Portal Planinskega društva Mislinja

NOVA VABILA

Program dela 2020
Na spodnji povezavi je objavljen program dela za leto 2020:
Program dela 2020
 

VREMENSKI PODATKI

DRAŽGOŠE 2018
Avtor: Peter Zupanc   
sobota, 27 januar 2018
drazgose4 Spominski pohod po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše Letos je bil to že 39. pohod. Udeležilo se ga je 308 pohodnikov. Na pot smo se podali okoli polnoči s Črnega vrha (Pasja raven). Če pomislim na razmere, ki smo jih imeli lansko leto je bila temperatura prav spomladanska. To pa pomeni da smo precejšen del poti premagali po blatu. Na poti so bili trije malo daljši postanki s čajem - v Breznici, Praprotnem, Zabrekvi. Po desetih urah smo prispeli v Dražgoše. Organizatorji so nam pripravili okusen pasulj. Sledil je krajši kulturni program za pohodnike in podelitev spominskih plaket. Tudi med nami je bil dobitnik plakete za osvojeni deseti pohod - Marko Merčnik. Čestitamo! Oglejte si fotografije z opisi.
 
40. POHOD PO POTEH POHORSKEGA BATALJONA
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 14 januar 2018
dsc_7154 40. POHOD PO POTEH POHORSKEGA BATALJONA Tudi letos smo se planinci PD Mislinja udeležili že 40. tradicionalnega pohoda po poteh pohorskega bataljona, ki ga prireja PD Zreče. Z avtobusom smo se zapeljali do Koče na Pesku, kjer smo se najprej okrepčali s kavico ali čajem, potem pa krenili proti Osankarici. Ob odhodu smo poravnali štartnino, za kar smo prejeli žemljico in karabinček. V začetku smo hodili po cesti, ki pa čez nekaj časa zavije v gozd. Po zasneženi gozdni poti, ki je bila lepo zgažena, smo prispeli do spomenika padlim borcem pohorskega bataljona, kjer smo se za trenutek ustavili. Na koči smo imeli daljši postanek, ker nam ni bilo treba iti do Kota, saj je avtobus pripeljal do koče. Ustavili smo se tudi v športni dvorani v Zrečah, kjer planinci PD Zreče pripravijo srečanje z glasbo, pijačo in jedačo. Kot smo se dogovorili, smo se ob 17 uri vkrcali na avtobus, ki nas je srečno pripeljal domov. Vodnika: Franc Bricman Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET NA KREMŽARJEV VRH
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 14 januar 2018
dsc_6956 IZLET NA KREMŽARJEV VRH (1162 M) Minili so prazniki in pred nami je bil že prvi pohod, ki ga ob prvih torkih organizirata PD Mislinja in DU Mislinja. V januarju je bil prvi torek še praznik, zato smo se na pohod odpravili drugi torek, 09.01.2018. Zbrali smo se pri cerkvici sv. Jurija na Legnu. Bila nas je lepa skupinica, skupaj 21. V začetku smo hodili po asfaltni cesti, ki se je višje spremenila v gozdno pot. Pot je bila precej blatna. Po dveh urah smo prispeli na vrh, kjer smo se za krajši čas ustavili, da smo požigosali knjižice in naredili skupinsko fotografijo. Z vrha smo se spustili mimo kapelice sv. Roka do Koče pod Kremžarjevim vrhom. Tu smo si privoščili krajši počitek, da smo se okrepčali in odžejali, a smo kmalu krenili v dolino, ker koča ni bila odprta, zunaj pa je bilo hladno. Po dobri uri in pol smo se vrnili do avtomobilov, kjer smo se poslovili in odšli vsak na svoj dom. Preživeli smo prijeten dopoldan kljub ne najboljšemu vremenu. Ob slovesu smo si obljubili, da se naslednji mesec ponovno dobimo na pohodu. Vodnik: Peter Zupanc Organizator: Silva Sonjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
VOŠČILO
Avtor: Jože Zaveršnik - Joc   
petek, 22 december 2017
voscilo_2016_s
 
MIKLAVŽEV POHOD - OGLEDNA TURA
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 10 december 2017
miklavuev_pohod Miklavžev pohod - ogledna tura Pri sestavljanju pohodov za naslednje leto so vodniki predlagali, da se pripravi Miklavžev pohod v naši občini. Izhajali so iz dejstva, da se je zadnjih nekaj let število članov, ki so se podali na tradicionalni Miklavžev pohod na Mrzlico, zelo zmanjšalo in je bil zaradi tega strošek prevoza visok kar je odvrnilo še tistih nekaj pohodnikov, ki bi se pohoda udeležili. Sklenili smo, da se v soboto, 9. decembra, podamo na ogledno turo, kjer se pripravi trasa in časovnica za nočni pohod, ki se bo prvič izvedel naslednje leto v soboto, 8. decembra 2018. Pot nas je vodila od picerije Vagon, po mislinjskem grabnu do bivše šole in nato v strmino do kmetije Miklavž. Od tam pa v smeri Pirševega doma nazaj na izhodiščno točko. Na sami poti smo določili dve postojanki, kjer bi se okrepčali s čajem. Med samo potjo smo uživali v pravi zimski idili, jasnem zvezdnem nebu in nizkih temperaturah. Na poti se nam je pridružilo nekaj naših članic in članov. Na koncu so bili navdušeni nad samo idejo in tudi trasa jim je bila všeč. Torej drugo leto vsi skupaj prisrčno vabljeni na prvi Miklavžev pohod v Mislinji. Oglejte si fotografije z opisi.
 
SVEČANA PODELITEV NAJVIŠJIH PRIZNANJ PZS 2017
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 03 december 2017
dsc_1166 Svečana podelitev najvišjih priznanj PZS za leto 2017 Planinska zveza Slovenije je našemu društvu zaupala organizacijo prireditve »Svečana podelitev najvišjih priznanj PZS za leto 2017«. Prireditev je potekala v veliki dvorani poslovnega centra Lopan v soboto, 2. decembra, s pričetkom ob 11.00 uri. PZS na svečani prireditvi vsako leto podeljuje najvišja priznanja PZS kot skromno nagrado in izraz spoštovanja prejemnikom za njihovo dolgoletno in požrtvovalno prostovoljno delo. Na svečani prireditvi podelijo 10 svečanih listin PZS, ki jih prejmejo zaslužni posamezniki, ki so dali izjemen pečat planinstvu in planinski organizaciji. Podelijo pa se tudi spominske plakete ob okroglih življenjskih jubilejih posameznikom za uspešno in predano delovanje v planinski organizaciji in priznanja vodstva PZS za posebne dosežke v letu 2017, ki jih podeljuje predsedstvo PZS. Med letošnjimi dobitniki priznanj sta bila tudi dva člana našega društva. Mirko Tovšak je bil prejemnik spominske plakete. V obrazložitvi je bilo povedano: »Spominsko plaketo prejme za dolgoletno vodenje PD Mislinja. Pod njegovim vodstvom se je društvo številčno in strokovno zelo okrepilo. Njegovo delo pa se ni končalo v društvu, ampak se je nadaljevalo v MDO Koroške in posledično v PZS.« Franc Bricman pa je prejel svečano listino PZS z obrazložitvijo: “Franca Bricmana mnogi v Mislinjski dolini poznajo kot neutrudljivega planinskega vodnika, ki je z velikim veseljem pripravil številne izlete v domače in tuje gore in s tem množici planincev pokazal lepote narave. Hkrati je opravljal še poverjeniško delo za spodnji del Mislinjske doline in z vso odgovornostjo kar nekaj časa nosil prapor Planinskega društva Mislinja.« V kulturnem programu so sodelovali: kvintet Pojoči Gorniki, mešani komorni zbor Carinthia cantat in folklorna skupina Rej. Dobitnike priznanj in obiskovalce prireditve so pozdravili: župan občine Mislinja mag. Bojan Borovnik, predsednik PD Mislinja, Ivan Arko in ministrica za obrambo Andreja Katič. Ob odsotnosti predsednika PZS je prisotne nagovoril podpredsednik PZS, Miro Eržen, slavnostni govornik pa je bil Ivan Kotnik - Ivč. Po uradnem delu smo za vse udeležence pripravili zakusko v mali dvorani in zatem možnost ogleda Tisnikarjeve rojstne hiše. Po oceni večine udeležencev je prireditev odlično uspela. Zato bi se v imenu organizacijskega odbora zahvalil vsem posameznikom našega PD, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi prireditve, Društvu invalidov Mislinja, Društvu upokojencev Mislinja, Turističnemu društvu Mislinja, Osnovni šoli Mislinja, TIC Slovenj Gradec, folklorni skupini Rej, komornemu zboru Carinthia cantat, Pojočim gornikom, podjetju Vabo in Koroškim splavarjem za njihov prispevek. Tekst napisal: Ivan Arko Fotografije prispeval: Bojan Šinko Oglejte si fotografije z opisi.
 
ZAKLJUČNI IZLET NA HUM
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 19 november 2017
dsc_6027 ZAKLJUČNI IZLET NA HUM (583 m) Že nekaj časa smo vodniki PD Mislinja razmišljali o malo drugačnem zaključku pohodniške sezone. S predsednikom PD Mislinja Ivanom Arkom sva se zgodaj jeseni letos zapeljala do Laškega, kjer sva v turistični informacijski pisarni poizvedovala o možnosti krajših pohodov po okolici Laškega in po dobrih restavracijah, kjer bi se poveselili, obudili spomine na preteklo leto in naredili plane za prihodnje. Odločila sva se za pohod na Hum in zaključek v restavraciji Čater, Marija Gradec 34. Najino izbiro je potrdil tudi upravni odbor PD Mislinja. Tako smo se v soboto, 18.11.2017, odpeljali proti Laškem. Skoraj na vsaki postaji od Slovenj Gradca do Velenja so vstopali pohodniki. Na AP Velenje so vstopili še zadnji, med njimi tudi trije člani pobratenega društva PD Žeželj. Na avtobusu se nas je zbralo 38. Zapeljali smo se do Arje vasi, kjer smo nadaljevali vožnjo do Celja in potem skozi Celje do Laškega. Tu smo izstopili in se po starem delu mesta povzpeli do gradu Tabor. Od tu je pot vodila po na nekaterih mestih precej strmi stezi, ki pa je bila lepo izpeljana in zelo dobro zavarovana z jeklenicami. Med potjo smo se večkrat ustavili na razglednih mestih in uživali v razgledih po bližnjih gričih, na Laško pod nami in na reko Savinjo. Po dobri uri hoje smo prispeli na vrh Huma. Vzeli smo si nekaj časa, da smo požigosali svoje knjižice in se ozrli po okolici. Nazaj v Laško smo se spustili po drugi poti, ki je bila prav tako na več mestih zelo strma, a je bila povsod zavarovana z jeklenicami. Ko smo prispeli v Laško, nas je že čakal Toni z avtobusom, s katerim smo se zapeljali samo še nekaj sto metrov, kjer smo morali izstopiti. Naš avtobus je bil previsok, da bi lahko prišel skozi tunel. Zadnjih nekaj sto metrov do gostišča smo se napotili peš. V gostišču nas je že čakala pogrnjena miza. Ko smo bili vsi zbrani, je predsednik PD Mislinja, Ivan Arko, pozdravil vse prisotne in se jim zahvalil za udeležbo. Podelili smo tudi spominske plakete članom ob visokih okroglih jubilejih. Razdelili smo tudi osnutke programov dela vodniškega odseka za leto 2018 in plan izletov, ki jih pripravljamo z DU Mislinja. Že na začetku nas je prijetno presenetil mladi harmonikaš, ki je takoj poskrbel za dobro vzdušje. Med igranjem so nam natakarice že pripravile kosilo, ki je bilo zelo dobro in se je prileglo po prijetnem sprehodu. Po kosilu pa smo še zaplesali ob prijetni glasbi harmonike. Čas je kar prehitro mineval in morali smo se posloviti in odpraviti do avtobusa, ki nas je srečno pripeljal domov. Glavni organizator: Ivan Arko Vodniki: Jože Hribar Jože Zaveršnik Stane Krenker Albina Fekonja Peter Zupanc Tekst in fotografije: Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
POHOD PO OBRONKIH PAŠKEGA KOZJAKA
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 14 november 2017
dsc_5821 SPREHOD PO OBRONKIH PAŠKEGA KOZJAKA V torek zjutraj, 14.11.2017, ob 8.00 uri, smo se zbrali na igrišču športnega društva Dolič, od koder smo krenili proti vrhu kamnoloma v Doliču. Na kamnolomu smo se vpisali v knjigo pohodnikov in pot nadaljevali po gozdu do domačije Ramšak, kjer so nam postregli z šilcem žganja. Obiskali smo tudi spomenik v spomin pohoda Štirinajste divizije. Od spomenika smo se po gozdni poti mimo kmetij povzpeli do ceste, ki povezuje dolino z vrhom Kozjaka. Tu se nam je odprl enkraten pogled na celotno Pohorje, Koral Alpe, Svinško planino, Uršljo goro, Peco, Raduho in še in še. Hoja po asfaltu je bila malo bolj neprijetna, a so nas razgledi po okolici razveseljevali, tako da smo pozabili na neprijetnost. Po dobre pol ure hoje smo krenili po makadamski cesti proti cerkvi sv. Mohorja. Od tu pa po gozdni poti ob potoku do gostilne Repolusk. V gostilni nas je že čakala pogrnjena miza na kateri je kmalu zadišalo iz jušnikov, v katerih je bil zelo okusen pohorski lonec. Na koncu pa smo se posladkali še z zelo dobrim jabolčnim zavitkom. Ob jedači in pijači smo obudili spomine na pretekle pohode in delali načrte za prihodnje leto. Čas je hitro minil in odpravili smo se vsak na svoj dom. Bili smo veseli, da nas vreme ni odvrnilo od udeležbe na pohodu, saj smo preživeli zelo lep dan. Vodnik: Peter Zupanc Organizator: Silva Sonjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
POHOD NA PAŠKI KOZJAK 11.11.2017
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 12 november 2017
kozjak_m.slika PAŠKI KOZJAK (Paka – Dom na Paškem Kozjaku – Špik – Mislinja) Glede na ugodne vremenske razmere smo v soboto, dne 11.11.17, organizirali šolski planinski izlet na Paški Kozjak. Pohoda se je udeležilo 24 pohodnikov, od tega 16 osnovnošolcev. Zapeljali smo se do ravnine nad kamnolomom v Paki. Najprej smo kratek čas hodili po cesti, kmalu pa zavili na stezo. Prečkali smo kar strm travnik, nadaljevali pa po gozdni stezi. Zadnji del do koče smo ponovno prehodili po lokalni cesti. Na koči smo si privoščili daljši počitek z malico. Lepo vreme in odlična vidljivost sta nam omogočila panoramski razgled na bleščeče pobeljene vrhove Kamniško-Savinjskih Alp, del Karavank, Uršlje gore in Pohorja. Ožigosali smo planinske knjižice, pa tudi kakšno otroško roko in dobro razpoloženi krenili proti cerkvi Sv. Jošta in bivši podružnični šoli na Paškem Kozjaku. Od tu smo krenili na Špik (1109 m), ki je najvišja razgledna točka pogorja Paški Kozjak. Še enkrat smo skupaj občudovali in poimenovali najbolj markantne vrhove. Vrnili smo se nazaj do cerkve, kjer smo se spustili na strmo in s kamenjem posuto gozdno stezo. Ta del poti je porasel s pretežno listnatim gozdom, zato je bilo na stezi veliko odpadnega listja. Skrajšali smo korak in previdno hodili po listju. Otroci so razmere takoj izkoristili in uživali v obmetavanju z listjem. Pot nas je vodila izmenično po cesti mimo kmetij, pa spet skozi gozd, vmes pa smo si privoščili nekaj krajših počitkov. Nazadnje smo prispeli do glavne ceste, šli mimo igrišča v Doliču in nadaljevali po kolesarski stezi do Mislinje. Za celotno pot smo potrebovali slabih 5 ur. Vzdušje na izletu je bilo odlično, pot pa niti za otroke ni bila posebej zahtevna. Rdečih lic in z lepimi vtisi smo zaključili še en šolski izlet. Hvala mentorici Marini Porčnik in vsem odraslim za pomoč na izletu. Zapisala: Anka Tretjak (vodnica) Oglejte si fotografije z opisi.
 
31. POHOD OD LITIJE DO ČATEŽA
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 12 november 2017
dsc_5803 31. POHOD OD LITIJE DO ČATEŽA Tudi letos smo se planinci PD Mislinja podali na 31. pohod od Litije do Čateža. Planinci, ki so vstopili v Slovenj Gradcu so morali biti na AP Marčič že ob peti uri. Celo pot od Slovenj GradcA do Velike Pirešice smo se ustavljali na avtobusnih postajah, kjer so vstopali pohodniki. Ko sta v Veliki Pirešici vstopila zadnja planinca, sta bila oba avtobusa polna, bilo nas je okroglo število 100. Na poti do Litije smo se ustavili še na Trojanah, da smo se okrepčali s kavico ali čajem. V Litiji smo vodniki opravili formalnosti glede prijav in kartončkov. Z avtobusom smo se še zapeljali par kilometrov mimo Šmartnega, kjer smo izstopili in se pomešali med množico pohodnikov, ki so že bili na poti. Vsak od pohodnikov si je tempo prilagodil po svojem okusu, saj je bilo dovolj časa. Pohod od Litije do Čateža organizira Zavod Levstikova pot. Pot poteka po poti, ki jo je opisal Fran Levstik v svojem potopisu Od Litije do Čateža. Na Čatežu je organizator pripravil prireditev, imenovano Razhodnja. Na letošnji prireditvi je bil slavnostni govornik kulturni minister, Anton Peršak. Prisotne so pozdravili tudi župani vseh treh občin, skozi katere poteka Pot od Litije do Čateža. V kulturnem programu so nastopili Občinski pihalni orkester Trebnje, Trebanjske mažoretke, Folklorna skupina Večerna zarja, MoPZ Vinogradnikov Čatež, Dramska skupina P.L.I.N., Harmonikarji Aleša Smoliča, Ljudski pevci in godci s Polšnika in Čateški m'skvantarji. Po končani prireditvi smo se napotili do avtobusov. Letos smo morali prehoditi kar nekaj poti do njih, saj je bil parkirni prostor ob tovarni TEM zaradi gradbenih del zaseden. Vstopili smo na avtobusa, ki sta nas srečno pripeljala domov. Preživeli smo prijeten dan, poln novih doživetij in srečanj, in mnogi so rekli nasvidenje naslednje leto. Tekst: Peter Zupanc Vodniki: Franc Bricman Albina Fekonja Jože Zaveršnik Stane Krenker Jože Hribar Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 100 - 110 od 201

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Ste pozabili geslo?
Ustvari nov uporabniški račun

BODITE OBVEŠČENI!

Z registracijo na našem portalu boste vključeni tudi v sistem obveščanja o aktivnostih našega društva!
konv4Preko elektronske pošte Vam bodo posredovana aktualna vabila na pohode in izlete...
Če še niste registrirani, lahko to storite tukaj.