Portal Planinskega društva Mislinja

NOVA VABILA

VREMENSKI PODATKI

IZLET PO KOROŠKIH HRIBIH
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 24 april 2018
dsc_9491 IZLET PO KOROŠKIH HRIBIH V torek, 24.04.2018, smo imeli v planu, da se bomo sprehodili po avrikljevi poti, a je zaradi decembrskega vetroloma pot zelo otežkočena, pa tudi zaradi dolge zime avrikelj še ni v polnem cvetu. Odločili smo se, da si kljub temu ogledamo del koroških hribov. Naša zvesta pohodnica Sonjak Karla nas je že večkrat vabila v kraje kjer je preživljala mladost., zato smo jo tokrat zaprosili , da nam jih razkaže. Takoj je privolila. Zjutraj smo se zapeljali do Prevalj, kjer smo krenili proti Šentanelu in na koncu asfalta izstopili in se peš napotili po gozdni poti. Ko smo prišli iz gozda, smo lahko občudovali pogorje Pece, Obirja in Olševe. Sprehodili smo se mimo kmetije Mikeln, do hotela Koroš. Tu smo si privoščili krajši počitek in malico. Od hotela smo se spustili v dolino, od koder smo se ponovno povzpeli do kmetije Sonjak, kjer so nam pripravili dobro enolončnico in potico. Ob dobri jedači, pijači in na koncu še kavici je čas hitro mineval. Morali smo se poslovit od prijaznih domačinov in kreniti proti Holmecu. Pred odhodom smo naredili še skupinski posnetek in krenili po gozdni cesti v dolino. V dolini nas je že čakal kombi, s katerim smo srečno prispeli domov. Preživeli smo prijeten dan v naravi, saj nam je tudi vreme služilo. Vodnik: Peter Zupanc Organizatorki: : Karla Sonjak Silva Sonjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET DOBRNA - MISLINJE
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 22 april 2018
dsc_9314 IZLET IZ DOBRNE V MISLINJO V soboto, 21.04.2018 smo se zapeljali do Dobrne. V vasici Klanec smo se pripravili za pohod. Preden smo krenili proti Kozjaku, smo naredili še skupinski posnetek. Začetek poti je zelo strm, tako da ima vasica pravo ime – klanec. Po dobrem kilometru in pol smo zapustili asfaltno cesto in nadaljevali pot po v začetku razmeroma strmi stezici. Do Koče na Kozjaku smo potem hodili po gozdnih cestah.in po dobrih dveh urah hoje prispeli na kočo, kjer smo si privoščili daljši počitek. Od koče smo nadaljevali pot po strmi gozdni poti na vrh Špika. Na vrhu smo se ustavili in se naužili razgledov po okoliških planinah. Med planinci smo imeli tudi pevce, ki so zapeli par pesmi in še bolj popestrili naš pohod. Naredili smo še eno skupinsko fotografijo in krenili proti cerkvici na Kozjaku. Ustavili smo se na pokopališču, kjer smo obiskali grob prehitro umrlega župana Šilak Franca in mu izkazali spoštovanje. Na poti proti domu smo se ustavili še pri Zakeršniku, kjer nas je Majda postregla z aperitivom, pecivom in zelo dobrim moštom. Pred odhodom so ji pevci zahvalili z lepo pesmijo. Kar prehitro smo bili pri gostišču Joško, kjer smo se poslovili in odpravili vsak na svoj dom. Preživeli smo prijetne urice, v prijetni družbi. Za čudovite trenutke pa je poskrbelo tudi vreme, ki je bilo lepo sončno in toplo. Vodnika: Tine Tajnik Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET NA KOPITNIK, 07.04.2018
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 10 april 2018
img_5356 Šolski izlet na Kopitnik Dne 07.04.2018 je potekal v okviru šolskega planinskega krožka izlet na Kopitnik. Izleta se je udeležilo 33 učencev OŠ Mislinja ter 19 odraslih spremljevalcev. Zjutraj smo se z avtobusom odpravili do Rimskih Toplic, izhodišča za naš izlet. Rimske Toplice (nmv 213 m) ležijo v manjši kotlini ob reki Savinji, ob poti, ki povezuje Celje in Zidani most. Izlet je potekal po krožni poti, začeli in končali smo ga pod zdraviliščem. Večina poti je potekala po dobro uhojenih stezah, kolovozih, delno pa tudi po asfaltiranih poteh. Kar nekajkrat smo morali dodobra zagristi v breg, vendar tako otrokom kot vsem odraslim spremljevalcem to ni povzročalo večjih težav. Daljši postanek smo naredili pri Koči na Kopitniku (nmv 865 m). Kasneje se je pot večinoma blago spuščala in nas pripeljala nazaj do izhodišča. Pobočja okrog Kopitnika so večinoma poraščena z gozdovi, bogata z bujnim zelenjem in cvetočimi spomladanskimi rožami ter zelišči. Vreme nam je služilo, razpoloženje je bilo odlično. Kondicije nam ne manjka, zato smo že vsi v pričakovanju naslednje dogodivščine. Vodnika in mentorica planinskega krožka: Jože Hribar Anka Tretjak Marina Porčnik Zapisala: A. Tretjak Mislinja; 11.4.2018 Oglejte si fotografije z opisi.
 
VELIKONOČNI POHOD 2018
Avtor: Peter Zupanc   
četrtek, 05 april 2018
dsc_8514 VELIKONOČNI POHOD 2018 Letos smo se že desetič zbrali pred gostiščem Vagon v Mislinji, kjer se je začel tradicionalni pohod na velikonočni ponedeljek. Zjutraj nas je pričakalo lepo sončno vreme. Po vpisu v knjigo pohodnikov in po pozdravu predsednika PD Mislinja Ivana Arka, smo se napotili po kolesarski stezi in po dobrih dveh kilometrih krenili na strmo gozdno pot, ki nas je pripeljala na Črepič, prvo postajo naše poti. Od tu se pot nekaj časa spuščain se ponovno strmo povzpne proti Fričevem vrhu, najvišji točki našega pohoda. S Fričevega vrha smo še nekaj časa hodili po gozdu prispeli do gozdne ceste, po kateri smo se sprehodili mimo cerkve sv. Ruprehta do Lovske koče LD Mislinja. Tu smo si privoščili daljši počitek, da smo se okrepčali in odžejali. Po počitku smo pot nadaljevali po asfaltni cesti mimo kmetije Pristovnik. Pri Zakeršniku smo krenili v gozd in po prijetni gozdni poti prispeli do kmetije Foltan, kjer smo lahko občudovali lepe razglede po Mislinjski dolini. Na koncu smo si še privoščili krajši postanek v gostišču Vagon, kjer smo malo poklepetali, obudili vtise na prehojene poti in po klepetu krenili vsak na svoj dom. Vodnika: Albina Fekonja Jožek Hribar Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET NA JANČE
Avtor: Peter Zupanc   
četrtek, 05 april 2018
dsc_8368 IZLET NA JANČE V torek, 20.03.2018, smo se z avtobusom zapeljali do vasice z imenom Jevnica. Zaradi preozkega mosta smo morali reko Savo prečkati peš. Pot je vodila mimo železniške postaje Jevnica, mimo spomenika žrtvam NOB in mimo nekaj hiš. Nekoliko višje od hiš je pot zavila v gozd in se je nekaj časa strmo vzpenjala. Med potjo do vrha smo šli mimo nekaj zapuščenih hiš. Po dobrih dveh urah prijetne hoje po poteh, ki so vodile po travnikih in gozdu smo prispeli do vasice Janče, kjer smo si v koči privoščili daljši postanek, da smo se okrepčali in odpočili. Čas je hitro mineval in morali smo se vrniti v dolino. Pred odhodom smo si ogledali še živalski vrt z domačimi živalmi. Kot navada veli, smo naredili tudi skupinsko fotografijo in se napotili v dolino. Nekaj časa smo se vračali po isti poti kor pri vzponu, po parih minutah hoje pa smo krenili proti Lazam pri Dolskem. Pot je bila strma. Srečno smo prispeli do Laz, kjer smo si ogledali še zunanjost zanimive kapelice. Od kapelice smo se sprehodili naslednjih par sto metrov po asfaltu do avtobusa, ki nas je srečno pripeljal domov. Ker smo bili hitri, smo se ustavili na Trojanah na kavici. Preživeli smo prijeten dan. Vodnik: Peter Zupanc Organizator izleta: Silva Sonjak. Oglejte si fotografije z opisi.
 
PREDAVANJE DAVA KARNIČARJA
Avtor: Peter Zupanc   
sreda, 14 marec 2018
dsc_5487 Gostili smo Dava Karničarja Davo Karničar je alpinist, alpinistični smučar, alpinistični inštruktor, gorski reševalec, učitelj in trener smučanja. Bil je republiški prvak, balkanski podprvak ter tekmovalec in serviser v svetovnem pokalu alpskega smučanja. Predvsem pa je oče sedmih otrok. Veseli smo, da se je odzval našemu povabilu. Skozi filmsko projekcijo in predavanje nam je predstavil svojo življenjsko pot. Davo se je že kot otrok zapisal hribom in snegu. Kako bi bilo tudi drugače, na domačem Jezerskem imajo v izobilju le to dvoje. Od prvih korakov, ki jih je kot sin legendarnega oskrbnika Andreja Karničarja naredil v okolici Češke koče, do danes je opravil več kot 1800 alpinističnih vzponov in strmih smučanj. V Evropi izstopata njegova smučarska spusta čez severovzhodno steno Eigerja in vzhodno steno Matterhorna, je pa tudi avtor najtežje presmučane alpinistične smeri v Sloveniji - Fritsch-Lindenbach, ki je ocenjena z najtežjo, sedmo stopnjo. Je prvi Slovenec, ki je (skupaj z bratom Drejcem) smučal z osemtisočaka, leta 1995 z Anapurne, prvi človek, ki je leta 2000 neprekinjeno smučal z Mount Everesta in od leta 2000 do leta 2006 presmučal najvišje vrhove vseh sedmih kontinentov. Ampak ves ta čas je imel v mislih in načrtih nekaj še zahtevnejšega. K2, drugo najvišjo goro na svetu, ki velja za najtežjo, najbolj ubijalsko. Že vzpon na 8611 metrov visoki K2 v pakistanskem delu Karakoruma je skrajni izziv, še nihče pa ni smučal z njegovega vrha. A 56-letnemu Karničarju tega projekta ni uspelo izpeljati. Zaradi poškodbe hrbta, ki jo je staknil na začetku odprave, in neprimernih razmer na gori je moral odpravo prekiniti. Udeleženci v sejni dvorani centra Lopan so mu na koncu postavili še kar nekaj vprašanj. Vprašanja so se nato še vrstila v avli, kjer smo za obiskovalce pripravili še nekaj tekočega, tako da je pogovor še lažje stekel. Veseli nas, da se je na naš poziv odzvalo toliko občanov, saj je bila dvorana dokaj polna in smo skupaj preživeli prijeten večer. Zahvaljujemo se tudi občini Mislinja, ki je poskrbela za darilo za našega gosta. Zapisal Ivan Arko Oglejte si fotografije z opisi.Fotografije: Bojan Šinko
 
ZBOR ČLANOV 10.03.2018
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 11 marec 2018
dsc_8328 OBČNI ZBOR PD MISLINJA V soboto, 10.03.2018, ob 18. uri smo izvedli občni zbor planincev PD Mislinja. Po otvoritvi in pozdravu članov in povabljenih gostov so nas v kratkem kulturnem programu ogreli pevci okteta Dolič. Zapeli so nam himno PZS, Oj Triglav, moj dom, šaljivo narodno Urška in domoljubno Le eno le bom ljubil. Po kulturnem programu je sledil uradni del z izvolitvijo organov. Poročila o opravljenem delu so podali predsednik društva, vodje vodniške sekcije, markacistov in poverjeniške sekcije, blagajnik in predsednik nadzornega odbora. Verifikacijska komisija je ugotovila, da je zbor sklepčen, saj je bilo po preteku 15 minut od začetka prisotnih več kot 10 % članov PD Mislinja. Po krajši razpravi smo potrdili poročila. Zatem so dobili besedo vabljeni gostje, ki so izrekli pohvale društvu za aktivno delo in medsebojno sodelovanje ter izrazili željo po ohranitvi dobrih odnosov. V nadaljevanju je predsednik društva podal program dela za leto 2018, blagajnik pa okvirni finančni plan. Po razpravi sta bila oba dokumenta soglasno potrjena. Na zboru smo podelili našim planincem za dolgoletno aktivno delo v društvu bronasta, srebrna in zlata priznanja PZS. Zatem je zbor predlagal in potrdil, da se Mirku Tovšaku podelinaziv častnega predsednika društva za njegovo dolgoletno aktivno delo tako v društvu kot tudi MDO PD Koroške in organih PZS. Zbor smo zaključili s toplim obrokom, ki ga je popestril “one man band” s pestrim glasbenim repertoarjem, zato se je kar nekaj članov tudi zavrtelo. Predsednik Ivan Arko. Oglejte si fotografije z opisi.
 
25. JURČIČEV POHOD
Avtor: Peter Zupanc   
sobota, 03 marec 2018
dsc_8273 25. JURČIČEV POHOD OD VIŠNJE GORE DO MULJAVE Tudi letos smo se planinci PD Mislinja v soboto, 03.03.2018, zgodaj zjutraj zapeljali z avtobusom do Višnje Gore, kjer je bil start že 25. pohoda od Višnje Gore do Muljave. Zamisel o Jurčičevi poti, ki pohodnike popelje od Višnje Gore do Muljave, se je prvič porodila ob 150. obletnici rojstva prvega slovenskega romanopisca, Josipa Jurčiča. Dežela, po kateri je vandral Jurčičev literarni junak Deseti brat, vsako leto na prvo soboto v marcu povabi pohodnike na 15 kilometrov dolgo pot, na kateri se udeležencem predstavita čudovita naravna in bogata kulturna dediščina občine Ivančna Gorica. Občina svoje turistične znamenitosti promovira pod sloganom Prijetno domače. Pohodnikom je na Jurčičevem pohodu na voljo daljša in krajša pot. Krajša je nas pohodnike popeljala iz Višnje Gore neposredno na Muljavo, daljša pa najpogumnejše iz vasi Oslica do Znojil in nato do Krke ter nazaj na cilj na Muljavi. Daljša pot je dolga skupno 23 kilometrov. Letos so pohod popestrile zimske razmere, saj je bilo na poti veliko snega, tako da smo porabili precej več energije. A se ni nihče pritoževal, saj smo vse napore pozabili ob pogledih na čudovito pokrajino, ki je bila odeta v belino. Čeprav je bilo megleno, ni bilo premrzlo in bilo je prav prijetno za hojo. Megla je s sabo prinesla še posebno čarobnost, popestril pa jo je še sneg, ki je na drevesih ustvaril raznolike figure. Na koncu smo se udeležili še osrednje slovesnosti, ki so jo popestrili Ansambel Ceglar, Nina Pušlar, godba Stična, Kulturno društvo Josipa Jurčiča Muljava in Kulturno društvo Kresnička. Vse prisotne je pozdravil tudi župan občine Ivančna Gorica, Dušan Strnad. Po proslavi smo se sprehodili še do Gostilne Pri Obrščaku, kjer smo vstopili na avtobus, ki nas je srečno pripeljal domov. Po informacijah župana se je letošnjega pohoda udeležilo preko 3000 pohodnikov. Vodnika: Franc Bricman in Peter Zupanc. Oglejte si fotografije z opisi.
 
26. ŠISERNIKOV POHOD
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 25 februar 2018
dsc_8183 26. ŠISERNIKOV POHOD Člani PD Slovenj Gradec so že 26. pripravili pohod od Dravograda do Koče na Kremžarjevem vrhu. Pohod pripravljajo v spomin na prehitro preminulega planinca Jožeta Šisernika. Z namenom, da se tega spominskega pohoda udeležimo tudi sami, smo se 24. februarja, na sobotno jutro z avtobusom, ki vozi na relaciji Gotnji Grad – Maribor, zapeljali do Dravograda. V začetku smo hodili po asfaltu. Pot je sedaj malo spremenjena zaradi žleda izpred nekaj let in letšočnjega vetroloma. Pot do Kremžarjevega vrha je raznolika, saj smo nekaj časa hodili po asfaltu, nekaj časa po gozdnih cestah, na več mestih pa smo tudi gazili globok sneg. Pot ni bila tehnično zahtevna, a je bila precej dolga in je zahtevala kar nekaj fizične pripravljenosti, posebej zadnji vzpon, ki je zelo strm. Vsi napori so bili pozabljeni ob prihodu na kočo. Tu smo se okrepčali in odžejali ter krenili naprej proti Slovenj Gradcu, do koder smo potrebovali dobro uro hoje. Za nami je bil prijeten dan, poln lepih doživetij kljub bolj slabemu vremenu. Oglejte si fotografije z opisi.
 
30. ZIMSKI POHOD NA PECO
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 18 februar 2018
20180217_134333 30. ZIMSKI POHOD NA PECO Člani PD Mežica so v soboto, 17.02.2018, že 30. pripravili Matjažev zimski pohod na Peco. Udeležili smo se ga tudi planinci PD Mislinja. Zbrali smo se v soboto ob 6.00 uri in se zapeljali do Podpece, kjer smo začeli z vzponom. Pot je bila naporna, saj je bilo potrebno celo pot gaziti globok sneg. Vsi napori so bili pozabljeni ob občudovanju zimske idile in vdihavanju svežega zraka. Po dobrih dveh urah in pol smo prispeli do Koče na Peci, kjer smo si privoščili krajši počitek. Okrepčali smo se s kavico, čajem in manjšim prigrizkom. Po krajšem počitku je večina nadaljevala pot proti vrhu Pece. Uspešno so osvojili vrh, a se na njemu niso zadrževali dlje časa, ker je pihalo. Po povratku z vrha smo se na na koči ustavili za dlje časa, saj je bilo potrebno napolniti baterije z jedačo in pijačo. Pred odhodom v dolino smo naredili še skupinsko fotografijo. Pot v dolino je bila spolzka in je zahtevala še posebno mero previdnosti. Tisti ki so uporabljali mini derezice, so veliko lažje in varneje hodili. Srečno in brez nezgod smo prispeli v dolino. Med potjo domov smo se ustavili še na Prevaljah, v slaščičarni Poljanšek, kjer smo opravili strokovno analizo. Preživeli smo prijetne trenutke, ki so hitro minili. Vodnik: Jožek Hribar Organizator: Peter Zupanc Tekst: Peter Zupanc Fotografije: Jožek Hribar in Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 78 - 88 od 193

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Ste pozabili geslo?
Ustvari nov uporabniški račun

BODITE OBVEŠČENI!

Z registracijo na našem portalu boste vključeni tudi v sistem obveščanja o aktivnostih našega društva!
konv4Preko elektronske pošte Vam bodo posredovana aktualna vabila na pohode in izlete...
Če še niste registrirani, lahko to storite tukaj.