Portal Planinskega društva Mislinja

NOVA VABILA

Program dela 2021
Na spodnji povezavi je objavljen program dela za leto 2021:
Program dela 2021
 

VREMENSKI PODATKI

IZLET NA NEBEŠKO GORO
Avtor: Peter Zupanc   
sobota, 27 april 2019
dsc_8858 IZLET NA NEBEŠKO GORO (958 m) V soboto, 27.04.2019, smo se z avtoma zapeljali do zaselka Zagrad. Vozili smo se skozi Velenje, Arjo vas, Celje, Zidani most, Radeče in na koncu po dolini Sopote do našega izhodišča. Avtomobile smo parkirali pri kmetiji v Zagradu, saj nam je lastnica to prijazno dovolila. Hitro smo se pripravili na pohod in se po uvodnem pozdravu napotili po v začetku asfaltni cesti, ki pa se je kmalu spremenila v makadamsko. Po dobrih 30 minutah hoje smo prispeli do počitniške hišice, od katere je bil lep razgled na dolino Sopote. V nadaljevanju smo se po široki gozdni cesti, polni listja povzpeli do travnika, od koder smo kmalu zagledali vasico Čimerno s cerkvico, ki smo si jo lahko tudi ogledali od znotraj, saj nam jo je ključar prijazno odprl. Od vasice Čimerno smo že zagledali naš cilj, Nebeško goro, na kateri vrh smo se kmalu povzpeli. Na vrhu smo si privoščili zasluženo malico. Pred odhodom z vrha smo naredili še skupinsko fotografijo in se napotili nazaj v dolino. Sprehodili smo se še okoli Nebeške gore in se iz vasice Čimerno po isti poti vrnili do avtomobilov. Imeli smo srečo z vremenom, saj je začelo deževati, ko smo že bili pod streho. Z avtomobili smo se srečno pripeljali domov in si pred odhodom zaželeli čimprejšnje srečanje. Vodnika: Peter Zupanc Tine Tajnik . Oglejte si fotografije z opisi.
 
VELIKONOČNI POHOD 2019
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 22 april 2019
dsc_8684 VELIKONOČNI POHOD 2019 V ponedeljek, 22.04.2019, smo se zbrali na avtobusni postaji Mislinja. Po uvodnem pozdravu podpredsednika Gros Marjana, smo se odpravili na krožno pot Mislinja – Črepič – Fričev vrh – Završe – Mislinja. Po dobrih dveh kilometrih hoje po kolesarski stezi smo le-to zapustili in krenili proti vrhu Črepiča. Večina je šla po položnejši poti, nekateri pa smo izbrali strmo pot. Na vrhu smo se vpisali v vpisno knjigo in nadaljevali po gozdni poti na naslednji hrib, to je bil Fričev vrh, kjer je bila tudi najvišja točka naše poti. Z vrha smo se še nekaj časa spuščali po gozdni poti, s katere smo nato zavili na gozdno cesto, ki je bila sprva makadamska, proti cerkvi sv. Ruprehta pa asfaltna. Pri lovski koči LD Mislinja smo se lahko okrepčali in uživali na toplem pomladanskem soncu. Užitke pa so polepšali še lepi razgledi po okolici. Po počitku smo se odpravili še na zadnji del poti proti Mislinji. Nekaj časa smo hodili po asfaltni cesti, nekaj časa pa po gozdni poti. Po dobrih štirih urah hoje smo prispeli v Mislinjo, kjer smo se poslovili in si zaželeli nasvidenje prihodnje leto. Preživeli smo lep dan, poln prijetnih doživetij. Občutke pa je polepšalo še vreme, saj nas je celo pot spremljalo sonce in nas grelo. Vodnika: Hribar Jože Fekonja Albina Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET VITANJE - MISLINJA 2019
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 16 april 2019
dsc_0039_3 Vitanje – Mislinja 6.4.2019 Na sveže sobotno jutro smo se zbrali v Doliču, od koder smo se s kombijem odpeljali do vasi nad Vitanjem (blizu kmetije Strmčnik), kjer se je začela naša pravzaprav tradicionalna vsakoletna pot. Zakoračili smo v gozd in na začetku so nam nekaj izzivov prestavljala še ne odstranjena podrta drevesa na poti. Kmalu zatem je pot postala strmejša, a komaj smo se dodobra ogreli, že smo prispeli do lovske koče LD Vitanja. Po počitku in okrepčilih iz nahrbtnikov smo pot nadaljevali po gozdnatih predelih Paškega Kozjaka. Prijetna, položna pot nam je omogočila sproščeno kramljanje. Ob poti so se izmenjavale zaplate pomrzlega snega iz pretekle noči ter področja, poraščena s cvetočimi zvončki, telohom in prijetno dišečim čemažem, ki je v polni rasti. Vsenaokrog nas je obdajala nizka oblačnost, ki je gozdu dajala poseben čar. Po kratki hoji po grebenu smo dosegli vrh Paškega Kozjaka Basališče (1272 mnv) in prve izrazitejše skale na poti. Po rahlem spustu z vrha smo prečili obsežen travnik. Sledila je pot po grebenu, kjer smo korake še posebej previdno izbirali zaradi mokrih skal in spolzkih tal. Da nam vse skupaj ne bi prehitro minevalo, je vmes nastalo tudi nekaj zanimivih fotografij. Na koncu grebena se je pot spet rahlo spustila in prišli smo do pokopališča pri Svetem Joštu. Po spustu do koče smo željno pričakali daljši počitek na toplem z obilno malico. Okrepčane nas je nato čakal vzpon nazaj do cerkve Svetega Jošta, nato pa spust proti Doliški strani. Ubrali smo svojo, nemarkirano pot. Brez postankov seveda ni šlo in prijazni gospodinji na dveh sosednjih kmetijah sta poskrbeli za dodatno okrepčilo in enkratno počutje. Čakal nas je še razgiban spust ter ob koncu prečenje travnika do igrišča v Doliču. Celoten pohod je trajal slabih 7 ur. Napolnjeni smo s prijetnimi občutki in vtisi s poti, naslednje leto pa se spet vidimo. Vodnika: Tine Tajnik, Anka Tretjak Zapis pripravila: Anka Tretjak Fotografije: Anka Tretjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET PO ŠKRATOVI DEŽELI
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 02 april 2019
dsc_8434 IZLET PO ŠKRATOVI DEŽELI V torek, 02.04.2019, smo se zbrali na parkirnem prostoru pri Kulturnemu domu v Starem trgu. Po asfaltni cesti in po kolesarski poti smo se napotili proti Rahtelovemu vrhu. Pri tabli, ki je vabila na sprehod po gozdni učni poti na Rahtel smo se ustavili in slekli tople jakne, ker je bilo toplo in brez vetra. S hojo smo nadaljevali po gozdni cesti. Pot je bila prijetna in ne prenaporna. Ko smo prišli na Rahtelov vrh, smo se okrepčali s kavico in čajem in ob pitju uživali v razgledih na Mislinjsko dolino z Slovenj Gradcem, Pohorje, Paški Kozjak, Peco in Uršljo goro. Pred odhodom proti Gmajni smo naredili še skupinsko fotografijo. Ko smo prišli na Gmajno pri Slovenj Gradcu, smo na robu gozda zagledali Deželo škratov. Skrita je v smrekovem gozdu. Pričakal nas je pravi škrat, ki nas je popeljal na ogled bajeslovnih bitij v škratov gozd. Sprehodili smo se mimo Žitnih škratov v kašči, preko Povodnega moža pri ribniku, pa vse do Ajdovske deklice in mimo rudnika s Perkmandeljci do dorih Vil. Nazaj grede smo videli še Škopnika. Ob poslušanju zgodb, ki ji pripovedoval škrat smo obudili spomine, ko so nas babice, dedki ali starši strašili z čarovnicami in škrati, če smo bili poredni. Na koncu gozda nas je pričakala še Divja jaga z divjimi psi. Ker pa smo bili vsi pridni, smo srečno prišli iz gozda na travnik, kjer nas je že čakala dobra kisla juhica, pecivo, pijača in na vrhu še dobra kavica. Čas je hitro mineval in morali smo se posloviti od prijaznih škratov in nadaljevat proti Slovenj Gradcu. Pot je potekala povečini po cesti, ki je bila večji del asfaltna. Med potjo smo se ustavili še v cerkvi sv. Pankracija. Ogledali smo si tudi njeno notranjost. Na kraju, kjer je danes cerkev, je v 11. stoletju stal grad s kapelo. Od tega sta ostala spodnji del cerkvenega stolpa in poznoromanska cerkev. Po ogledu cerkve smo se spustili do parkirišča, kjer smo se poslovili z občutkom, da smo naredili nekaj za sebe. Bilo je lepo, zanimivo, poučno in veselo. Vodnik: Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
ŠOLSKI IZLET NA ZASAVSKO GORO
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 02 april 2019
dsc_8189 Šolski pohod na Zasavsko Sveto goro dne 30.3.2019 Letošnjo šolsko pohodniško sezono smo otvorili s pohodom v zasavsko hribovje. Zbralo se nas je 32 otrok in 11 odraslih spremljevalcev. Zgodaj zjutraj smo se z avtobusom iz Mislinje odpravili do izhodišča v Vačah. To je manjši kraj v bližini Litije, znan po Vaški situli, ki so jo tukaj izkopali v letu 1882 ter po geografskem središču Slovenije. Naša pot nas je vodila po asfaltu nad vas. Prišli smo do replike situle, kjer smo si vzeli čas za počitek, slikanje in mini okrepčilo. Kasneje je pot prešla v razgibano makadamsko cesto, po kateri smo hodili malo navzgor, malo navzdol, naš cilj pa se je izmikal pogledu. Pa vendarle smo po približno uri in pol prispeli do zadnjega, strmejšega dela vzpona, kjer smo po peščeni odprti stezi in na koncu čez poraščen predel prišli do križišča na gori. Desno nad nami se je odpiral lep pogled na cerkev, ki smo jo obhodili po krožni poti. Viri navajajo, da je tukaj že v 13. stoletju stalo pogansko svetišče, kasneje pa so na tem mestu 1753 leta sezidali to romarsko Marijino cerkev. Na vse strani so se nam odpirali pogledi na bližja pobočja, v daljavi pa na Kamniško-Savinjske Alpe. Daljši počitek smo si privoščili v bližini na Planinskem domu. Pospravili smo večino dobrot iz nahrbtnikov, preizkusili gostinsko ponudbo na koči in se odlične volje odpravili v smeri proti Izlakam. Pot se je skozi bukove gozdove hitro spuščala, potem pa so sledile še urbane, urejene asfaltne poti, spet malo navzgor in malo navzdol. Pot res ni bila naporna, niti dolga, saj smo porabili približno 4 ure in pol. Pa vendar so izredno toplo vreme, nekaj spomladanske utrujenosti ter še ne ravno uhojeni čevlji male noge naših pohodnikov kar utrudili. Vse je bilo poplačano s postankom in sladoledom na poti domov. Veselimo se naslednje pustolovščine. Vodnika: Peter Zupanc, Anka Tretjak Zapis pripravila: Anka Tretjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
GOSTILI SMO ALPINISTA ANDREJA IN MARIJO ŠTREMFELJ
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 26 marec 2019
dsc_4637 Gostili smo zakonca – alpinista Andreja in Marijo Štremfelj V četrtek, 21. marca, smo v sejni dvorani PC Lopan gostili alpinista, Andreja in Marijo Štremfelj. Andrej je alpinist, gorski vodnik, profesor športne vzgoje, novopečeni upokojenec, oče, mož, čebelar (in še bi lahko naštevali). V alpinistično zgodovino se je vpisal že večkrat. 13. maja 1979 sta se skupaj z legendarnim Nejcem Zaplotnikom kot prva Slovenca in hkrati prva Jugoslovana povzpela na vrh Everesta, 11 let pozneje pa je na najvišji vrh sveta stopil skupaj z ženo Marijo Štremfelj. To je bil prvi vzpon zakonskega para na streho sveta in tudi razlog za vpis njunih imen v Guinnessovo knjigo rekordov. Leta 2018 je postal še prvi človek, ki je postal lastnik zlatega cepina za življenjsko delo in za vrhunski vzpon. Leta 1992 je zlati cepin (sploh prvi v zgodovini podeljevanja te nagrade, ki velja kot nekakšna zlata olimpijska medalja med alpinisti) skupaj z Markom Prezljem prejel za prvenstveni vzpon po južnem stebru Kangčendzenge. Dvainšestdesetletni Štremfelj se je poleg Everesta povzpel še na sedem drugih osemtisočakov: Gašerbrum I in II, Broad Peak, Šišo Pangmo, južni vrh Kangčendzenge, Čo Oju in Daulagiri. Marija Štremfelj je bila rojena v družini z desetimi otroki v Kranju. Je profesorica biologije na kranjski gimnaziji. Poleg osvojenega Everesta je bila še na treh osemtisočakih in udeleženka različnih alpinističnih odprav v tuja gorstva. Med predavanjem obogatenim s številnimi fotografijami, smo izvedeli poleg njunih alpinističnih dosežkov tudi veliko o njuni družini in da ju je združila ljubezen do plezanja. Sedaj pa ju druži predvsem ljubezen do gora, pa tudi izkušnja izgube, ko ti gore vzamejo drago osebo. Kljub temu nikoli nista zanemarila družine in sta tako do otrok kot tudi do vnukov prenesla ljubezen do gora. Udeleženci v sejni dvorani so jima na koncu postavili še kar nekaj vprašanj, ki so se nato vrstila še v avli, kjer so naše prizadevne članice za obiskovalce pripravile okusno pecivo. Veseli nas, da se je na naš poziv odzvalo toliko občanov, saj je bila dvorana dokaj polna in smo skupaj preživeli prijeten večer. Zahvaljujemo se tudi občini Mislinja, ki je poskrbela za darilo za naša gosta. Tekst: Ivan Arko Fotografije: Bojan Šinko Oglejte si fotografije z opisi.
 
ARNIČEV POHOD NA RADUHO 2019
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 24 marec 2019
dsc_0047_3 29. zimski Arničev pohod na Raduho dne 16.3.2019 V soboto se nas je zbralo 12 planincev s skupnim ciljem povzpeti se na vrh Raduhe na 2062 m visoko. Za startno pozicijo smo izbrali kmetijo nad Lučami, ki nam je delno skrajšala pot. Po uvodnem fotografiranju smo prešerni in veseli zagrizli v breg. Pot nas je vodila najprej po lokalni cesti skozi gozd, kjer smo kmalu prešli na gozdne poti. Odločili smo se za krožno pot in krenili proti planini Arta. Po strmem vzponu smo si pri pastirski koči privoščili počitek z malico. Okrepljeni smo se ponovno spopadli s precej strmo potjo, kjer so drevesa začela izgubljati višino, področja pa je prekrivalo nizko borovje. Z višino so se kmalu pojavile sledi ledu in snega, čemur smo se prilagodili z derezami. Jasno, dokaj sončno vreme ter posamezne razgledne točke so nam odpirali prelepe razglede na ostale vrhove v bližini, ki smo jih s skupnimi močmi prepoznali in poimenovali. Sreča z vremenom nas je spremljala celotno pot, brezvetrje pa nam je omogočilo, da smo si tudi na vrhu Raduhe privoščili čas za počitek, klepet z ostalimi pohodniki in občudovanje lepot narave. Do vrha smo potrebovali približno 3 ure. Tudi pri sestopu z Raduhe smo uživali radosti snega in spretno lovili ravnotežje po zasneženih poteh. Na koči na Loki pod Raduho smo ožigosali izkaznice zimskega pohoda, se ponovno okrepčali in na koncu opravili še zadnji del poti nazaj do parkirišča. Za celotno pot smo potrebovali približno 6,5 ur. Naš tokratni pohod je bil s pravo mero vsega in razšli smo se dobro razpoloženi in zadovoljni. Vodnika: Stane Krenker, Anka Tretjak Zapis pripravila: Anka Tretjak Fotgrafije: Anka Tretjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET NA ČRETO
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 05 marec 2019
dsc_7586 IZLET NA ČRETO V torek, 05.03.2019, smo se zapeljali do parkirišča pod gradom Žovnek. Po nekaj minutni hoji smo prispeli do vhoda v grad, kjer nas je pričakala predstavnica turističnega društva Braslovče. Razkazala nam je grad in povedala mnogo zanimivosti o enem najstarejših gradov v Sloveniji. Grad so obnovili krajani občine Braslovče s prostovoljnim delom. Po ogledu smo pot nadaljevali proti Domu na Čreti. Po kratkem spustu z gradu smo se povzpeli po razmeroma strmi poti do Lovskega doma pod Grmado. Od tu smo se nekaj časa vzpenjali po razgledni cesti, nato pa smo se usmerili na kolovoz. Do cerkve sv. Matere Božje smo hodili izmenoma po cestah ali po gozdnih stezah.. Med potjo smo lahko uživali v razgledih na Celjsko kotlino in okoliške hribe. Od cerkve smo po parih minutah prispeli do Koče na Čreti. Na koči smo imeli daljši postanek, da smo se okrepčali in odžejali. Pred odhodom smo naredili še skupinsko fotografijo. Pot v dolino je bila prav tako prijetna. Spuščali smo se po gozdnih stezicah, cestah, hodili mimo zaselkov in po dobri uri in pol prispeli na Vransko, od koder smo se zapeljali domov. Preživeli smo prijeten dan, saj nam je bilo vreme zalo naklonjeno. Vodnika: Peter Zupanc Viktor Kralj Oglejte si fotografije z opisi.
 
26. JURČIČEV POHOD
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 03 marec 2019
dsc_7391 26. POHOD PO JURČIČEVI POTI Zamisel o Jurčičevi poti, ki pohodnike popelje od Višnje Gore do Muljave, se je prvič porodila ob 150. obletnici rojstva slovenskega romanopisca, Josipa Jurčiča. Jurčičevo pot smo Slovenci sprejeli za svojo, kar se je pokazalo tudi na letošnjem pohodu, ki se ga je udeležilo več kot 7000 pohodnikov. Tudi planinci PD Mislinja smo se jim pridružili, saj se pohoda udeležujemo skoraj od začetka. Z avtobusom smo se zapeljali do Višnje Gore, kjer smo začeli s pohodom. V starodavni Višnji Gori nas je že pričakala množica pohodnikov. Za dobro voljo so poskrbeli glasbeniki pihalne godbe. Iz trga smo se povzpeli po gozdni poti do razvalin Starega gradu. Od tu smo se povzpeli proti vasici Pristava skozi vas Zavrtače in po dobri uri hoje smo prispeli do hotela na Polževem. Tu smo se okrepčali in potem pot nadaljevali po smučišču do cerkvice sv. Duha z imenitnim gotskim oltarjem. Od tu so smo lahko v daljavi občudovali Julijce, Karavanke in še mnoge druge gore v okolici. Od cerkvice smo se spustili proti vasici Male vrhe. Zdaj smo vstopili v osrčje krajev, v katere je Jurčič postavil večino svojih pripovedi. Med drugimi so to razvaline gradu Roje, razvaline gradu Kravjek in cerkev sv. Janeza Krstnika. Od cerkve sv. Janeza Krstnika smo skozi vas Oslica prispeli do razpotja. Veliko naših pohodnikov je izbralo krajšo pot do Muljave, kamor so prispeli po dobrih petnajstih minutah hoje, nekaj pa se nas je odločilo za daljšo pot, ki pelje do vasi Znojile in potem do Krke in nazaj do Muljave. Na tej poti smo se sprehodili tudi mimo domačije, kjer snemajo televizijsko nadaljevanko Reka Ljubezni. Na Muljavi so organizatorji pripravili proslavo, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Boštjan Noč, pozdravila sta nas tudi predsednik PZS Slovenije, Jože Rovan, in župan občine Višnja Gora. Na koncu pa nas je z svojimi pesmimi razveseljeval pevec Marko Vozelj. Čas je hitro mineval in morali smo se zbrati pri gostilni Pri Oberščaku, kjer smo vstopili na avtobus, s katerim smo se srečni in veseli pripeljali domov. Vodniki: Peter Zupanc Danilo Kete Stanko Krenker Franc Bricman . Oglejte si fotografije z opisi.
 
ŠISERNIKOV POHOD 2019
Avtor: Peter Zupanc   
sobota, 23 februar 2019
dsc_7211 PO ŠISERNIKOVI POTI Že 27. smo se podali na pohod od Dravograda do Koče na Kremžarjevem vrhu. Pohod pripravljajo planinci PD Slovenj Gradec v spomin na prekmalu umrlega planinca, gorskega reševalca in alpinista Jožeta Šisernika. Z avtobusom, ki vozi na redni liniji Gornji Grad – Maribor, smo se zapeljali do Dravograda. Že takoj ko smo izstopili nas je pozdravilo sonce in nam naznanilo lep dan. Celo pot od Dravograda do Koče na Kremžarjevem vrhu smo lahko uživali v razgledih na Peco, Uršljo goro, Pohorje in na ostale griče v okolici. Prijetno je bilo hoditi, saj na poti ni bilo snega pa tudi blata ne, ker so bile poti še pomrznjene. Ob prijetni hoji in občudovanju razgledov smo kar naenkrat prispeli na kočo, kjer smo se malo oddahnili in okrepčali. Po krajšem počitku smo krenili proti Slovenj Gradcu, kamor smo prispeli po dobri uri hoje. Preživeli smo čudovit dan, ki nam ga je polepšalo čudovito vreme. Vodnika: Peter Zupanc Franc Bricman Oglejte si fotografije z opisi.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 100 - 110 od 261

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Ste pozabili geslo?
Ustvari nov uporabniški račun

BODITE OBVEŠČENI!

Z registracijo na našem portalu boste vključeni tudi v sistem obveščanja o aktivnostih našega društva!
konv4Preko elektronske pošte Vam bodo posredovana aktualna vabila na pohode in izlete...
Če še niste registrirani, lahko to storite tukaj.