Portal Planinskega društva Mislinja

NOVA VABILA

Program dela 2021
Na spodnji povezavi je objavljen program dela za leto 2021:
Program dela 2021
 

VREMENSKI PODATKI

PRVI MIKLAVŽEV POHOD PO OBČINI MISLINJA
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 09 december 2018
dsc_5815 PRVI MIKLAVŽEV POHOD PO OBČINI MISLINJA Vrsto let smo se udeleževali Miklavževega pohoda na Mrzlico. Ker pa je bilo zanimanje zanj vedno manjše, je Jože Hribar predlagal, da bi pohod organizirali po občini Mislinja. Že lani smo organizirali ogledno turo, ki je bila prava zimska, saj smo gazili skoraj pol metra snega. Letos smo se zbrali v soboto, 8. decembra ob 16. uri pred gostiščem Vagon. Po fotografiranju smo se po asfaltni cesti sprehodili po Mislinji. Šli smo skozi Zoisov park in naprej proti Mislinjskemu grabnu. Kmalu se je zmračilo, a ker smo hodili po cesti še ni bilo potrebno prižgati naglavnih svetilk. Krajši postanek smo naredili pri opuščeni osnovni šoli, da smo se odžejali in si nadeli svetilke. Od osnovne šole smo hodili po gozdni poti, ki se je vedno bolj strmo vzpenjala. Najhujši je bil zadnji vzpon proti Pavrovem. Tu nam je Cirila za okrepčilo pripravila zelo dobre flancate. Zakuhano vino in čaj pa za to, da smo se ogreli in odžejali. Ko smo se okrepčali smo krenili po gozdni cesti proti Miklavževi domačiji, kjer smo se v prijetni stari sobi ponovno ogreli z zakuhanim moštom, ki sta ga podarila domačina. V prijetnem vzdušju je čas hitro mineval in morali smo se odpraviti nazaj v Mislinjo. Vračali smo se po gozdni cesti, ki je bila v začetku makadamska, pozneje pa asfaltna. Bilo je prijetno hoditi, saj nam je bilo vreme zelo naklonjeno. Z neba so nas pozdravljale zvezde, le luno smo pogrešali, da nam bi nadomestila lučke, čeprav je bilo prav lepo za pogledati kolono migajočih lučk. Srečno smo prispeli v dolino, veseli in zadovoljni, ker smo preživeli lep in zanimiv večer. Poslovili smo se z željo, da se prihodnje leto ponovno vidimo in da bo pohod postal tradicionalen. Letošnjega pohoda se je udeležilo 38 planincev. Vodnika: Jože Hribar Jože Zaveršnik . Oglejte si fotografije z opisi.
 
PO LOŠKO ZBELOVSKI POTI
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 04 december 2018
dsc_5665 IZLET PO LOŠKO- ZBELOVSKI PLANINSKI POTI Za zaključni izlet v letu 2018 smo si izbrali del poti po Loško-zbelovski poti. V torek, 04.12.2018, smo se zapeljali do Loč, kjer smo si privoščili jutranjo kavico. Ob kavici smo počakali na Magdo in Alojza, člana PD Loče, ki sta nas vodila po Loško-zbelovski poti. Najprej smo se sprehodili skozi Loče. Občudovali smo skladovnice lesa, ki so čakale na razrez. Asfaltna cesta se je začela strmo vzpenjatiin na vrhU klanca smo bili precej zadihani in nikogar ni več zeblo. Celo pot smo se sprehajali med vinogradi in zidanicami. Po dveh urah hoje smo prispeli do planinske koče. Tu smo se za dalj časa ustavili. Prijazna domačina sta nam skuhala kavico in postregla s pijačo. Postregli smo si tudi z jedmi, ki smo jih prinesli v nahrbtniku. Čas je hitro minil in morali smo se odpravit nazaj v Loče. Opravili smo še obvezno fotografiranje in se podali po asfaltni cesti, ki smo jo kmalu zapustili, in se raje po bližnjicah spustili v Loče. Tu smo se posedli v kombije in zapeljali do gostilne Janeza Repoluska. V gostišču nas je že čakal dober bograč, ki smo ga z užitkom pojedli, na koncu pa smo se posladkali še z jabolčnim zavitkom in kavico. Ob obujanju spominov na pretekle pohode in načrtih za prihodnje je hitro prišel čas slovesa in morali smo se posloviti. Mislim, da smo preživeli prijeten dan in da nikomur ni bilo žal, da si je vzel čas za izlet. Vodnik: Peter Zupanc Organizator: Silva Sonjak . Oglejte si fotografije z opisi.
 
ZAKLJUČNI IZLET PLANINSKEGA DRUŠTVA MISLINJA
Avtor: Peter Zupanc   
četrtek, 22 november 2018
dsc_5331 ZAKLJUČNI IZLET PLANINSKEGA DRUŠTVA MISLINJA Leto 2018 se počasi zaključuje in kot je v navadi, smo tudi letos pripravili zaključni izlet. V nedeljo, 18.11.2018, smo se z avtobusom zapeljali do naselja Vurmat, kjer smo izstopili. Na avtobusni postaji smo se pripravili na pohod. Prečkali smo glavno cesto in nekaj časa hodili po ozki asfaltni cesti, ki se je kmalu spremenila v makadamsko. Ob cesti smo lahko opazovali raztresene hiše hribovskega naselja Vurmat. Višje smo prispeli do ostrega levega ovinka, kjer smo zapustili cesto in se začeli vzpenjati po ozki gozdni stezi, ki je speljana tik ob Šturmovem potoku. Po dobri uri hoje ob potoku smo prispeli do Virtičevega mlina, kjer smo se ustavili in okrepčali s hrano in pijačo. Od mlina smo pot nadaljevali po makadamski cesti mimo ribnika, ob katerem je postavljena nova lesena stavba. Med potjo od mlina proti Sv. Duhu so nas pozdravljale posamezne snežinke, tako da smo uživali v pravem zimskem vzdušju. Mimo spomenika NOB smo se povzpeli do cerkve Sv. Duha. Cerkev je bila odprta, tako da smo si jo lahko ogledali. Po ogledu pa smo se ustavili v župnišču, saj nas je gospod Pečnik Franc povabil na pokušnjo vina. Čas je hitro mineval in morali smo se odpraviti proti izletniški kmetiji Vališer, kjer so nas že pričakovali s kosilom. Zahvalili smo se gospodu in se peš odpravili do kmetije. Razkomotili smo se v prijetni sobi, kjer so nam že kmalu postregli z okusno jedačo in pijačo. Ob prijetnem pogovoru je čas hitro mineval, da pa nam ne bi bilo dolgčas je poskrbel Erik s svojo frajtonarico. Ob zvokih njegove harmonike smo se veselo zavrteli po sobi. A čas je hitro mineval in morali smo se posloviti in se odpraviti proti domu. Mislim, da smo preživeli lep in prijeten dan v družbi veselih planincev. Organizator: Ivan Arko Vodniki: Peter Zupanc Jože Hribar Albina Fekonja Stanko Krenker . Oglejte si fotografije z opisi.
 
POHOD VELIKE LAŠČE - GRMADA
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 11 november 2018
dsc_4800 POHOD IZ VELIKIH LAŠČ NA GRMADO V torek, 06.11.2018, smo se s kombijem zapeljali do Velikih Lašč. Z velikolaškega trga smo krenili po cesti mimo Levstikovega spomenika ob cerkvi. Sledili smo markacijam, ki označujejo evropsko pešpot E-7. Pri zadnjih hišah v Griču smo zavili levo na pot, ki nas je preko travnika popeljala do Martinkovega kozolca. Tu smo prišli do razcepa poti. Mi smo se napotili proti Grmadi preko Kamen vrha. Kmalu smo prečkali železniško progo Ljubljana – Kočevje in nekoliko kasneje še gozdno cesto Retje – Podstruga. Nadaljevali smo z zmernim vzponom do manjše jase, kjer je stal ob poti lesen križ. Po nekaj minutah smo zapustili evropsko pešpot E-7. Od tu naprej smo sledili oznakam za Kamen vrh. Najprej je bila pot zložna, nakar pa smo se strmo povzpeli na planoto pod Malim vrhom, ki smo ga videli na desni strani. Od tu smo se nekoliko spustili, potem pa spet strmo povzpeli do koče pod Kamenim vrhom. Koća je bila zaprta, ker je odprta samo ob nedeljah in praznikih. Povzpeli smo se še na vrh nad kočo. Kamen vrh je visok 783 m. Ob lepem vremenu je z vrha lep razgled na Dobrepoljsko dolino na vzhodu in na Savinjsko Kamniške Alpe. Od koče smo se nekoliko spustili do gozdne ceste, s katere smo kmalu zavili levo v gozd. Po dobre pol ure hoje smo prišli iz gozda. Do Grmade smo potem potrebovali še dobrih 15 minut hoje čez senožeti. V koči je bilo prijetno toplo. Z veseljem smo vstopili v topel prostor, ker nas je megla in vlaga spremljala celo pot. V koči smo se okrepčali z dobro joto. Prilegla se je tudi dobra kavica. Čas je hitro mineval in morali smo se posloviti od prijaznega oskrbnika in se napotiti nazaj v dolino. Med potjo nas je malo osvežil rahel dežek, a to nas ni preveč žalostilo, saj smo kljub bolj slabemu vremenu preživeli lepe trenutke. V Spodnjih Retjah smo vstopili v kombi, ki nas je srečno pripeljal domov. Vodnika: Peter Zupanc Viktor Kralj Oglejte si fotografije z opisi.
 
PO LEVSTIKOVI POTI 2018
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 11 november 2018
dsc_4998 32. POPOTOVANJE PO LEVSTIKOVI POTI Kot že vrsto let smo tudi letos v PD Mislinja organizirali izlet v Litijo na 32. popotovanje po Levstikovi poti. Zanimanje je bilo zelo veliko, saj smo morali najeti dva avtobusa. V soboto, 10.11.2018, se nas je 86 zapeljalo v Litijo, kjer smo pričeli s pohodom. Ko smo prispeli v Litijo, je bilo na ulicah že polno pohodnikov. Tam smo uredili formalnosti s prijavo in se z avtobusom zapeljali še do Šmartnega pri Litiji, kjer smo se pridružili že nepregledni množici pohodnikov. V začetku poti nas je spremljala megla, ki pa se je kmalu umaknila soncu. Na Čatež potekata dve poti, severna in južna. Eni so se odločili za severno, drugi za južno. Jaz sem izbral južno. Vsi smo srečno prispeli na Čatež, kjer je organizator pripravil Razhodnjo. Razhodnja je bila sklepna prireditev 32. popotovanja od Litije do Čateža. Slavnostni govornik na prireditvi je bil etnolog dr. Janez Bogataj. Prisotne so pozdravili tudi vsi trije župani občin, skozi katere poteka trasa poti. Program pa so popestrili Ljudski pevci in godci s Polšnika, Trebanjske mažoretke, Mešani pevski zbor Kres Čatež, Šmarski tamburaši, Moški pevski zbor vinogradnikov Čadež, Čateški muskvantarji in Dramska skupina P.L.i.N. Čas je ob prijetni glasbi hitro minil in morali smo se odpravitI do avtobusov, s katerima smo se srečno pripeljali domov. Vodniki: Kete Danilo Krenker Stane Bricman Franc Hribar Jože Zupanc Peter Oglejte si fotografije z opisi.
 
DELO NA ŠKORJANKI 2018
Avtor: Peter Zupanc   
sreda, 17 oktober 2018
dsc_0010 Delovna akcija planincev PD Mislinja Minilo je že več kot dve leti, ko smo v sredo, 20. junija 2016, zaključili z deli na škorjanki na Črnem vrhu in jo nato 2. oktobra 2016 svečano, z blagoslovom, predali v uporabo. V tem času smo ugotovili, da narava dela svoje, in predvsem v zimskem času poskrbi za težavo pri odpiranju vrat. Tako se nas je v soboto, 13. oktobra, osem članov planinskega društva Mislinja udeležilo delovne akcije na Črnem vrhu. V notranjosti škorjanke smo pesek nadomestili s kamnitimi ploščami. Pred vhodom smo poglobili predprostor, položili kamnite plošče in poskrbeli za odvodnjavanje meteornih padavin. Kaj je škorjanka? V preteklosti je bila najpogostejša oblika izkoriščanja gozdov oglarjenje. Kope so oglarji postavljali v gozdu, kjer sta bili dostava drv in odvoz oglja enostavni. Na mestih, kjer so oglarili dalj časa, so si postavili zasilna prebivališča, trikotno oblikovana iz lesa in krita z lubjem. Take zgradbe so poimenovali škorjanke. Kasneje so podobne zasilne objekte pričeli uporabljati tudi gozdarji, ki so dalj časa opravljali delo na določenem sektorju. Danes so taki objekti, kot tudi kuhanje kope, le še spomin na nekoč zelo razvito obrt. Škorjanka na Črnem vrhu na Pohorju pa je poleg spomina na oglarjenje na Pohorju namenjena vsem obiskovalcem za krajši počitek in kot zavetišče v primeru slabega vremena. Odprta je 24 ur na dan in vse dni v letu. Želimo, da nanjo nismo ponosni samo člani našega društva, ampak vsi ljubitelji pohodništva in narave. Naša želja je, da bo ta objekt čim dlje služil svojemu namenu. Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET NA ŠMARNO GORO
Avtor: Peter Zupanc   
sobota, 13 oktober 2018
dsc_3938 IZLET NA ŠMARNO GORO V torek, 09.10.2018, smo se z dvema kombijema zapeljali do Vikrč pri Ljubljani. Tu smo izstopili in se pripravili za pohod. Razdelili smo se v dve skupini. Ena skupina se je napotila na Šmarno goro po plezalni poti. Večina pa nas je krenila na pot po običajni gozdni poti, ki pa je tudi zahtevala veliko mero previdnosti, saj je bila pot mokra in polna korenin. Srečno smo prispeli na Grmado (676 m), kjer smo dohiteli skupino, ki se je povzpela po plezalni poti. Na vrhu Grmade smo se razgledali po okolici, a razgledi so bili bolj slabi, saj je gore zakrivala megla. Z vrha smo se spustili na Sedlo med Grmado in Šmarno goro in se po cesti povzpeli na Šmarno goro. Na Šmarni gori smo si privoščili daljši počitek, da si je lahko vsak potešil lakoto in se odžejal. Vračali smo se proti Šmartnemu pri Ljubljani, kjer sta nas čakala kombija. Ker smo imeli še dovolj časa in ker smo bili vsi za to, smo se zapeljali do vasice Rašica. Od tu smo se povzpeli še na Vrh Staneta Kosca. Za pot na vrh smo izbrali gozdno pot. Na planinskem domu smo posedeli dlje časa. Skočili smo tudi na razgledni stolp v bližini, a razgleda ni bilo, saj se megla ni in ni hotela razkaditi. Ko smo se okrepčali, smo krenili v dolino. Za pot navdol smo izbrali gozdno cesto, ker je bila pot po gozdu spolzka in nevarna. Srečno smo prispeli do Rašice, kjer smo se vkrcali na kombije, ki so nas srečno pripeljali domov. Vodnika: Peter Zupanc in Viktor Kralj Oglejte si fotografije z opisi.
 
ZAHVALNA MAŠA 2018
Avtor: Peter Zupanc   
sobota, 13 oktober 2018
dsc_3921 ZAHVALNA MAŠA 2018 V nedeljo, 07.10.2018, s pričetkom ob 15. uri je PD Mislinja organiziralo planinsko zahvalno mašo v župnijski cerkvi sv. Ilija v Šentilju. Mašo je daroval gospod Mirko Horvat, duhovnik iz Sv. Florjana, ker smo se na upravnem odboru dogovorili, da bo vsako leto mašo daroval drug duhovnik. Po maši smo za obiskovalce pripravili malo pečenega kostanja, naše planinke pa so napekle cel kup dobrega peciva. Odžejali smo se z zakuhanim vinom, dobrim čajem in novim jabolčnikom. Ob prijetnem pogovoru je čas hitro minil in razkropili smo se vsak na svoj dom, saj so nas na to opozorile prve kapljice dežja. Oglejte si fotografije z opisi.
 
SREČANJE KOROŠKIH PLANINCEV 2018
Avtor: Peter Zupanc   
sobota, 13 oktober 2018
dsc_3899 SREČANJE KOROŠKIH PLANINCEV 2018 V soboto, 06.10.2018, s pričetkom ob 10. uri, je PD Ravne na Koroškem pripravilo že 39. srečanje koroških planincev. Udeležili smo se ga tudi planinci PD Mislinja. Zjutraj smo vstali malo bolj zgodaj in se s kombijem zapeljali do Naravskih ledin. Vreme je bilo megleno, a prav prijetno za hojo. Do vrha Uršlje gore smo hodili po gozdni vlaki, ki se je višje spremenila v gozdno stezico. Na vrhu Uršlje gore nas je pričakalo sonce, a je veter preprečil, da bi uživali ob sončnih žarkih. Hitro smo se odpravili v kočo, kjer smo si privoščili topel napitek. Kmalu smo morali kočo zapustiti, ker smo želeli priti nazaj na Kočo na Naravskih ledinah pred pričetkom slovesnosti. Prišli smo pravočasno. Najprej je vse prisotne pozdravila predsednica PD Ravne na Koroškem, Veronika Kotnik. Pozdrave so izrekli tudi predsednik MDO za Koroško, Mirko Tovšak, župan občine Ravne na Koroškem, županja Črne na Koroškem, načelnik vodnikov MDO Koroške in Predstavnik markacistov. Srečanje so popestrili mladi glasbeniki, pevci in folklorna skupina osnovne šole Prežihov Voranc Ravne na Koroškem. Po končanem programu smo si še izmenjali svoje izkušnje in potem počasi odšli vsak na svoj dom. Srečanja sta se udeležila tudi naš predsednik Ivan Arko in praporščak Branko Oder. Vodnika: Peter Zupanc in Stane Krenker. Oglejte si fotografije z opisi.
 
ŠOLSKI IZLET NA BOČ 2018
Avtor: Peter Zupanc   
petek, 12 oktober 2018
dsc_0004 Šolski pohod – 6. oktober 2018 Boč 977 m Zjutraj smo se zbrali na AP Mislinja in se z avtobusom odpravili proti Zgornjim Poljčanam. Na vznožju Boča se je pričela naša krožna pot in podali smo se čez Balunjačo. Skozi gost bukov gozd se je pot kar strmo dvigala. Nekajkrat smo počivali, a kljub vsem naporom prispeli na pobočje Boča. Najprej smo za ograjo zagledali oddajnik, že kmalu za tem pa še razgledni stolp. Preizkusili smo svoj pogum in se korajžno podali na vrh stolpa. Najpogumnejši smo se povzpeli do vrha, malo manj pogumni pa do prve ploščadi. Nekaj jih je raje opazovalo in ostalo na trdnih tleh. Najtežji del poti je bil za nami in čakal nas je spust najprej do koče na Boču. Okrepčali smo se, malo poklepetali, nato pa v dolino čez Babo do izhodišča. Malo manj izkušenim planincem je bil spust kar pravi izziv - kako na pesku in grušču loviti ravnotežje. Nekaj preizkusov se je končalo tudi na zadnji plati, vendar brez večjih posledic. Tokrat se nas je potepalo 22 otrok in 12 odraslih. Izlet smo zaključili dobro razpoloženi, na celotni turi pa nam je vreme odlično služilo. Se vidimo naslednjič! Mentorici planinskega krožka: Marina Porčnik in Klavdija Križovnik Vodnika: Danilo Kete in Anka Tretjak Tekst in fotografija Anka Tretjak. Oglejte si fotografije z opisi.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 89 - 99 od 233

OBRAZEC ZA PRIJAVO






Ste pozabili geslo?
Ustvari nov uporabniški račun

BODITE OBVEŠČENI!

Z registracijo na našem portalu boste vključeni tudi v sistem obveščanja o aktivnostih našega društva!
konv4Preko elektronske pošte Vam bodo posredovana aktualna vabila na pohode in izlete...
Če še niste registrirani, lahko to storite tukaj.