Portal Planinskega društva Mislinja

NOVA VABILA

Program dela 2020
Na spodnji povezavi je objavljen program dela za leto 2020:
Program dela 2020
 

VREMENSKI PODATKI

SREČANJE KOROŠKIH PLANINCEV 2018
Avtor: Peter Zupanc   
sobota, 13 oktober 2018
dsc_3899 SREČANJE KOROŠKIH PLANINCEV 2018 V soboto, 06.10.2018, s pričetkom ob 10. uri, je PD Ravne na Koroškem pripravilo že 39. srečanje koroških planincev. Udeležili smo se ga tudi planinci PD Mislinja. Zjutraj smo vstali malo bolj zgodaj in se s kombijem zapeljali do Naravskih ledin. Vreme je bilo megleno, a prav prijetno za hojo. Do vrha Uršlje gore smo hodili po gozdni vlaki, ki se je višje spremenila v gozdno stezico. Na vrhu Uršlje gore nas je pričakalo sonce, a je veter preprečil, da bi uživali ob sončnih žarkih. Hitro smo se odpravili v kočo, kjer smo si privoščili topel napitek. Kmalu smo morali kočo zapustiti, ker smo želeli priti nazaj na Kočo na Naravskih ledinah pred pričetkom slovesnosti. Prišli smo pravočasno. Najprej je vse prisotne pozdravila predsednica PD Ravne na Koroškem, Veronika Kotnik. Pozdrave so izrekli tudi predsednik MDO za Koroško, Mirko Tovšak, župan občine Ravne na Koroškem, županja Črne na Koroškem, načelnik vodnikov MDO Koroške in Predstavnik markacistov. Srečanje so popestrili mladi glasbeniki, pevci in folklorna skupina osnovne šole Prežihov Voranc Ravne na Koroškem. Po končanem programu smo si še izmenjali svoje izkušnje in potem počasi odšli vsak na svoj dom. Srečanja sta se udeležila tudi naš predsednik Ivan Arko in praporščak Branko Oder. Vodnika: Peter Zupanc in Stane Krenker. Oglejte si fotografije z opisi.
 
ŠOLSKI IZLET NA BOČ 2018
Avtor: Peter Zupanc   
petek, 12 oktober 2018
dsc_0004 Šolski pohod – 6. oktober 2018 Boč 977 m Zjutraj smo se zbrali na AP Mislinja in se z avtobusom odpravili proti Zgornjim Poljčanam. Na vznožju Boča se je pričela naša krožna pot in podali smo se čez Balunjačo. Skozi gost bukov gozd se je pot kar strmo dvigala. Nekajkrat smo počivali, a kljub vsem naporom prispeli na pobočje Boča. Najprej smo za ograjo zagledali oddajnik, že kmalu za tem pa še razgledni stolp. Preizkusili smo svoj pogum in se korajžno podali na vrh stolpa. Najpogumnejši smo se povzpeli do vrha, malo manj pogumni pa do prve ploščadi. Nekaj jih je raje opazovalo in ostalo na trdnih tleh. Najtežji del poti je bil za nami in čakal nas je spust najprej do koče na Boču. Okrepčali smo se, malo poklepetali, nato pa v dolino čez Babo do izhodišča. Malo manj izkušenim planincem je bil spust kar pravi izziv - kako na pesku in grušču loviti ravnotežje. Nekaj preizkusov se je končalo tudi na zadnji plati, vendar brez večjih posledic. Tokrat se nas je potepalo 22 otrok in 12 odraslih. Izlet smo zaključili dobro razpoloženi, na celotni turi pa nam je vreme odlično služilo. Se vidimo naslednjič! Mentorici planinskega krožka: Marina Porčnik in Klavdija Križovnik Vodnika: Danilo Kete in Anka Tretjak Tekst in fotografija Anka Tretjak. Oglejte si fotografije z opisi.
 
50. OBLETNICA KOROŠKE PLANINSKE TRANSVERZALE
Avtor: Peter Zupanc   
sreda, 03 oktober 2018
dsc_3837 50. OBLETNICA KOROŠKE PLANINSKE POTI Čas hitro teče, minilo je že več kot 50 let od nastanka Koroške planinske poti. Jubileju smo se pridružili tudi planinci PD Mislinja. V nedeljo, 30.09.2018, smo se zapeljali do Pastirskega stola. Tu smo se pripravili za pohod in se napotili proti Ribniški koči. V začetku smo hodili po gozdni cesti, ki se je pozneje spremenila v gozdno potko. Na Ribniški koči smo si privoščili kavico in čaj. Pot smo nadaljevali na Črni vrh in od tu na Grmovškov dom, kjer smo morali ponovno nabirati moči za nadaljevanje poti. Od Grmovškovega doma smo se po smučišču povzpeli na Veliko kopo, drugi najvišji vrh Pohorja. Na vrhu smo se ustavili na energetskih točkah, kjer so nekateri nabirali dodatno energijo. Hoja po gozdnih stezicah je bila prav prijetna, saj nam je tudi vreme služilo. Bilo je sončno in prav prijetno toplo. Na Partizanskem domu smo se morali ponovno ustaviti in si nabrati dodato energijo, saj je bil pred nami spust po smučarski progi, imenovani Kaštivnik. Nekateri so s proge zavili v gozd z namenom nabrati nekaj jurčkov. Brez večjih problemov smo prišli do vznožja smučišča in po parih minutah prispeli do Koče Planinc. Ker se je že vsem oglašal želodec, smo si naročili malico. Čas je hitro mineval in morali smo ponovno na pot. Pred nami je bila še pot do Kremžarjevega vrha. Po prijetni hoji po gozdu smo prispeli na travnik malo pred Kremžarjevim domom, kjer nas je premamila mehka trava, da smo polegli po njej in se nastavili jesenskim sončnim žarkom, a hitro so minili prijetni trenutki in morali smo do naše zadnje postaje, kjer nas je s kombijem čakal Joc. Preživeli smo prijeten nedeljski dan. Poti nismo prehodili v rekordnem času, ker smo si na vsaki koči vzeli čas za počitek in klepet. Vodnik: Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
ŠOLSKI IZLET IZ PAKE PRI VELENJU DO MISLINJE
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 24 september 2018
dsc_3740 ŠOLSKI IZLET IZ PAKE PRI VELENJU DO MISLINJE V petek, 21.09.2018, ob 8. uri smo se z dvema kombijema zapeljali do naselja Paka pri Velenju. tu smo izstopili in se pripravili na pohod. Pot je bila v začetku zelo strma in mokra, ker je bila zjutraj močna rosa. Po uri hoje smo premagali največjo strmino in po nadaljnih pol ure hoje po lokalni asfaltni cesti prispeli do Škalskih Cirkovc. Tu smo si privoščili malico in daljši počitek. Do Graške gore je pot vodila po asfaltni cesti, mestoma precej strmi. Na Graški gori smo si ogledali spomenik in se ustavili pri gostišču Plazl Tu smo si nabrali novih moči in se mimo kmetije Metulj napotili proti Završam. Pot do Završ je speljana po gozdnih stezicah. Čas je hitro mineval in že smo bili pri lovski koči LD Mislinja. Na lovski koči smo imeli zadnji daljši počitek, saj nas je čakal še spust do Mislinje. V začetku smo hodili po asfaltu, ki smo ga zapustili pri Zakeršniku in se napotili po pretežno borovemu gozdu do Mislinje. Po dobri uri hoje smo prišli na kmetijo Foltan, od koder se nam je prikazal pogled na Mislinjo in na naš cilj, AP Mislinja. Preživeli smo prijeten dan. Vreme nam je bilo naklonjeno, saj nas je celo pot grelo sonce. Mislim da so bili tudi šolarji zadovoljni. Prvič, ker so učitelji prestavili športni dan na petek, ko je bilo vreme lepo in drugič, ker so lahko so uživali v lepi naravi. Na pohodu je bilo 34 šolarjev in pet odraslih. Mentorica: Porčnik Marina Pomoč pri izletu kot vodnik: Peter Zupanc . Oglejte si fotografije z opisi.
 
POZDRAV JESENI 2018
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 24 september 2018
dsc_3805 Pozdrav jeseni 2018 Turistično društvo Mislinja je letos že 22. organiziralo tradicionalno turistično prireditev "Pozdrav jeseni" na kmetiji Foltan. Letos je bilo še posebej slovesno, saj je turistično društvo prireditev povezalo s praznovanjem 35. letnice aktivnega dela društva. Prireditev je zato potekala tri dni. V petek, 21.09., so potekale delavnice osnovnošolskih otrok in priprava likovne razstave na temo gozdnih sadežev. V soboto smo jim priskočili na pomoč in organizirali gorsko kolesarjenje po naši občini, ki je zaradi slabega vremena odpadlo. Osrednja prireditev pa je bila v nedeljo na kmetiji Foltan. Na prireditvi je poleg ostalih društev iz občine tradicionalno sodelovalo tudi naše društvo. Ker je bil letošnji moto prireditve jedi iz gozdnih sadežev, smo na naši stojnici ponudili gobji mežerli. Jed je od ideje do izvedbe pripravil Gros Marjan. Med obiskovalci je jed požela nemalo zanimanja in veliko pohval. Seveda pa se je na naši stojnici našlo tudi kaj za suha grla. Na prireditvi so sodelovali tudi predstavniki turističnega društva iz pobratene občine Središče ob Dravi. Že tretjič zapored smo jim pripravili krajši pohod. Tokrat smo jih zapeljali do Matičevega, od koder smo se peš odpravili do izvira Pake in nato pot nadaljevali do Volovce in se nato vrnili do vozil. Hkrati pa je Hribarjev Jože poskrbel za njihovo članico z multiplo sklerozo in jo z vozičkom zapeljal od Matičevega do domačije naše članice Silve Sonjak. Pohodniki niso mogli skriti navdušenja nad naravo, svežim zrakom in obilico gob. Našo pot smo sklenili na domačiji Silve, ki je pripravila obilno malico, za zaključek pa postregla še s kavico in okusno orehovo potico. Dobro razpoloženi in z obljubo, da se drugo leto zopet vidimo na pohodu, smo se odpravili na kmetijo Foltan, kjer smo jim predstavili našo stojnico in pokusili »marjanov mežerli«. Zapisal Ivan Arko Oglejte si fotografije z opisi.
 
ŠOLSKI POHOD
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 17 september 2018
20180909_081531 Šolski pohod – 8. in 9. Sep 2018 Hriberšek – Ribniška koča – Pungart – Partizanka – Kremžarica – Slovenj Gradec Tudi tokrat je izlet kljub slabšim vremenskim obetom odlično uspel. Par kapljic dežja je samo popestrilo dogajanje. Zbralo se nas je 15 otrok in 5 odraslih. Sledi pa zapis ene od mlajših udeleženk; »Vsi smo se zbrali na avtobusni postaji v Mislinji. Odpeljali smo se do Hribovška in tam je bil začetek našega pohoda. Dolgo smo hodili proti Ribniški koči. Na Ribniški koči smo malicali in počivali. Zatem smo se odpravili proti Črnemu vrhu- to je najvišji vrh Pohorja. Nato smo se odpravili na Pungart in na Partizanko. Po prehojenih vrhovih smo prišli do koče Planinc. Na koči Planinc smo večerjali in spali. Naslednji dan smo zajtrkovali in šli smo proti Kremžarici. Ker smo hodili po hribu navzdol, so nas bolele noge. Ko smo končno prišli do Slovenj Gradca, smo dobili zaslužen sladoled. Domov smo se peljali z avtobusom. Doma sem se vrgla na sedežno garnituro in gledala televizijo. Imeli smo res čudovita dneva. Vita, 6 razred« Mentorica planinskega krožka: Marina Porčnik Vodnika: Jože Hribar, Anka Tretjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET NA BRANO ČEZ KAPTANA
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 20 avgust 2018
20180812_112855 IZLET NA BRANO ČEZ KAPTANA Lepo jutro nas je pozdravilo na izhodišču v Kamniški Bistrici. Tokrat smo se odločili obiskati Brano po nekoliko zahtevnejšem brezpotju po vzhodnem grebenu. Glede na to da je dan prej deževalo, je bila pot še precej spolzka, kar je zahtevalo še večjo previdnost, predvsem pri prvem skalnem skoku. Neizmerne užitke ob lahkem poplezavanju po precej krušljivem terenu so nam nudile tudi planike in v mislih smo si zapeli »Rastejo v strmi gori, bele planike tri«. Najprej smo osvojili prvi vrh, Kaptana. Spust s Kaptana zahteva še posebno previdnost, prav tako ponovni vzpon proti Brani, zaradi zelo krušljivega terena. Ko smo iz skalnatega terena prispeli na travnik, je lahko naša koncentracija popustila in predali smo se prečudovitim pogledom na vrhove Kamniško-Savinjskih alp. Na vrhu Brane je bilo ogromno planincev, kar nas je presenetilo, saj na naši poti nismo srečali nikogar. Bili smo posebej ponosni,da smo osvojili Brano z druge, zahtevnejše strani. Tekst: Alenka Gavez Fotografije: Jože Hribar Oglejte si fotografije z opisi.
 
BEGUNJŠČICA (2010m)
Avtor: Peter Zupanc   
sobota, 11 avgust 2018
dsc_3135 IZLET NA ROBLEKOV DOM IN BEGUNJŠČICO. V torek, 07.08.2018, smo se zapeljali na prelaz Ljubelj, kjer smo izstopili in se na velikem praznem parkirišču pripravili na pohod. S parkirišča smo se napotili po gozdni poti proti planini Prevala. Najprej smo hodili po melišču, ki pa ga je bilo kmalu konec in zavili smo v strnjen gozd. Iz gozda smo prišli na strma, dobro zavarovana in razgledna pobočja. Po razgledni poti smo prispeli do Bornovih tunelov, ki še popestrijo pot. Tuneli so razmeroma nizki in polni mlak, tako da so nam prav prišle svetilke. Od tunelov dalje smo hodili po široki poti, ki je speljana po vzhodnem ostenju Begunjščice. Po dobri uri in pol hoje smo prispeli na Kočo na planini Prevala. Na koči smo si privoščili daljši postanek za okrepčilo in za počitek. Po počitku smo se razdelili v dve skupini. Vreme in dejstvo, da sva bila dva vodnika, je omogočilo, da so se lahko tisti z več kondicije povzpeli na vrh Begunjščice, ostali pa smo še malo posedeli pri Koči na planini Prevala, potem pa krenili proti Roblekovemu domu. Pot proti Roblekovemu domu je bila prijetna, saj smo lahko uživali v razgledih po Gorenjski in po bližnji okolici. Čas je hitro mineval in kar naenkrat smo že bili pri domu. Tu smo si lahko privoščili daljši počitek, saj smo morali počakati skupino, ki se je povzpela na vrh. Ni nam bilo dolgčas, saj smo lahko uživali v razgledih na Stol, Vrtačo in v daljavi na Julijske Alpe. Po dobri uri čakanja so v dom prispeli tudi ostali. Bili so veseli, srečni in malo tudi utrujeni. V dolino smo se spustili proti Domu v Dragi. Med spustom smo se ustavili še na planini Poljšak, da smo potešili žejo. Srečno smo prispeli do kombijev, s katerimi smo se srečno pripeljali domov Mislim, da smo preživeli lep dan, poln prijetnih doživetij. Prijetne trenutke pa je polepšalo vreme z lepim sončnim in ne prevročim vremenom. Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET NA ROMBON (2208 m)
Avtor: Peter Zupanc   
sobota, 11 avgust 2018
rombon Rombon (2208 m) V soboto, 28.7.18, se nas je zbralo enajst planincev in pod vodstvom glavnega vodnika Tineta Tajnika nas je pot tokrat zanesla na Rombon, ki leži v Kaninskem pogorju v Zahodnih Julijskih Alpah. Za to mogočno goro lahko rečemo, da je edinstven spomenik, ki ohranja spomin na dogodke med prvo svetovno vojno. Vidni so vhodi v bunkerje, jarki, ograde, ruševine vojaških stavb in ostanki razne pločevine. Naše izhodišče je bila Trdnjava Kluže (532 m). Dobro označena pot nas je že kmalu vodila skozi vojaški predor, nato pa po poraslem grebenu do Trdnjave Fort Herman. Nadaljevali smo po strmejši poti skozi gozd in sledili oznakam Na robu in 1313. Za Koto 1313, kjer je bila avstro-ogrska topniška opazovalnica, tokrat nismo imeli časa, zato smo se usmerili proti Rombonu. Iz gozda smo prišli na pobočje, s katerega se nam je odprl razgled na Bovško kotlino in okoliške gore. Nadaljevali smo po mulatjeri mimo vojaških utrdb in ruševin obzidij. Kasneje smo prečili spet porasla travnata pobočja, izvedli krajši strm vzpon in se še malo zagrizli v pot in prišli po približno petih urah hoje od izhodišča na vrh. Vrh Rombona je sicer skalovit, vendar pa prostoren in zelo razgleden. Že med samo potjo se je lepo sončno vreme začenjalo spreminjati in iz vseh strani iz dolin so se dvigovale megle, na nebu pa so se pojavljali oblaki. Tako smo na vrhu lovili trenutke, da bi ujeli razglede na okoliške gore (Kaninsko pogorje, Mangart in Jalovec, vzhodni in južni del s Triglavom in Krnom pa je bil v megli). Še posebej pazljivo smo si na vrhu izbirali prostor za malico, k čemur so nas prisilile precej nadležne ovce in bogastvo njihovih kakcev na tleh. Po obveznem krstu za vse prvopristopnike smo se dobro razpoloženi odpravili nazaj proti dolini s sestopom po Bovški strani. Po prečenju melišča smo ob poti spet lahko opazovali neme priče prve svetovne vojne, pogled nazaj na Rombon pa nam je razkrival »preluknjano« goro. V daljavi pred nami se je odpiral pogled na Čuklo, na kateri je postavljen spomenik v spomin na srdite boje med italijanskimi alpini in avstro-ogrskimi vojaki. Pri kasnejšem sestopu čez planinske trate so nas kar precej časa spremljale koze. Tudi te so bile precej nadležne, otresli pa smo se jih šele pri lovski koči na planini Goričica. Do našega cilja nas je pot vodila še skozi poraščena pobočja nad Bovcem, pot pa smo zaključili v bližini Kaninske vasi (491 m). Skupno smo za pot porabili približno 9 ur hoje. Preživeli smo super dan v prelepi naravi, obogaten z razmišljanji o krvavih časih pred stotimi leti. Zapis in fotografije: Anka Tretjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
OBISK PLANINCEV PD ŽEŽELJ KRAGUJEVA
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 22 julij 2018
dsc_2613 OBISK PLANINCEV POBRATENEGA PLANINSKEGA DRUŠTVA ŽEŽELJ KRAGUJEVAC  Planinsko društvo Mislinja je leta 2011 podpisalo listino o prijateljstvu in sodelovanju in se s tem pobratilo s Planinskih društvom Žeželj iz Kragujevca. Veseli nas, da se je sodelovanje med obema društvoma preneslo iz zapisanih točk v listini v "življenje". Postala je kar vsakoletna praksa, da izmenično pripravljamo skupne pohode v Sloveniji in Srbiji in se medsebojno obiskujemo. Tudi letos smo gostili planince iz Srbije. V četrtek, 12.07.2018, smo jih sprejeli v Mislinji. V gostišču Pizzeria Vagon smo jih pogostili s toplim obrokom, kjer jih je pozdravil tudi župan občine Mislinja, Bojan Borovnik. Po kratkotrajnem druženju smo se odpeljali v Velenje, v Muzej premogovništva.. Zelo so bili navdušeni nad muzejsko predstavitvijo rudarske dejavnosti v Šaleški dolini. Po ogledu smo se zapeljali v Logarsko dolino, do parkirišča pod slapom Rinka. Od tu smo se povzpeli do Koče na Okrešlju, kjer smo prespali. Pred večerom smo lahko uživali na soncu in v razgledih po okoliških vrhovih. Ponoči je deževalo, tako da smo se zbudili v oblačno jutro. Po zajtrku smo krenili proti Savinjskemu sedlu. Med potjo do sedla nas je prestrašilo par dežnih kapljic, a se je kmalu prikazalo sonce in na Savinjskem sedlu je bilo skoraj povsem jasno. Iz Savinjskega sedla smo šli še do Jezerskega sedla, kjer smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina se je povzpela na Veliko Babo, druga pa na Ledinski vrh. Pot na Veliko Babo je bila precej zahtevna, saj je bilo potrebno paziti na vsak korak. Ves napor je bil poplačan z razgledom z vrha. Ko smo srečno prišli do Koče na Ledinah, smo lahko uživali na ležalnikih in se predali sončnim žarkom in razgledom po okolici. Zvečer smo lahko občudovali sončni zahod. V soboto zjutraj smo se odpravili v dolino, kjer so se nam na parkirišču na Ravenski Kočni pridružili planinci PD Mislinja. Po kratkem pozdravljanju smo se skupaj napotili proti Golemu vrhu. Na vrhu smo naredili še skupinski posnetek in se vrnili nazaj do parkirišča, od koder smo se zapeljali do hostla Stara pošta. Tu smo ob dobri zelenjavni juhi, poklepetali in si izmenjali vtise. Tudi nevihta nas ni več motila, saj smo bili pod streho. Po kosilo so se planinci PD Mislinja, ki so prišli na druženje odpeljali domov. Zvečer nas je obiskal še Davor Karničar in nam pripravil zanimiv večer s pogovorom o njegovih podvigih v gorah sveta. V nedeljo zjutraj smo se zapeljali na Brdo pri Kranju in si ogledali Nacionalni nogometni center NZS. Po ogledu, ki ga je motil dež smo se zapeljali še v Kranj, kjer smo pripravili našim gostom še prigrizek. Ob jedači in pijači je čas hitro mineval in morali smo se posloviti, saj je planince iz Srbije čakala še dolga vožnja do doma. Ob slovesu smo si bili edini, da smo preživeli prijetne trenutke in si zaželeli nasvidenje naslednje leto. Oglejte si fotografije z opisi.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 89 - 99 od 225

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Ste pozabili geslo?
Ustvari nov uporabniški račun

BODITE OBVEŠČENI!

Z registracijo na našem portalu boste vključeni tudi v sistem obveščanja o aktivnostih našega društva!
konv4Preko elektronske pošte Vam bodo posredovana aktualna vabila na pohode in izlete...
Če še niste registrirani, lahko to storite tukaj.