Portal Planinskega društva Mislinja

NOVA VABILA

Program dela 2021
Na spodnji povezavi je objavljen program dela za leto 2021:
Program dela 2021
 

VREMENSKI PODATKI

ARNIČEV POHOD NA RADUHO 2019
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 24 marec 2019
dsc_0047_3 29. zimski Arničev pohod na Raduho dne 16.3.2019 V soboto se nas je zbralo 12 planincev s skupnim ciljem povzpeti se na vrh Raduhe na 2062 m visoko. Za startno pozicijo smo izbrali kmetijo nad Lučami, ki nam je delno skrajšala pot. Po uvodnem fotografiranju smo prešerni in veseli zagrizli v breg. Pot nas je vodila najprej po lokalni cesti skozi gozd, kjer smo kmalu prešli na gozdne poti. Odločili smo se za krožno pot in krenili proti planini Arta. Po strmem vzponu smo si pri pastirski koči privoščili počitek z malico. Okrepljeni smo se ponovno spopadli s precej strmo potjo, kjer so drevesa začela izgubljati višino, področja pa je prekrivalo nizko borovje. Z višino so se kmalu pojavile sledi ledu in snega, čemur smo se prilagodili z derezami. Jasno, dokaj sončno vreme ter posamezne razgledne točke so nam odpirali prelepe razglede na ostale vrhove v bližini, ki smo jih s skupnimi močmi prepoznali in poimenovali. Sreča z vremenom nas je spremljala celotno pot, brezvetrje pa nam je omogočilo, da smo si tudi na vrhu Raduhe privoščili čas za počitek, klepet z ostalimi pohodniki in občudovanje lepot narave. Do vrha smo potrebovali približno 3 ure. Tudi pri sestopu z Raduhe smo uživali radosti snega in spretno lovili ravnotežje po zasneženih poteh. Na koči na Loki pod Raduho smo ožigosali izkaznice zimskega pohoda, se ponovno okrepčali in na koncu opravili še zadnji del poti nazaj do parkirišča. Za celotno pot smo potrebovali približno 6,5 ur. Naš tokratni pohod je bil s pravo mero vsega in razšli smo se dobro razpoloženi in zadovoljni. Vodnika: Stane Krenker, Anka Tretjak Zapis pripravila: Anka Tretjak Fotgrafije: Anka Tretjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET NA ČRETO
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 05 marec 2019
dsc_7586 IZLET NA ČRETO V torek, 05.03.2019, smo se zapeljali do parkirišča pod gradom Žovnek. Po nekaj minutni hoji smo prispeli do vhoda v grad, kjer nas je pričakala predstavnica turističnega društva Braslovče. Razkazala nam je grad in povedala mnogo zanimivosti o enem najstarejših gradov v Sloveniji. Grad so obnovili krajani občine Braslovče s prostovoljnim delom. Po ogledu smo pot nadaljevali proti Domu na Čreti. Po kratkem spustu z gradu smo se povzpeli po razmeroma strmi poti do Lovskega doma pod Grmado. Od tu smo se nekaj časa vzpenjali po razgledni cesti, nato pa smo se usmerili na kolovoz. Do cerkve sv. Matere Božje smo hodili izmenoma po cestah ali po gozdnih stezah.. Med potjo smo lahko uživali v razgledih na Celjsko kotlino in okoliške hribe. Od cerkve smo po parih minutah prispeli do Koče na Čreti. Na koči smo imeli daljši postanek, da smo se okrepčali in odžejali. Pred odhodom smo naredili še skupinsko fotografijo. Pot v dolino je bila prav tako prijetna. Spuščali smo se po gozdnih stezicah, cestah, hodili mimo zaselkov in po dobri uri in pol prispeli na Vransko, od koder smo se zapeljali domov. Preživeli smo prijeten dan, saj nam je bilo vreme zalo naklonjeno. Vodnika: Peter Zupanc Viktor Kralj Oglejte si fotografije z opisi.
 
26. JURČIČEV POHOD
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 03 marec 2019
dsc_7391 26. POHOD PO JURČIČEVI POTI Zamisel o Jurčičevi poti, ki pohodnike popelje od Višnje Gore do Muljave, se je prvič porodila ob 150. obletnici rojstva slovenskega romanopisca, Josipa Jurčiča. Jurčičevo pot smo Slovenci sprejeli za svojo, kar se je pokazalo tudi na letošnjem pohodu, ki se ga je udeležilo več kot 7000 pohodnikov. Tudi planinci PD Mislinja smo se jim pridružili, saj se pohoda udeležujemo skoraj od začetka. Z avtobusom smo se zapeljali do Višnje Gore, kjer smo začeli s pohodom. V starodavni Višnji Gori nas je že pričakala množica pohodnikov. Za dobro voljo so poskrbeli glasbeniki pihalne godbe. Iz trga smo se povzpeli po gozdni poti do razvalin Starega gradu. Od tu smo se povzpeli proti vasici Pristava skozi vas Zavrtače in po dobri uri hoje smo prispeli do hotela na Polževem. Tu smo se okrepčali in potem pot nadaljevali po smučišču do cerkvice sv. Duha z imenitnim gotskim oltarjem. Od tu so smo lahko v daljavi občudovali Julijce, Karavanke in še mnoge druge gore v okolici. Od cerkvice smo se spustili proti vasici Male vrhe. Zdaj smo vstopili v osrčje krajev, v katere je Jurčič postavil večino svojih pripovedi. Med drugimi so to razvaline gradu Roje, razvaline gradu Kravjek in cerkev sv. Janeza Krstnika. Od cerkve sv. Janeza Krstnika smo skozi vas Oslica prispeli do razpotja. Veliko naših pohodnikov je izbralo krajšo pot do Muljave, kamor so prispeli po dobrih petnajstih minutah hoje, nekaj pa se nas je odločilo za daljšo pot, ki pelje do vasi Znojile in potem do Krke in nazaj do Muljave. Na tej poti smo se sprehodili tudi mimo domačije, kjer snemajo televizijsko nadaljevanko Reka Ljubezni. Na Muljavi so organizatorji pripravili proslavo, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Boštjan Noč, pozdravila sta nas tudi predsednik PZS Slovenije, Jože Rovan, in župan občine Višnja Gora. Na koncu pa nas je z svojimi pesmimi razveseljeval pevec Marko Vozelj. Čas je hitro mineval in morali smo se zbrati pri gostilni Pri Oberščaku, kjer smo vstopili na avtobus, s katerim smo se srečni in veseli pripeljali domov. Vodniki: Peter Zupanc Danilo Kete Stanko Krenker Franc Bricman . Oglejte si fotografije z opisi.
 
ŠISERNIKOV POHOD 2019
Avtor: Peter Zupanc   
sobota, 23 februar 2019
dsc_7211 PO ŠISERNIKOVI POTI Že 27. smo se podali na pohod od Dravograda do Koče na Kremžarjevem vrhu. Pohod pripravljajo planinci PD Slovenj Gradec v spomin na prekmalu umrlega planinca, gorskega reševalca in alpinista Jožeta Šisernika. Z avtobusom, ki vozi na redni liniji Gornji Grad – Maribor, smo se zapeljali do Dravograda. Že takoj ko smo izstopili nas je pozdravilo sonce in nam naznanilo lep dan. Celo pot od Dravograda do Koče na Kremžarjevem vrhu smo lahko uživali v razgledih na Peco, Uršljo goro, Pohorje in na ostale griče v okolici. Prijetno je bilo hoditi, saj na poti ni bilo snega pa tudi blata ne, ker so bile poti še pomrznjene. Ob prijetni hoji in občudovanju razgledov smo kar naenkrat prispeli na kočo, kjer smo se malo oddahnili in okrepčali. Po krajšem počitku smo krenili proti Slovenj Gradcu, kamor smo prispeli po dobri uri hoje. Preživeli smo čudovit dan, ki nam ga je polepšalo čudovito vreme. Vodnika: Peter Zupanc Franc Bricman Oglejte si fotografije z opisi.
 
19. SPOMINSKI POHOD DR. STANKA STOPORKA NA ČRNI VRH
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 10 februar 2019
dsc_6791 19. SPOMINSKI POHOD DR. STANKA STOPORKA NA ČRNI VRH (1543 m) V petek, 08.02.2019 smo se zbrali pred centrom Lopan v Mislinji. Zbrala se nas je velika skupina planincev. Pred odhodom nas je pozdravil predsednik PD Mislinja, Ivan Arko, in nam zaželel varen korak in prijetno hojo. Od centra smo se po asfaltni cesti napotili proti Črnemu vrhu, ki smo jo čez nekaj časa zapustili in po gozdni stezi nadaljevali do kmetije Medved, kjer smo si malo oddahnili. Pot smo nadaljevali po gozdnih cestah in stezah. Pri kmetiji Sedovnik smo zavili v gozd. Pot skozi gozd je bila na nekaterih mestih že ledena. Po parih minutah smo ponovno prišli na gozdno cesto, po kateri smo hodili kakšen kilometer. S ceste smo ponovno krenili v gozd in se povzpeli do Pastirskega stola, od koder smo po zelo strmi stezi prispeli na vrh. Pot po gozdu je bila spolzka in morali smo hoditi zelo previdno. Na vrhu se nas je spet zbrala velika skupina planincev. Okoli škorjanke in križa je bil pravi živžav. Lahko smo uživali, saj je bilo vreme na vrhu prijazno, ni pihalo, niti deževalo. Ko smo požigosali kartončke in se ogreli s čajem, smo krenili v dolino. Nekateri smo pot podaljšali še z obiskom Koče na Ribniškem Pohorju. Vsi smo srečno prispeli domov z občutkom, da smo nekaj naredili za sebe. Po grobih ocenah se je pohoda udeležilo blizu 300 planincev. Pri pohodu so sodelovali vsi vodniki PD Mislinja. Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET NA ŠTEHARSKI VRH
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 05 februar 2019
dsc_6737 IZLET NA ŠTEHARSKI VRH (1018 m) V torek, 05.02.2019, smo se zapeljali do parkirišča trgovine Špar v Ravnah na Koroškem, kjer smo izstopili in se peš napotili na Šteharski vrh. Najprej smo se po asfaltni cesti sprehodili do železniškega podhoda, kjer smo zavili desno in se najprej po strmih stopnicah povzpeli do travnika. Vzpon smo nadaljevali po stezi pod visokonapetostnim daljnovodom. Pot pod daljnovodom je bila razgledna. Pot do vrha je bila zanimiva, saj smo nekaj časa hodili po gozdu in nekaj časa po travnikih od koder je bil kljub oblačnemu vremenu lep razgled na Peco, Uršljo goro in Pohorje. Po dobrih dveh urah hoje smo prispeli na Šteharski vrh. Tu smo si privošČili malico, ki pa je bila bolj kratka saj je bilo na vrhu mrzlo, veter pa je še povečal občutek mraza. Pred odhodom smo naredili še skupinski posnetek in se napotili proti Dravogradu. Prvi del spusta je bil zelo strm, zato smo morali hoditi zelo previdno. Pozneje se je strmina položila in pot nas pripeljala na cesto, po kateri smo šli do cerkve Sv. Križa. Tu so tisti, ki bodo prehodili Koroško planinsko transverzalo, dobili drugi žig, prvi je bil na Šteharskem vrhu. Od cerkve smo se po asfaltni cesti spustili v dolino do hotela Korošica, kjer smo ob kavici počakali na prevoz do doma. Preživeli smo prijeten dopoldan, saj smo ob poti lahko občudovali okolico. Razmere za hojo so bile ugodne, ker je bilo ravno prav hladno, da pot ni bila blatna. Vodnik: Peter Zupanc Organizator: Silva Sonjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET NA IZVIR PAKE 2019
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 03 februar 2019
20190202_112710 IZLET DO IZVIRA PAKE Že osmič. je sekcija Pilates Dolič iz PD Velenje organizirala pohod k izviru Pake. V soboto, 02.02.2019, smo se jim pridružili tudi planinci PD Mislinja. Ob osmih zjutraj smo se zbrali pri gostišču Repolusk Janeza v Srednjem Doliču. Pozdravilo nas je megleno in deževno jutro. V gostišču smo si privoščili dobro kavico in čaj. Ko smo se okrepčali, smo se podali proti izviru. Na lovski koči LD Dolič sta nam prijazna domačina pripravila čaj in zakuhano vino, članice društva pa so pripravile orehovo potico, sadni kruh in flancate. Ko smo se okrepčali in odžejali, smo nadaljevali pot proti vrhu. V začetku pohoda nas je močil dež, ki pa je kasneje prenehal. Pot je bila zelo spolzka, zato je bilo pri hoji potrebne veliko previdnosti. Do kmetij na Paki je bila pot skoraj kopna, ko pa smo se začeli vzpenjati ob strugi reke Pake, ki smo jo morali večkrat prečiti, je bila snežna odeja vedno bolj debela. Srečno smo prispeli do izvira, kjer smo se na hitro odžejali in okrepčali, ker je začelo ponovno deževati. Dežne kapljice so nas potem spremljale do konca pot nazaj v dolinoi. Na koncu nas je čakalo še prijetno presenečenje, malica in pijača. Kljub slabemu vremenu mislim, da ni bilo nikomur žal, da se je udeležil izleta. Tudi v takem vremenu je narava lepa in zanimiva in dokazali smo, da jo lahko doživljamo tudi v slabšem vremenu.. Organizator za PD Mislinja: Peter Zupanc Vodnika sekcije Pilates PD Velenje: Silva Zupanc Husein Djuherić Fotografije: Darinka Krajcer Oglejte si fotografije z opisi.
 
41. POHOD PO POTEH POHORSKEGA BATALJONA
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 14 januar 2019
dsc_6482 41. POHOD PO POTEH POHORSKEGA BATALJONA PD Zreče je pripravilo že 41. pohod po poteh Pohorskega bataljona, od Koče na Pesku do Osankarice. Tudi planinci PD Mislinja smo se udeležili pohoda. V soboto, 12.01.2019, smo se zapeljali do Koče na Pesku, kjer smo se okrepčali s kavico ali čajem. Od tu smo krenili proti spomeniku padlim borcem Pohorskega bataljona in potem naprej do Koče na Osankarici. Pot je bila zasnežena, a snega ni bilo veliko. Do koče so eni prispeli prej, eni malo bolj pozno, odvisno od tempa in pa od pogostosti postankov. Na koči je bilo možno naročiti toplo hrano in pijačo. Kočo smo zapustili ob 13. uri, ker nas je avtobus čakal na vrhu in nam ni bilo potrebno iti do naselja Kot. Z avtobusom smo se zapeljali v Zreče do športne dvorane pri OŠ Zreče. Udeležili smo se zaključne prireditve. Mnogi so zaplesali ob prijetnih zvokih ansambla Toti Štajerci. Čas je hitro mineval in ob 17. uri smo se vkrcali v avtobus, ki nas je srečno pripeljal domov. Preživeli smo lep dan, ki ga je polepšalo še lepo vreme. Vodniki: Franc Bricman Peter Zupanc Stane Krenker Danilo Kete Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET PO MARTINOVI POTI
Avtor: Peter Zupanc   
sreda, 09 januar 2019
dsc_6449 IZLET PO MARTINOVI POTI Pričelo se je novo leto in že so tu tudi naši pohodi ob torkih. Prvi izlet v letu 2019 je bil pohod po Martinovi poti. Pot so pred 22. leti uredili in markirali člani PD Šmartno ob Paki. Pot je speljana po okoliških hribčkih občine Šmartno ob Paki z namenenom, da bi ljudem približali lepote kraja in okolice. V torek, 08.01.2019, smo se planinci PD Mislinja zapeljali do Šmartnega ob Paki, kjer nas je pričakal njihov vodnik Franc Zacirkovnik. Zjutraj smo si najprej privoščili kavico. Po okrepčitvi smo se zapeljali še par kilometrov po asfaltni cesti. Na križišču smo izstopili in se peš napotili do križa v Bezgovici, kjer smo se priključili Martinovi poti. Med potjo smo lahko uživali v lepih razgledih na Uršljo goro, na sv. Antona, na sv. Križ , zadaj pa Peco in Smrekovec. Na severozahodu smo lahko videli Mozirsko planinino, Rogatec, Menino in Dobrovlje, južno pa Čemšeniško planino, Krvavico in ostalo Posavsko hribovje. Pot je bila razgibana, saj je speljana po gozdu, po gozdnih cestah in po asfaltnih cestah, ki se vzpenjajo in spuščajo. Ob poti smo lahko opazovali različne stare zgradbe, od starih kašč, senikov in gospodarskih poslopij. Med potjo do sv. Antona smo tudi prečkali železniško progo Velenje–Celje in lokalno cesto Šoštanj–Paška vas. Do cerkvice sv. Antona smo potrebovali tri ure hoje. Od sv. Antona smo se spustili do zaselka Gneče, kjer nas je pričakalo prijetno presenečenje. Pri Tonijevi koči so nas čakali prigrizek, zakuhano vino in sok. Ob dobri hrani in pijači je čas prehitro mineval. Morali smo se posloviti in odpraviti do avtobusa. Zahvalili smo se našemu gostitelju Toniju, naredili skupinsko fotografijo in se spustili v dolino, kjer nas je čakal avtobus, ki nas je srečno pripeljal domov. Vodnik: Peter Zupanc Organizator: Silva Sonjak . Oglejte si fotografije z opisi.
 
URŠLJA GORA 2019
Avtor: Peter Zupanc   
sreda, 02 januar 2019
dsc_6314 URŠLJA GORA 2019 Tudi letos smo se planinci PD Mislinja povzpeli na Uršljo goro, 1696 m visoko nad morje. Nekateri so jo obiskali že prvi dan leta 2019, še več pa nas je bilo na vrhu v sredo, 2. januarja. Na vrh smo prišli iz več strani, saj si je vsak izbral svojo pot in čas odhoda. Nekateri, ki smo bolj zaspane sorte smo vrh dosegli malo bolj pozno. Vse poti proti vrhu so bile na nekaterih mestih poledenele, zato smo morali biti pri hoji še posebej previdni. Napor je bil poplačan z lepimi razgledi po okolici, saj lahko z vrha Uršlje gore vidiš skoraj celo Slovenijo. Užitek je bil kratkotrajen, ker nas je mrzel veter hitro pregnal v kočo, kjer smo si v restavraciji, ki je bila prijetno topla, zaželeli veliko varnih korakov v letu 2019. Čas je hitro mineval in potrebno se je bilo odpraviti v dolini. Na poti v dolino je bilo potrebno še bolj paziti na vsak korak. Srečno smo prispeli v dolino in polni moči vstopamo v leto 2019. Peter Zupanc. Oglejte si fotografije z opisi.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 78 - 88 od 233

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Ste pozabili geslo?
Ustvari nov uporabniški račun

BODITE OBVEŠČENI!

Z registracijo na našem portalu boste vključeni tudi v sistem obveščanja o aktivnostih našega društva!
konv4Preko elektronske pošte Vam bodo posredovana aktualna vabila na pohode in izlete...
Če še niste registrirani, lahko to storite tukaj.