srbije na področju Južnega Kučaja. Dva dni smo imeli svojo bazo v planinskem domu Đorđe Živkovič na Grzi. Prvi dan smo prehodili planinsko pot nad kanjonom reke Grze in se povzpeli na Kozji rog. Drugi dan smo pešačili po kanjonu reke Crnice in se spotoma seznanili z zgodovino teh krajev in si ogledali dva zapuščena samostana, ki pa jih marljivi domačini obnavljajo. S pohodom smo zaključili v termah Sisevac. Zelo prijeten ambient, vendar smo bili prikrajšani za kopanje in tudi mesa za čevapčiče je zmanjkalo, tako da smo se morali zadovoljiti s kurjimi bedri. Tretji dan se nam je pridružila večja skupina planincev iz PD Žeželj pri osvajanju Beljanice. Razdelili smo se v dve skupine. Ena skupina je krenila na vrh, druga skupina pa je po krožni poti opravila pohod do slapa Veliki buk na Lisinah. Program je pripravil Zoran, ki pa tokrat, zaradi družinskih obveznosti, ni bil ves čas z nami. Zato pa so nam vse dni delali družbo Miodrag, Miroslav in Jovo. Predsednik Raša pa je vodil mešano skupino na Beljanico. Naše druženje smo nadgradili z druženjem pri nedeljski večerji in ponedeljkovim kosilom v Kragujevcu, kjer je bila Jožetu vročena svečana listina oz. je uradno postal častni član PD Žeželj. Kljub visokim temperaturam, je skupina 15 planincev iz našega društva ustvarila dobro atmosfero in vsi se bomo še dolgo spominjali zgod in nezgod iz tokratnega srečanja v Srbiji. Naj zaključim ta kratek opis našega tokratnega druženja z besedami Marjana :« V Srbiji pa nas res ne more presenetiti prav nič«. Pa naj si o tem misli vsak kar hoče. Pridružite se nam prihodnje leto, pa boste videli. Oglejte si fotografije z opisi.
 
DAN SLOVENSKIH PLANINSKIH DOŽIVETIJ 2019 NA LISCI
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 17 junij 2019
dsc_0992 DAN SLOVENSKIH PLANINSKIH DOŽIVETIJ 2019 NA LISCI Kot že vrsto let smo se planinci PD Mislinja tudi letos udeležili srečanja slovenskih planincev, ki je bilo letos 15.06.2019 na Lisci. Zapeljali smo se do zaselka Breg od koder smo se peš napotili na Lisco. Pot je potekala delno po gozdnih cestah, delno pa po gozdnih stezah. Ustavili smo se tudi v slikoviti gorski vasici Razbor in pri cerkvici sv. Jošta. Po dobrih dveh urah smo prispeli na Lisco, kjer smo se sprehodili po prireditvenem prostoru in se odžejali in okrepčali. Ob 14.30 uri se je pričela proslava s planinsko himno Oj, Triglav, moj dom. Proslavo so počastili tudi praporščaki planinskih društev. Letos se jih je zbralo 49. Planince je nagovoril predsednik PZS, Jože Rovan. Prisotne so pozdravili še predsednik MDO PD Zasavja, Jože Prah, predsednik PD Lisca Sevnica, Rok Petanič in župan Občine Sevnica, Srečko Ocvirk. Proslavo so popestriia folklorna skupina Spomin DU Sevnica, oktet PD Lisca Sevnica in predstavitev lika Blaža Jurka, pionirja posavskega planinstva. Za zabavo pred proslavo in po proslavi pa je poskrbel ansambel Fantje izpod Lisce. Po proslavi smo se počasi napotili na parkirišče, od koder smo se zapeljali do doma.. Vodnik: Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET NA ROGATEC IN LEPENATKO
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 17 junij 2019
dsc_0816 IZLET NA ROGATEC IN LEPENATKO V torek, 11.07.2019, smo se zapeljali mimo Velenja, Mozirja, Luč in Podvolovjeka na predel, imenovan Na kalu. Tu smo izstopili in pot nadaljevali po gozdni cesti proti Lepenatki. Nekaj časa smo hodili po gozdni cesti, potem pa smo zavili na gozdno stezo, po kateri smo se nekaj časa spuščali. IS steze smo ponovno prišli na gozdno cesto, ki se je strmo vzpenjala, čez nekaj čas pa smo nadaljevali po strmi gozdni poti. Steza je bila ozka, polna korenin, zato smo morali biti zelo previdni. Napor se nam je poplačal, ko smo prispeli iz gozda in smo zagledali vrh Lepenatke polne rož. Sprehodili smo se po pašniku in kmalu prispeli na vrh, kjer smo se ustavili za nekaj minut da neredili neka j posnetkov in skupinsko fotografijo. Z vrha Lepenatke smo se spustili do bivaka na Kalu. Tu smo se okrepčali in si nabrali novih moči. Pri bivaku smo se razdelili. Ena skupina je krenila še na vrh Rogatca. Manjša skupina pa je še posedela in se potem odpravila proti dolini. Med potjo smo se ustavili pri cerkvici sv. Lenarta. Druga skupina planincev je tudi srečno prispela na vrh. Njihov trud je bil poplačan, saj se je megla na vrhu razkadila in so lahko uživali v razgledih. Na koncu smo se vsi vkrcali v kombi in se srečno pripeljali domov. Vodnika: Peter Zupanc Viktor Kralj Soorganizator: Silva Sonjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET NA RATITOVEC
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 17 junij 2019
_mg_6649 Ratitovec in Soriška planina 1.-2.6.2019 Za zadnji pohod v šolskem letu 2018/19 smo si izbrali gorenjske konce. Zjutraj smo se zbrali na avtobusni postaji v Mislinji ter se z avtobusom podali proti Železnikom. Začetek našega pohoda je bil v vasi Prtovč. 19 mladih pohodnikov ter 9 malo starejših nas je zagrizlo v prvi klanec. Kaj kmalu smo se odžejali in okrepčali z malico, saj nas je tudi v nadaljevanju čakalo še nekaj vzpenjanja. Pot je iz kamnite prešla v travniške steze in ko smo prišli iz gozda na plano, smo občudovali strme stene in melišče ob poti. Preko travnikov smo se vzpenjali proti vrhu in približno po uri in pol zagledali Krekovo kočo na Ratitovcu, 1642 m visoko. Daljši počitek in ogled okolice, v kateri so uživali otroci, nam je dalo dovolj moči za nadaljevanje poti proti Soriški planini. Uživali smo v kratkih spustih in vzponih, občudovali zadnje zaplate snega, prelepo planinsko cvetje (beli žafran, alpski zvonček, encijan, svišč, jeglič…) in radovedno opazovali najvišje vrhove Kamniško savinjskih Alp, Karavank in Julijcev. V toplem, sončnem vremenu nas je občasno hladil veter. Nekajkrat smo se ustavili, pomalicali, po počitku pa nadaljevali proti cilju. Zadnji del smo prehodili po makadamski cesti. Po približno 4 urah smo prispeli do Litostrojske koče na Soriški planini. Energije za sproščanje na igralih, za igranje skrivalnic, lovljenje in še kaj je bilo na pretek. Po okusni večerji smo se namestili v domu ter prijetno utrujeni zaspali. Naslednje jutro po zajtrku smo se odpravili na raziskovanje dela poti, po kateri je potekala Rapalska meja. Usvojili smo Kor in Možica, najbolj pa smo bili navdušeni nad bunkerji, ostanki te meje in kasarno. Pot je prijetna, nenaporna in vsekakor zelo zanimiva za raziskovanje. Opoldne smo naše potepanje po Soriški planini zaključili in se z avtobusom vrnili domov. Naš zadnji zlet pod mentorstvom Marine Porčnik je odlično uspel. V prihodnje nas bo spremljala Klavdija Križovnik, ki je prav tako super mentorica, zato se veselimo novih poti v jeseni. Zdaj pa hura – na počitnice! Mentorici: Marina Porčnik, Klavdija Križovnik Vodnika: Jože Apat, Anka Tretjak Zapisala: Anka Tretjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
POHOD MISLINJA - POLJANA 2019
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 19 maj 2019
img_2986 5. spominski pohod Mislinja - Poljana V petek, 17. maja, smo v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB Mislinjske doline organizirali peti pohod iz Mislinje na Poljano. Iz Mislinje je ob 22.00 uri na pot krenilo 22 pohodnikov, nekaj pa se jih je priključilo ob sami trasi. Pohod je posvečen borcem Šercerjeve brigade, ki so pred 74.leti po tej trasi hiteli na pomoč partizanskim enotam na Poljani. Mislinjska in Mežiška dolina sta ob koncu 2. svetovne vojne postali zadnji izhod za umik ogromnih množic pripadnikov poraženih vojsk z jugoslovanskih bojišč, z njimi pa se je umikalo tudi veliko civilnih beguncev. Cilj umikajočih je bil čim prej priti na ozemlje Avstrije in se tam predati Britancem. Cilj Jugoslovanske armade, v katero so bile takrat vključene tudi slovenske partizanske enote, pa je bil zadržati jih na slovenskem ozemlju. V dneh med 12. in 15. majem so tako izbruhnili hudi boji na območju Doliča, Dravograda in Poljane pri Prevaljah, s hudimi izgubami na obeh straneh. V parku miru in svobode pri Batičevem spomeniku na Poljani smo v soboto dopoldan prisostvovali tradicionalni komemoraciji v spomin na zadnje boje na evropskih tleh v drugi svetovni vojni, na kateri so izpostavili pomen vrednot in ohranjanja civilizacijskih pridobitev namesto razraščanja ideologije strahu, izključevanja, sovraštva oziroma novih oblik fašizma. Slavnostni govornik je bil predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije, Tit Turnšek, ki je med drugim dejal :«Ohranimo civilizacijske pridobitve in imejmo usodo v svojih rokah. Spoštovati moramo našo preteklost, ne smemo je potvarjati, bolj pa nas mora skrbeti sedanjost, predvsem, kakšno je stanje družbe in kakšne so njene vrednote. Včasih je svoboda pomenila imeti puško, danes je svoboda odnos do Evropske unije." Matic Tasič, prevaljski župan, pa je poudaril, da je Poljana tako zgodovinski kraj kot kraj žalosti in veselja, tudi ob bližnjem Holmcu, kjer je potekala osamosvojitvena vojna. Da je kraj spomina in odpuščanja, srečevanj. Pozval je h gradnji lepše prihodnosti ob sožitju in sodelovanju. V kulturnem programu so sodelovala kulturna društva iz Mežiške doline, med njimi Koroški oktet. Veseli nas, da je tudi letošnji pohod uspel in da so se pohodniki zdravi vrnili na svoje domove. Potrudili se bomo, da tudi drugo leto izpeljemo pohod, ne glede na vreme. Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET NA VREMŠČICO
Avtor: Peter Zupanc   
četrtek, 09 maj 2019
dsc_9295 IZLET NA VREMŠČICO V torek, 08.05.2019, smo se zapeljali do Pivke in naprej do odcepa za vasico Volče, kjer smo izstopili in se pripravili na pohod. Vzpenjali smo se skozi borov gozdiček. Pot se je zložno vzpenjala, občasno so se nam odprli razgledi na okoliške hribe. Po dobri uri hoje smo prispeli na greben Vremščice, kjer so se nam odprli lepi razgledi na Snežnik, Slavnik in Nanos. Za nekaj minut smo se ustavili pri cerkvici sv. Urbana. Pri cerkvici smo naredili skupinsko fotografijo in se napotili proti Veliki Vremščici, najvišjemu vrhu Vremščice. Po dobrih 10 minutah smo prispeli na vrh. Tu smo si privoščili daljši počitek, da smo se okrepčali in odžejali. Na vrhu smo lahko uživali v razgledih na Julijske Alpe, Savinjske Alpe, Snežnik pa tudi morje smo videli v daljavi. Po počitku smo pot nadaljevali proti Škocjanskim jamam. Prehodili smo celoten greben Vremščice in se potem začeli spuščati v dolino. Že na vrhu smo lahko občudovali rožice. Med spuščanjem v dolino pa so bili travniki še bolj raznobarvni, saj smo lahko občudovali irise, narcise, svišč, marjetice, cvetoči regrat in še mnogo drugega cvetja. Travniki so bili kot cvetoče preproge. Veseli in srečni smo prispeli do Škocjanskih jam, kjer nas je čakal avtobus. Vstopili smo in se srečno pripeljali do doma. Za nami je bil bil prijeten dan, poln lepih trenutkov. Vodnika: Peter Zupanc Viktor Kralj Organizator: Silva Sonjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
PRVOMAJSKO SREČANJE 2019
Avtor: Peter Zupanc   
sreda, 01 maj 2019
dsc_9207 35. PRVOMAJSKO SREČANJE V ZAVRŠAH Planinsko društvo Mislinja je v sodelovanju z Občino Mislinja in Kulturnim društvom Završe že 35. organiziralo prvomajsko srečanje v Završah. Veliko število se nas je zbralo na igrišču podružnične osnovne šole Završe. Lepo vreme nam je polepšalo dopoldan. V kulturnem sporedu so nas razveselile skupine kulturnega društva Završe, strelci strelskega društva Možnar Mislinja in Babnikova godba. Kratek pozdravni govor je imel župan občine Mislinja, Bojan Borovnik. Vse prisotne pa je v imenu PD Mislinja pozdravil tudi predsednik, Ivan Arko. Po uradnem delu smo se lahko vsi prisotni pogostili z brezplačno klobaso. Preživeli smo prijeten dan, ki so si ga nekateri še podaljšali na igrišču, saj so lahko zaplesali ob glasbi ansambla. PD Mislinja Občina Mislinja Kulturno društvo Završe Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET NA NEBEŠKO GORO
Avtor: Peter Zupanc   
sobota, 27 april 2019
dsc_8858 IZLET NA NEBEŠKO GORO (958 m) V soboto, 27.04.2019, smo se z avtoma zapeljali do zaselka Zagrad. Vozili smo se skozi Velenje, Arjo vas, Celje, Zidani most, Radeče in na koncu po dolini Sopote do našega izhodišča. Avtomobile smo parkirali pri kmetiji v Zagradu, saj nam je lastnica to prijazno dovolila. Hitro smo se pripravili na pohod in se po uvodnem pozdravu napotili po v začetku asfaltni cesti, ki pa se je kmalu spremenila v makadamsko. Po dobrih 30 minutah hoje smo prispeli do počitniške hišice, od katere je bil lep razgled na dolino Sopote. V nadaljevanju smo se po široki gozdni cesti, polni listja povzpeli do travnika, od koder smo kmalu zagledali vasico Čimerno s cerkvico, ki smo si jo lahko tudi ogledali od znotraj, saj nam jo je ključar prijazno odprl. Od vasice Čimerno smo že zagledali naš cilj, Nebeško goro, na kateri vrh smo se kmalu povzpeli. Na vrhu smo si privoščili zasluženo malico. Pred odhodom z vrha smo naredili še skupinsko fotografijo in se napotili nazaj v dolino. Sprehodili smo se še okoli Nebeške gore in se iz vasice Čimerno po isti poti vrnili do avtomobilov. Imeli smo srečo z vremenom, saj je začelo deževati, ko smo že bili pod streho. Z avtomobili smo se srečno pripeljali domov in si pred odhodom zaželeli čimprejšnje srečanje. Vodnika: Peter Zupanc Tine Tajnik . Oglejte si fotografije z opisi.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 23 - 33 od 193

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Ste pozabili geslo?
Ustvari nov uporabniški račun

BODITE OBVEŠČENI!

Z registracijo na našem portalu boste vključeni tudi v sistem obveščanja o aktivnostih našega društva!
konv4Preko elektronske pošte Vam bodo posredovana aktualna vabila na pohode in izlete...
Če še niste registrirani, lahko to storite tukaj.