Portal Planinskega društva Mislinja

NOVA VABILA

TATRE
Planinsko društvo Mislinja vabi 09.08.2020 - 15.08.2020 na zanimiv planinski izlet na
Slovaško - Tatre.

excel  Tatre 2020
 

VREMENSKI PODATKI

MIKLAVŽEV POHOD - OGLEDNA TURA
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 10 december 2017
miklavuev_pohod Miklavžev pohod - ogledna tura Pri sestavljanju pohodov za naslednje leto so vodniki predlagali, da se pripravi Miklavžev pohod v naši občini. Izhajali so iz dejstva, da se je zadnjih nekaj let število članov, ki so se podali na tradicionalni Miklavžev pohod na Mrzlico, zelo zmanjšalo in je bil zaradi tega strošek prevoza visok kar je odvrnilo še tistih nekaj pohodnikov, ki bi se pohoda udeležili. Sklenili smo, da se v soboto, 9. decembra, podamo na ogledno turo, kjer se pripravi trasa in časovnica za nočni pohod, ki se bo prvič izvedel naslednje leto v soboto, 8. decembra 2018. Pot nas je vodila od picerije Vagon, po mislinjskem grabnu do bivše šole in nato v strmino do kmetije Miklavž. Od tam pa v smeri Pirševega doma nazaj na izhodiščno točko. Na sami poti smo določili dve postojanki, kjer bi se okrepčali s čajem. Med samo potjo smo uživali v pravi zimski idili, jasnem zvezdnem nebu in nizkih temperaturah. Na poti se nam je pridružilo nekaj naših članic in članov. Na koncu so bili navdušeni nad samo idejo in tudi trasa jim je bila všeč. Torej drugo leto vsi skupaj prisrčno vabljeni na prvi Miklavžev pohod v Mislinji. Oglejte si fotografije z opisi.
 
SVEČANA PODELITEV NAJVIŠJIH PRIZNANJ PZS 2017
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 03 december 2017
dsc_1166 Svečana podelitev najvišjih priznanj PZS za leto 2017 Planinska zveza Slovenije je našemu društvu zaupala organizacijo prireditve »Svečana podelitev najvišjih priznanj PZS za leto 2017«. Prireditev je potekala v veliki dvorani poslovnega centra Lopan v soboto, 2. decembra, s pričetkom ob 11.00 uri. PZS na svečani prireditvi vsako leto podeljuje najvišja priznanja PZS kot skromno nagrado in izraz spoštovanja prejemnikom za njihovo dolgoletno in požrtvovalno prostovoljno delo. Na svečani prireditvi podelijo 10 svečanih listin PZS, ki jih prejmejo zaslužni posamezniki, ki so dali izjemen pečat planinstvu in planinski organizaciji. Podelijo pa se tudi spominske plakete ob okroglih življenjskih jubilejih posameznikom za uspešno in predano delovanje v planinski organizaciji in priznanja vodstva PZS za posebne dosežke v letu 2017, ki jih podeljuje predsedstvo PZS. Med letošnjimi dobitniki priznanj sta bila tudi dva člana našega društva. Mirko Tovšak je bil prejemnik spominske plakete. V obrazložitvi je bilo povedano: »Spominsko plaketo prejme za dolgoletno vodenje PD Mislinja. Pod njegovim vodstvom se je društvo številčno in strokovno zelo okrepilo. Njegovo delo pa se ni končalo v društvu, ampak se je nadaljevalo v MDO Koroške in posledično v PZS.« Franc Bricman pa je prejel svečano listino PZS z obrazložitvijo: “Franca Bricmana mnogi v Mislinjski dolini poznajo kot neutrudljivega planinskega vodnika, ki je z velikim veseljem pripravil številne izlete v domače in tuje gore in s tem množici planincev pokazal lepote narave. Hkrati je opravljal še poverjeniško delo za spodnji del Mislinjske doline in z vso odgovornostjo kar nekaj časa nosil prapor Planinskega društva Mislinja.« V kulturnem programu so sodelovali: kvintet Pojoči Gorniki, mešani komorni zbor Carinthia cantat in folklorna skupina Rej. Dobitnike priznanj in obiskovalce prireditve so pozdravili: župan občine Mislinja mag. Bojan Borovnik, predsednik PD Mislinja, Ivan Arko in ministrica za obrambo Andreja Katič. Ob odsotnosti predsednika PZS je prisotne nagovoril podpredsednik PZS, Miro Eržen, slavnostni govornik pa je bil Ivan Kotnik - Ivč. Po uradnem delu smo za vse udeležence pripravili zakusko v mali dvorani in zatem možnost ogleda Tisnikarjeve rojstne hiše. Po oceni večine udeležencev je prireditev odlično uspela. Zato bi se v imenu organizacijskega odbora zahvalil vsem posameznikom našega PD, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi prireditve, Društvu invalidov Mislinja, Društvu upokojencev Mislinja, Turističnemu društvu Mislinja, Osnovni šoli Mislinja, TIC Slovenj Gradec, folklorni skupini Rej, komornemu zboru Carinthia cantat, Pojočim gornikom, podjetju Vabo in Koroškim splavarjem za njihov prispevek. Tekst napisal: Ivan Arko Fotografije prispeval: Bojan Šinko Oglejte si fotografije z opisi.
 
ZAKLJUČNI IZLET NA HUM
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 19 november 2017
dsc_6027 ZAKLJUČNI IZLET NA HUM (583 m) Že nekaj časa smo vodniki PD Mislinja razmišljali o malo drugačnem zaključku pohodniške sezone. S predsednikom PD Mislinja Ivanom Arkom sva se zgodaj jeseni letos zapeljala do Laškega, kjer sva v turistični informacijski pisarni poizvedovala o možnosti krajših pohodov po okolici Laškega in po dobrih restavracijah, kjer bi se poveselili, obudili spomine na preteklo leto in naredili plane za prihodnje. Odločila sva se za pohod na Hum in zaključek v restavraciji Čater, Marija Gradec 34. Najino izbiro je potrdil tudi upravni odbor PD Mislinja. Tako smo se v soboto, 18.11.2017, odpeljali proti Laškem. Skoraj na vsaki postaji od Slovenj Gradca do Velenja so vstopali pohodniki. Na AP Velenje so vstopili še zadnji, med njimi tudi trije člani pobratenega društva PD Žeželj. Na avtobusu se nas je zbralo 38. Zapeljali smo se do Arje vasi, kjer smo nadaljevali vožnjo do Celja in potem skozi Celje do Laškega. Tu smo izstopili in se po starem delu mesta povzpeli do gradu Tabor. Od tu je pot vodila po na nekaterih mestih precej strmi stezi, ki pa je bila lepo izpeljana in zelo dobro zavarovana z jeklenicami. Med potjo smo se večkrat ustavili na razglednih mestih in uživali v razgledih po bližnjih gričih, na Laško pod nami in na reko Savinjo. Po dobri uri hoje smo prispeli na vrh Huma. Vzeli smo si nekaj časa, da smo požigosali svoje knjižice in se ozrli po okolici. Nazaj v Laško smo se spustili po drugi poti, ki je bila prav tako na več mestih zelo strma, a je bila povsod zavarovana z jeklenicami. Ko smo prispeli v Laško, nas je že čakal Toni z avtobusom, s katerim smo se zapeljali samo še nekaj sto metrov, kjer smo morali izstopiti. Naš avtobus je bil previsok, da bi lahko prišel skozi tunel. Zadnjih nekaj sto metrov do gostišča smo se napotili peš. V gostišču nas je že čakala pogrnjena miza. Ko smo bili vsi zbrani, je predsednik PD Mislinja, Ivan Arko, pozdravil vse prisotne in se jim zahvalil za udeležbo. Podelili smo tudi spominske plakete članom ob visokih okroglih jubilejih. Razdelili smo tudi osnutke programov dela vodniškega odseka za leto 2018 in plan izletov, ki jih pripravljamo z DU Mislinja. Že na začetku nas je prijetno presenetil mladi harmonikaš, ki je takoj poskrbel za dobro vzdušje. Med igranjem so nam natakarice že pripravile kosilo, ki je bilo zelo dobro in se je prileglo po prijetnem sprehodu. Po kosilu pa smo še zaplesali ob prijetni glasbi harmonike. Čas je kar prehitro mineval in morali smo se posloviti in odpraviti do avtobusa, ki nas je srečno pripeljal domov. Glavni organizator: Ivan Arko Vodniki: Jože Hribar Jože Zaveršnik Stane Krenker Albina Fekonja Peter Zupanc Tekst in fotografije: Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
POHOD PO OBRONKIH PAŠKEGA KOZJAKA
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 14 november 2017
dsc_5821 SPREHOD PO OBRONKIH PAŠKEGA KOZJAKA V torek zjutraj, 14.11.2017, ob 8.00 uri, smo se zbrali na igrišču športnega društva Dolič, od koder smo krenili proti vrhu kamnoloma v Doliču. Na kamnolomu smo se vpisali v knjigo pohodnikov in pot nadaljevali po gozdu do domačije Ramšak, kjer so nam postregli z šilcem žganja. Obiskali smo tudi spomenik v spomin pohoda Štirinajste divizije. Od spomenika smo se po gozdni poti mimo kmetij povzpeli do ceste, ki povezuje dolino z vrhom Kozjaka. Tu se nam je odprl enkraten pogled na celotno Pohorje, Koral Alpe, Svinško planino, Uršljo goro, Peco, Raduho in še in še. Hoja po asfaltu je bila malo bolj neprijetna, a so nas razgledi po okolici razveseljevali, tako da smo pozabili na neprijetnost. Po dobre pol ure hoje smo krenili po makadamski cesti proti cerkvi sv. Mohorja. Od tu pa po gozdni poti ob potoku do gostilne Repolusk. V gostilni nas je že čakala pogrnjena miza na kateri je kmalu zadišalo iz jušnikov, v katerih je bil zelo okusen pohorski lonec. Na koncu pa smo se posladkali še z zelo dobrim jabolčnim zavitkom. Ob jedači in pijači smo obudili spomine na pretekle pohode in delali načrte za prihodnje leto. Čas je hitro minil in odpravili smo se vsak na svoj dom. Bili smo veseli, da nas vreme ni odvrnilo od udeležbe na pohodu, saj smo preživeli zelo lep dan. Vodnik: Peter Zupanc Organizator: Silva Sonjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
POHOD NA PAŠKI KOZJAK 11.11.2017
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 12 november 2017
kozjak_m.slika PAŠKI KOZJAK (Paka – Dom na Paškem Kozjaku – Špik – Mislinja) Glede na ugodne vremenske razmere smo v soboto, dne 11.11.17, organizirali šolski planinski izlet na Paški Kozjak. Pohoda se je udeležilo 24 pohodnikov, od tega 16 osnovnošolcev. Zapeljali smo se do ravnine nad kamnolomom v Paki. Najprej smo kratek čas hodili po cesti, kmalu pa zavili na stezo. Prečkali smo kar strm travnik, nadaljevali pa po gozdni stezi. Zadnji del do koče smo ponovno prehodili po lokalni cesti. Na koči smo si privoščili daljši počitek z malico. Lepo vreme in odlična vidljivost sta nam omogočila panoramski razgled na bleščeče pobeljene vrhove Kamniško-Savinjskih Alp, del Karavank, Uršlje gore in Pohorja. Ožigosali smo planinske knjižice, pa tudi kakšno otroško roko in dobro razpoloženi krenili proti cerkvi Sv. Jošta in bivši podružnični šoli na Paškem Kozjaku. Od tu smo krenili na Špik (1109 m), ki je najvišja razgledna točka pogorja Paški Kozjak. Še enkrat smo skupaj občudovali in poimenovali najbolj markantne vrhove. Vrnili smo se nazaj do cerkve, kjer smo se spustili na strmo in s kamenjem posuto gozdno stezo. Ta del poti je porasel s pretežno listnatim gozdom, zato je bilo na stezi veliko odpadnega listja. Skrajšali smo korak in previdno hodili po listju. Otroci so razmere takoj izkoristili in uživali v obmetavanju z listjem. Pot nas je vodila izmenično po cesti mimo kmetij, pa spet skozi gozd, vmes pa smo si privoščili nekaj krajših počitkov. Nazadnje smo prispeli do glavne ceste, šli mimo igrišča v Doliču in nadaljevali po kolesarski stezi do Mislinje. Za celotno pot smo potrebovali slabih 5 ur. Vzdušje na izletu je bilo odlično, pot pa niti za otroke ni bila posebej zahtevna. Rdečih lic in z lepimi vtisi smo zaključili še en šolski izlet. Hvala mentorici Marini Porčnik in vsem odraslim za pomoč na izletu. Zapisala: Anka Tretjak (vodnica) Oglejte si fotografije z opisi.
 
31. POHOD OD LITIJE DO ČATEŽA
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 12 november 2017
dsc_5803 31. POHOD OD LITIJE DO ČATEŽA Tudi letos smo se planinci PD Mislinja podali na 31. pohod od Litije do Čateža. Planinci, ki so vstopili v Slovenj Gradcu so morali biti na AP Marčič že ob peti uri. Celo pot od Slovenj GradcA do Velike Pirešice smo se ustavljali na avtobusnih postajah, kjer so vstopali pohodniki. Ko sta v Veliki Pirešici vstopila zadnja planinca, sta bila oba avtobusa polna, bilo nas je okroglo število 100. Na poti do Litije smo se ustavili še na Trojanah, da smo se okrepčali s kavico ali čajem. V Litiji smo vodniki opravili formalnosti glede prijav in kartončkov. Z avtobusom smo se še zapeljali par kilometrov mimo Šmartnega, kjer smo izstopili in se pomešali med množico pohodnikov, ki so že bili na poti. Vsak od pohodnikov si je tempo prilagodil po svojem okusu, saj je bilo dovolj časa. Pohod od Litije do Čateža organizira Zavod Levstikova pot. Pot poteka po poti, ki jo je opisal Fran Levstik v svojem potopisu Od Litije do Čateža. Na Čatežu je organizator pripravil prireditev, imenovano Razhodnja. Na letošnji prireditvi je bil slavnostni govornik kulturni minister, Anton Peršak. Prisotne so pozdravili tudi župani vseh treh občin, skozi katere poteka Pot od Litije do Čateža. V kulturnem programu so nastopili Občinski pihalni orkester Trebnje, Trebanjske mažoretke, Folklorna skupina Večerna zarja, MoPZ Vinogradnikov Čatež, Dramska skupina P.L.I.N., Harmonikarji Aleša Smoliča, Ljudski pevci in godci s Polšnika in Čateški m'skvantarji. Po končani prireditvi smo se napotili do avtobusov. Letos smo morali prehoditi kar nekaj poti do njih, saj je bil parkirni prostor ob tovarni TEM zaradi gradbenih del zaseden. Vstopili smo na avtobusa, ki sta nas srečno pripeljala domov. Preživeli smo prijeten dan, poln novih doživetij in srečanj, in mnogi so rekli nasvidenje naslednje leto. Tekst: Peter Zupanc Vodniki: Franc Bricman Albina Fekonja Jože Zaveršnik Stane Krenker Jože Hribar Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
POMOČ PRI OBNOVI POTI NA OLŠEVO
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 12 november 2017
olseva_mala POMOČ PRI OBNOVI PLANINSKIH POTI NA OLŠEVO Koroški markacisti smo se odzvali prošnji komisije za poti pri PZS za pomoč pri obnovi planinskih poti na Olševo. Zbrali smo se v soboto, 14.10.2017, pri Rogarju, kjer smo se razdelili v štiri skupine. Tehnična skupina je bila zadolžena za menjavo jeklenic in klinov, druga skupina je postavljala kovinske stebre in nove smerne table, tretja skupina ja na poti požagala veje grmovja in rušja, ki se je močno razraslo na pot, zadnja skupina pa je obnovila obledele markacije na celotni poti. Na sami akciji je sodelovalo 23 koroških planincev in trije inštrukturji za poti PZS. Za akcijo sta bila predvidena dva dneva, a nam je uspelo glavnino dela opravit v enem dnevu. Za uspešno delo se iskreno zahvaljujem vsem sodelujočim. Vodja marakacistov PD Mislinja: Jože Hribar Tekst in slike: Jože Hribar Oglejte si fotografije z opisi.
 
ŠOLSKI IZLET NA GORO OLJKO
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 22 oktober 2017
dsc_5530 IZLET NA GORO OLJKO V zelo lepem številu smo se zbrali v soboto, 21.10.2017, na avtobusni postaji v Mislinji. Izleta se je udeležilo 32 učencev, obiskovalcev planinskega krožka na OŠ Mislinja, in 12 odraslih. Zjutraj smo se zapeljali skozi Polzelo do vasice Dobrič, kjer smo izstopili in peš nadaljevali proti Gori Oljki. V začetku smo hodili po ozki asfaltni cesti. Čez nekaj časa pa so nas smerokazi usmerili na gozdno pot, po kateri smo po dobri uri in pol prispeli na Goro Oljko. Lepo in toplo vreme je privabilo mnogo planincev na goro. Klopi ob koči in trata pod cerkvijo so bile polne otrok in odraslih. Okoli cerkve in koče je odmeval smeh in glasno govorjenje veselih planincev. Ogledali smo si cerkev in kapelico pod cerkvijo, potem pa smo si privoščili daljši postanek, da smo se okrepčali, odžejali in odpočili. Pred odhodom smo naredili še skupinsko fotografijo in se počasi odpravili proti vasici Veliki vrh. Do vasice, kjer so nas čakali avtobus in kombi, smo potrebovali dobro uro. Srečno smo prispeli domov. Bilo je prijetno, saj smo lahko uživali v lepi naravi in v čudovitem sončnem vremenu. Mentorica: Marina Porčnik Vodnika: Anka Tretjak Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
ZAHVALNA MAŠA 2017
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 22 oktober 2017
dsc_5472 PLANINSKA ZAHVALNA MAŠA V nedeljo, 15. oktobra 2017, s pričetkom ob 15.00 uri smo se zbrali v župnijski cerkvi sv. Ilija v Šentilju, kjer je župnik Martin Tajnik daroval zahvalno mašo. Z udeležbo smo se zahvalili za vse lepe trenutke brez nezgod, ki smo jih doživeli na planinskih poteh po domovini in tujini. Po končani maši smo se še odžejali s čajem in zakuhanim vinom ter posladkali s pecivom, ki so ga pripravile pridne članice PD Mislinja. Letos je bila to že 20. zahvalna maša. Prvih osemnajst je bilo darovanih na Homcu pri Šmartnem pri Slovenj Gradcu. Devetnajsta pa je bila združena z blagoslovom in otvoritvijo škorjanke na Črnem vrhu. Ob odhodu smo obljubili, da bomo s tradicijo nadaljevali. Oglejte si fotografije z opisi.
 
POHOD NA KRIM (1107 M)
Avtor: Peter Zupanc   
sreda, 11 oktober 2017
dsc_5006 POHOD NA KRIM (1107 m) V torek zjutraj, 10.10.2017, smo se s kombijem zapeljali skozi Velenje do Arje vasi in po avtocesti do Ljubljane. Avtocesto smo zapustili pri izvozu za Ig in se mimo Iške vasi zapeljali do Doma v Iškem Vintgarju. Zjutraj nas je pozdravilo oblačno vreme z rosenjem, ki se je med vožnjo še okrepilo. Za daljši postanek smo se odločili na počivališču Lukovica z upanjem da bo rosenje ponehalo, in res se je proti Kamniškim Alpam kmalu začelo jasniti. Pri Domu smo se pripravili za pohod in se napotili proti vrhu Krima. Pot je potekala po široki gozdni poti, ki pa je bila večinoma precej strma. Speljana je skozi gozd, tako da nismo imeli kakšnih posebnih razgledov. Na začetku poti so nas še nekajkrat dežne kapljice prisilile, da smo iz nahrbtnikov potegnili dežnike, a bolj ko smo se bližali vrhu, več jasnine je bilo na nebu in ko smo po dveh urah in pol prispeli na vrh Krima, je že veselo sijalo sonce, le v dolini so se še vednopreganjale meglice. Na Koči na Krimu smo si privoščili daljši počitek. Okrepčali smo se z joto, sladicami in kavo. Pred odhodom proti vasici Jezero, kjer nas je čakal kombi, smo naredili še skupinsko fotografijo. Tudi pot v dolino je bila strma in polna kamenja, ki je bilo vlažno. Pot je zahtevala previdnost pri vsakem koraku. Po dobrih dveh urah in pol smo srečno prispeli do vasice Jezero. Tu smo naredili še krajši postanek, da smo se odžejali potem pa smo se vkrcali na kombi in srečno prispeli domov. Preživeli smo lep in zanimiv dan. Napisal: Peter Zupanc Vodnik: Peter Zupanc Soorganizatorka: Silva Sonjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 89 - 99 od 186

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Ste pozabili geslo?
Ustvari nov uporabniški račun

BODITE OBVEŠČENI!

Z registracijo na našem portalu boste vključeni tudi v sistem obveščanja o aktivnostih našega društva!
konv4Preko elektronske pošte Vam bodo posredovana aktualna vabila na pohode in izlete...
Če še niste registrirani, lahko to storite tukaj.