Portal Planinskega društva Mislinja

NOVA VABILA

Program dela 2021
Na spodnji povezavi je objavljen program dela za leto 2021:
Program dela 2021
 

VREMENSKI PODATKI

ŠILAKOV POHOD
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 14 junij 2021
dsc_3749-001 PLANINSKO DRUŠTVO MISLINJA ŠOLSKA CESTA 34 2382 MISLINJA Vabilo na pohod Dolič – Paški Kozjak V okviru praznovanja občinskega praznika KD Paški Kozjak vabi v soboto 19.06.2021 na tradicionalni pohod Dolič – Paški Kozjak, v spomin na nekdanjega župana Franca Šilaka. Pričetek pohoda ob 08.00 uri izpred objekta ŠD Dolič. 
 
IZLET NA STRUŠKO
Avtor: Peter Zupanc   
petek, 04 junij 2021
dsc_7301-001 IZLET NA STRUŠKO V torek, 01.06.2021, smo se zapeljali še par kilometrov mimo planinskega doma na Pristavi. Ko smo se pripravili, smo hodili nekaj časa po makadamski cesti, po nekaj minutni hoji smo skrenili v gozd in nadaljevali vzpon po strmi vlaki. Kljub strmini smo kmalu prispeli iz gozda na travnike Pustega rovta. Na pastirski koči se nismo zadrževali, ampak smo po cesti, ki se je zložno vzpenjala, nadaljevali proti sedlu Kočna. Na sedlu smo lahko občudovali poglede na Golico, na še v sneg odete Julijske Alpe s Triglavom na čelu in na dolino reke Drave. Iz Kočne smo nato krenili desno, na levo bi se lahko povzpeli na Golico. V nadaljevanju smo hodili po gozdni poti med borovci. Po dobri uri smo prispeli do Belške planine, kjer smo si privoščili daljši počitek. Ko smo prispeli do pastirske koče, se nam je pogled ustavil na rumenih avrikljih, modrem svišču in ostalih rožicah. Čas je kar prehitro tekel. Morali smo se spustiti nazaj do Doma na Pristavi. Vračali smo se po gozdni cesti. Pot je bila prijetna in nezahtevna, tako da smo lahko občudovali okolico. Pri domu smo se dogovorili, da si ogledamo tudi izvir Velikega Javornika.. Po povratku smo še malo posedeli pred domom, si izmenjali vtise in počasi krenili proti avtobusu, ki nas je srečno pripeljali domov. Vodnik: Peter Zupanc Danilo Kete Organizator: Silva Sonjak Oglejte si fotografije .
 
DAN ZA POHORJE 2021
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 01 junij 2021
dsc_0071-001 DAN ZA POHORJE 2021 V soboto, 29. maja, se je skupina planincev PD Mislinja na povabilo društva Narava Pohorja udeležila aktivnosti pod skupnim imenom Dan za Pohorje. Poleg našega društva so bili prisotni tudi planinci planinskih društev iz Koroške, Podravja in Savinjske regije. Aktivnosti so se odvijale na območju med Roglo in Lovrenškimi jezeri, kjer je bila organizirana naravovarstvena predstavitev rezervata. Z udeležbo smo podprli prizadevanja za učinkovitejše ohranjanje rastlinstva in živalstva na Pohorju, za njegovo čimprejšnje zavarovanje in za ustanovitev Regijskega parka Pohorje. Kljub črnim oblakom je vreme zdržalo do zaključka aktivnosti. Veselilo nas je, da smo lahko soboto preživeli med planinskimi prijatelji in povezani v prizadevanjih za ohranitev narave Pohorja. Oglejte si fotografije.
 
OČIŠČEVALNA AKCIJA 2021
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 23 maj 2021
dsc_7139-002 OČIŠČEVALNA AKCIJA PLANINSKIH POTI V soboto, 22. maja, smo planinci PD Mislinja izvedli tradicionalno akcijo »Očistimo planinske poti«, za katere skrbi naše društvo. Kljub temnim oblakom, ki niso napovedovali nič dobrega, smo se odločili, da akcijo izpeljemo. Joc nam je razdelil zaščitne rokavice in vrečke za smeti, ter določil skupine. Dve skupini sta se zapeljali na Roglo. Prva skupina je s pomočjo motorne žage odstranila podrta drevesa, ki so ob snegolomu padla na planinsko pot. Druga skupina je počistila pot od Rogle do Mislinje. Drugi dve skupini pa sta se zapeljali do Pastirskega stola, kjer sta se ločili. Ena je nadaljevala pot po položni poti mimo Mrzlega studenca do Grmovškovega doma in nato do Dovž. Druga skupina se je povzpela po strmi poti na Črni vrh in naprej proti Ribniški koči, od tu pa po spodnji poti proti Mislinji. Med našim delom smo beležili tudi, kaj bo potrebno še postoriti na naših planinskih poteh. Ugotovili smo, da bo potrebno predvem obnoviti markacije in določene smerne table, kar bomo opravili v najkrajšem možnem času. Po končani akciji smo se zbrali v gostišču Vagon na malici in se dogovorili, kje na planinskih poteh bo potrebno še kaj popraviti. Veseli nas, da se kljub večjemu številu pohodnikov v planinah v lanskem in letošnjem letu to ni poznalo na količini pobranih smeti. Tekst: Ivan Arko Fotografije: Jože Hribar Peter Zupanc Oglejte si fotografije.
 
UREDITEV PLANINSKIH POTI
Avtor: Peter Zupanc   
sobota, 15 maj 2021
20210515_081043-002 Planinske poti ponovno prehodne Planinci PD Mislinja smo v soboto, 15.05.2021, izvedli delovno akcijo in uredili planinski poti Pastirski stol – Mrzli studenec – Sedlo in Pastirski stol – Ribniška koča. Razdeljeni v dve skupini smo odstranili podrta drevesa, ki so ob snegolomu padla na planinski poti in onemogočala varno hojo. Pri tem vse pohodnike in ljubitelje gora naprošamo, da uporabljajo izključno označene planinske poti in se ne poslužujejo »obhodnih ali obvoznih« poti. Zavedati se moramo, da spada Pohorje v naravovarstveno omrežje Natura 2000, kjer z določenimi ukrepi skrbimo za ohranitev občutljivih delov narave. Kot pohodniki pa lahko dodamo droben kamenček k varovanju narave tako, da uporabljamo le označene planinske poti. Varen korak in veliko lepih pogledov na pohodnih turah vam želijo planinci PD Mislinja. Oglejte si fotografije.
 
IZLET PO MEŠKOVI POTI
Avtor: Peter Zupanc   
sreda, 12 maj 2021
dsc_6994-002 IZLET PO MEŠKOVI POTI V torek, 04.05.2021, smo se zapeljali do cerkvice sv. Roka, kjer se prične Meškova pot. Meškovo pot je postavilo Turistično društvo Murn v spomin na župnika in pisatelja, ki je bil skrben pastir svojim Selancem. Od cerkve sv. Roka smo se mimo župnišča podali na pot. Pot je zelo raznolika, saj smo hodili nekaj časa po asfaltu, potem po makadamskih cestah, nato še po gozdnih cestah in po gozdnih stezicah. Med potjo smo lahko opazovali kapelice, ki so jih ljudje postavljali v zahvalo ali pa kot prošnjo ob raznih prilikah. Občudovali smo lahko tudi mogočne hraste, vitke smreke in veličastne lipe. Čas je hitro mineval in kar naenkrat smo bili pri gostišču Neža, kjer smo se ustavili in okrepčali. Pod gostiščem pa stoji cerkvica sv. Neže, ki je skrita v jami, kot bi se česa sramovala. Po daljšem počitku nismo poti nadaljevali po Meškovi poti, ampak smo se preko Gruberjevega vrha spustili v Šentjanž. Po dolgem času smo spet preživeli en lep dan, poln lepih doživetij. Z upanjem, da se kmalu ponovno vidimo na novem pohodu, smo se poslovili. Vodnik: Peter Zupanc Soorganizator: Silva Sonjak Oglejte si fotografije.
 
ČREPIČ
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 12 april 2021
image000000 V gorah nismo sami Zaradi trenutnih epidemioloških razmer opažamo povečano število obiskov gora. Pri tem pa se moramo zavedati, da za ohranjanje narave in pravega pohodniškega vzdušja lahko veliko naredimo sami. Gore so del narave. V gorah smo le na obisku. Zato bodimo previdni in obzirni do drugih obiskovalcev in prebivalcev gora. Bonton v hribih obstaja in pomembno je, da ga poznamo vsi, ki se odpravimo v hribe, gore ali pa le na obisk kakšne planote. Pravila so presenetljivo enostavna in pravzaprav presenetljivo logična. Pravzaprav so to pravila, ki bi se jih morali držati povsod, ne le v gorah. Zavezujejo planinca, da svojemu delu in obnašanju v gorah pa tudi v dolini, ne glede na to ali so dejanja neposredno ali samo posredno povezana s planinstvom, spoštuje pravila in se po njih ravna. Osnovna pa so : 1. Ne smetite! Vse, kar prinesete na hrib, goro ali planoto, vzemite s seboj 2. Ne povzročajte hrupa! Ljudje smo v gorah, hribih ali planotah obiskovalci. Zato se moramo obnašati temu primerno. Naj bo v naravi glasba petje ptic, ne najnovejša pop uspešnica! 3. Primerno obuti hodite po označenih poteh. Živali se že navadijo na naše gibanje po določenih poteh, zato ne zaidite z njih. Pazite tudi, da počivate tam, kjer drugih ne ovirate. 4. Pozdravite ! Živijo ali Dober dan ter nasmeh kažeta, da smo v gorah vsi enaki in da smo povezani v tej prijetni športni aktivnosti. Upamo lahko samo, da je poškodovana miza pri vpisni skrinjici na vrhu Črepiča le osamljen primer nepremišljenega ravnanja, ki je vreden vse obsodbe. Žal planinci nimamo možnosti vplivati na navade, ki jih nekateri prinesejo od doma in se jim določena dejanja zdijo popolnoma normalna. Pozivamo vse obiskovalce gora, da se tudi v teh nevsakdanjih in stresnih časih obnašajo civilizirano in se držijo določenih pravil, da nas se bodo prisilili v podajanje prijav na ustrezne inštitucije. S planinskimi pozdravi! Ivan Arko predsednik PD Mislinja 
 
PODELITEV PRIZNANJ PZS
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 23 marec 2021
 dsc_5768_copy Mirko Sušec – prejemnik spominske plakete PZS Planinska zveza Slovenije na svečani prireditvi, ki se zgodi v začetku decembra, vsako leto podeli najvišja priznanja PZS kot skromno nagrado in izraz spoštovanja prejemnikom za njihovo dolgoletno in požrtvovalno prostovoljno delo. Na prireditvi se podelijo svečane listine PZS in spominske plakete PZS. V lanskem letu zaradi razglašene epidemije prireditve ni bilo možno izpeljati. V upanju, da se epidemiološka slika izboljša, so se organizatorji odločili, da se izvedba prireditve prestavi. Ker pa se iz meseca v mesec razmere niso spremenile, je vodstvo PZS svečano prireditev izpeljalo v petek, 19.marca, na sedežu PZS v Ljubljani. Na svečanosti je bila v uvodu predvajana planinska himna. Nagrajence je pozdravil in nagovoril predsednik PZS Jože Rovan. Slavnostna govornica, Marija Štremfelj je udeležence nagovorila preko video zveze. Priznanja pa sta dobitnikom podelila predsednik PZS in novi generalni sekretar Damjan Omerzu. Nagrajenci so bili razdeljeni v štiri skupine. Vsaka skupina je dobila svoj časovni termin. Tako so organizatorji lahko ustrzno upoštevali vse zaščitne ukrepe NIJZ. V drugi skupini je bil vabljen tudi član našega društva, Mirko Sušec, ki je prejel spominsko plaketo za visok življenjski jubilej ter za uspešno in predano delovanje v planinski organizaciji. V obrazložitvi je bilo med drugim zapisano : »Če se ozremo nazaj, ocenimo vrednote prehojenih poti, društvenega planinskega dela, se s pozornostjo spoštljivo zahvalimo planinstvu predanemu, mirnemu in tihemu Miroslavu Sušcu, ki je bil več kot trideset let gonilna sila pri skrbi za naše planinske poti, pridobivanju in mentorstvu novim markacistom. Poleg tega pa je bil tudi dvajset let društveni praporščak« Mirku želimo predvsem zdravja in da bo še naprej vzor in navdih mladim planincem in markacistom. Oglejte si fotografije .
 
8. MAREC
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 08 marec 2021
dsc_1645 Ste srčkane hčerke, sladke sestre, dobre prijateljice, dragocene žene, čudovite matere. Ste vir moči! Iskrene čestitke ob 8. marcu – Dnevu žena planinci PD Mislinja
 
ČRNI VRH 21
Avtor: Peter Zupanc   
sreda, 27 januar 2021
dsc_0725 Spominski pohod na Črni vrh Spoštovani planinci in ljubitelji pohodov. Program dela za leto 2021 smo pripravili konec oktobra 2020. Takrat smo bili časovno še toliko oddaljeni od dneva dogodka, da smo vseeno upali, da bomo začrtano lahko izpeljali. Žal se epidemiološko stanje ni izboljšalo in vladni odloki še vedno prepovedujejo kakršnekoli prireditve. Zato tradicionalnega spominskega pohoda na Črni vrh letos ne bomo organizirali. Daljši dnevi in lepo vreme nas kar vabijo v naravo. Vsekakor je gibanje na svežem zraku dobrodošlo za boljše psihofizično počutje, a ob tem nikar ne pozabimo poskrbeti za svojo varnost. Imamo srečo, da živimo v občini, ki ponuja različne pohodne poti. Svetujemo vam, da se na vsak pohod pripravite in se skušate izogniti gneči. Upoštevajte ukrepe za preprečevanje epidemije koronavirusa in naj bo pohod poln svežega zraka, veselja in predvsem modrosti ter preudarnosti. Upravni odbor PD Mislinja 
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 23 - 33 od 261

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Ste pozabili geslo?
Ustvari nov uporabniški račun

BODITE OBVEŠČENI!

Z registracijo na našem portalu boste vključeni tudi v sistem obveščanja o aktivnostih našega društva!
konv4Preko elektronske pošte Vam bodo posredovana aktualna vabila na pohode in izlete...
Če še niste registrirani, lahko to storite tukaj.