Portal Planinskega društva Mislinja

NOVA VABILA

VREMENSKI PODATKI

POHOD NA PAŠKI KOZJAK 11.11.2017
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 12 november 2017
kozjak_m.slika PAŠKI KOZJAK (Paka – Dom na Paškem Kozjaku – Špik – Mislinja) Glede na ugodne vremenske razmere smo v soboto, dne 11.11.17, organizirali šolski planinski izlet na Paški Kozjak. Pohoda se je udeležilo 24 pohodnikov, od tega 16 osnovnošolcev. Zapeljali smo se do ravnine nad kamnolomom v Paki. Najprej smo kratek čas hodili po cesti, kmalu pa zavili na stezo. Prečkali smo kar strm travnik, nadaljevali pa po gozdni stezi. Zadnji del do koče smo ponovno prehodili po lokalni cesti. Na koči smo si privoščili daljši počitek z malico. Lepo vreme in odlična vidljivost sta nam omogočila panoramski razgled na bleščeče pobeljene vrhove Kamniško-Savinjskih Alp, del Karavank, Uršlje gore in Pohorja. Ožigosali smo planinske knjižice, pa tudi kakšno otroško roko in dobro razpoloženi krenili proti cerkvi Sv. Jošta in bivši podružnični šoli na Paškem Kozjaku. Od tu smo krenili na Špik (1109 m), ki je najvišja razgledna točka pogorja Paški Kozjak. Še enkrat smo skupaj občudovali in poimenovali najbolj markantne vrhove. Vrnili smo se nazaj do cerkve, kjer smo se spustili na strmo in s kamenjem posuto gozdno stezo. Ta del poti je porasel s pretežno listnatim gozdom, zato je bilo na stezi veliko odpadnega listja. Skrajšali smo korak in previdno hodili po listju. Otroci so razmere takoj izkoristili in uživali v obmetavanju z listjem. Pot nas je vodila izmenično po cesti mimo kmetij, pa spet skozi gozd, vmes pa smo si privoščili nekaj krajših počitkov. Nazadnje smo prispeli do glavne ceste, šli mimo igrišča v Doliču in nadaljevali po kolesarski stezi do Mislinje. Za celotno pot smo potrebovali slabih 5 ur. Vzdušje na izletu je bilo odlično, pot pa niti za otroke ni bila posebej zahtevna. Rdečih lic in z lepimi vtisi smo zaključili še en šolski izlet. Hvala mentorici Marini Porčnik in vsem odraslim za pomoč na izletu. Zapisala: Anka Tretjak (vodnica) Oglejte si fotografije z opisi.
 
31. POHOD OD LITIJE DO ČATEŽA
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 12 november 2017
dsc_5803 31. POHOD OD LITIJE DO ČATEŽA Tudi letos smo se planinci PD Mislinja podali na 31. pohod od Litije do Čateža. Planinci, ki so vstopili v Slovenj Gradcu so morali biti na AP Marčič že ob peti uri. Celo pot od Slovenj GradcA do Velike Pirešice smo se ustavljali na avtobusnih postajah, kjer so vstopali pohodniki. Ko sta v Veliki Pirešici vstopila zadnja planinca, sta bila oba avtobusa polna, bilo nas je okroglo število 100. Na poti do Litije smo se ustavili še na Trojanah, da smo se okrepčali s kavico ali čajem. V Litiji smo vodniki opravili formalnosti glede prijav in kartončkov. Z avtobusom smo se še zapeljali par kilometrov mimo Šmartnega, kjer smo izstopili in se pomešali med množico pohodnikov, ki so že bili na poti. Vsak od pohodnikov si je tempo prilagodil po svojem okusu, saj je bilo dovolj časa. Pohod od Litije do Čateža organizira Zavod Levstikova pot. Pot poteka po poti, ki jo je opisal Fran Levstik v svojem potopisu Od Litije do Čateža. Na Čatežu je organizator pripravil prireditev, imenovano Razhodnja. Na letošnji prireditvi je bil slavnostni govornik kulturni minister, Anton Peršak. Prisotne so pozdravili tudi župani vseh treh občin, skozi katere poteka Pot od Litije do Čateža. V kulturnem programu so nastopili Občinski pihalni orkester Trebnje, Trebanjske mažoretke, Folklorna skupina Večerna zarja, MoPZ Vinogradnikov Čatež, Dramska skupina P.L.I.N., Harmonikarji Aleša Smoliča, Ljudski pevci in godci s Polšnika in Čateški m'skvantarji. Po končani prireditvi smo se napotili do avtobusov. Letos smo morali prehoditi kar nekaj poti do njih, saj je bil parkirni prostor ob tovarni TEM zaradi gradbenih del zaseden. Vstopili smo na avtobusa, ki sta nas srečno pripeljala domov. Preživeli smo prijeten dan, poln novih doživetij in srečanj, in mnogi so rekli nasvidenje naslednje leto. Tekst: Peter Zupanc Vodniki: Franc Bricman Albina Fekonja Jože Zaveršnik Stane Krenker Jože Hribar Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
POMOČ PRI OBNOVI POTI NA OLŠEVO
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 12 november 2017
olseva_mala POMOČ PRI OBNOVI PLANINSKIH POTI NA OLŠEVO Koroški markacisti smo se odzvali prošnji komisije za poti pri PZS za pomoč pri obnovi planinskih poti na Olševo. Zbrali smo se v soboto, 14.10.2017, pri Rogarju, kjer smo se razdelili v štiri skupine. Tehnična skupina je bila zadolžena za menjavo jeklenic in klinov, druga skupina je postavljala kovinske stebre in nove smerne table, tretja skupina ja na poti požagala veje grmovja in rušja, ki se je močno razraslo na pot, zadnja skupina pa je obnovila obledele markacije na celotni poti. Na sami akciji je sodelovalo 23 koroških planincev in trije inštrukturji za poti PZS. Za akcijo sta bila predvidena dva dneva, a nam je uspelo glavnino dela opravit v enem dnevu. Za uspešno delo se iskreno zahvaljujem vsem sodelujočim. Vodja marakacistov PD Mislinja: Jože Hribar Tekst in slike: Jože Hribar Oglejte si fotografije z opisi.
 
ŠOLSKI IZLET NA GORO OLJKO
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 22 oktober 2017
dsc_5530 IZLET NA GORO OLJKO V zelo lepem številu smo se zbrali v soboto, 21.10.2017, na avtobusni postaji v Mislinji. Izleta se je udeležilo 32 učencev, obiskovalcev planinskega krožka na OŠ Mislinja, in 12 odraslih. Zjutraj smo se zapeljali skozi Polzelo do vasice Dobrič, kjer smo izstopili in peš nadaljevali proti Gori Oljki. V začetku smo hodili po ozki asfaltni cesti. Čez nekaj časa pa so nas smerokazi usmerili na gozdno pot, po kateri smo po dobri uri in pol prispeli na Goro Oljko. Lepo in toplo vreme je privabilo mnogo planincev na goro. Klopi ob koči in trata pod cerkvijo so bile polne otrok in odraslih. Okoli cerkve in koče je odmeval smeh in glasno govorjenje veselih planincev. Ogledali smo si cerkev in kapelico pod cerkvijo, potem pa smo si privoščili daljši postanek, da smo se okrepčali, odžejali in odpočili. Pred odhodom smo naredili še skupinsko fotografijo in se počasi odpravili proti vasici Veliki vrh. Do vasice, kjer so nas čakali avtobus in kombi, smo potrebovali dobro uro. Srečno smo prispeli domov. Bilo je prijetno, saj smo lahko uživali v lepi naravi in v čudovitem sončnem vremenu. Mentorica: Marina Porčnik Vodnika: Anka Tretjak Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
ZAHVALNA MAŠA 2017
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 22 oktober 2017
dsc_5472 PLANINSKA ZAHVALNA MAŠA V nedeljo, 15. oktobra 2017, s pričetkom ob 15.00 uri smo se zbrali v župnijski cerkvi sv. Ilija v Šentilju, kjer je župnik Martin Tajnik daroval zahvalno mašo. Z udeležbo smo se zahvalili za vse lepe trenutke brez nezgod, ki smo jih doživeli na planinskih poteh po domovini in tujini. Po končani maši smo se še odžejali s čajem in zakuhanim vinom ter posladkali s pecivom, ki so ga pripravile pridne članice PD Mislinja. Letos je bila to že 20. zahvalna maša. Prvih osemnajst je bilo darovanih na Homcu pri Šmartnem pri Slovenj Gradcu. Devetnajsta pa je bila združena z blagoslovom in otvoritvijo škorjanke na Črnem vrhu. Ob odhodu smo obljubili, da bomo s tradicijo nadaljevali. Oglejte si fotografije z opisi.
 
POHOD NA KRIM (1107 M)
Avtor: Peter Zupanc   
sreda, 11 oktober 2017
dsc_5006 POHOD NA KRIM (1107 m) V torek zjutraj, 10.10.2017, smo se s kombijem zapeljali skozi Velenje do Arje vasi in po avtocesti do Ljubljane. Avtocesto smo zapustili pri izvozu za Ig in se mimo Iške vasi zapeljali do Doma v Iškem Vintgarju. Zjutraj nas je pozdravilo oblačno vreme z rosenjem, ki se je med vožnjo še okrepilo. Za daljši postanek smo se odločili na počivališču Lukovica z upanjem da bo rosenje ponehalo, in res se je proti Kamniškim Alpam kmalu začelo jasniti. Pri Domu smo se pripravili za pohod in se napotili proti vrhu Krima. Pot je potekala po široki gozdni poti, ki pa je bila večinoma precej strma. Speljana je skozi gozd, tako da nismo imeli kakšnih posebnih razgledov. Na začetku poti so nas še nekajkrat dežne kapljice prisilile, da smo iz nahrbtnikov potegnili dežnike, a bolj ko smo se bližali vrhu, več jasnine je bilo na nebu in ko smo po dveh urah in pol prispeli na vrh Krima, je že veselo sijalo sonce, le v dolini so se še vednopreganjale meglice. Na Koči na Krimu smo si privoščili daljši počitek. Okrepčali smo se z joto, sladicami in kavo. Pred odhodom proti vasici Jezero, kjer nas je čakal kombi, smo naredili še skupinsko fotografijo. Tudi pot v dolino je bila strma in polna kamenja, ki je bilo vlažno. Pot je zahtevala previdnost pri vsakem koraku. Po dobrih dveh urah in pol smo srečno prispeli do vasice Jezero. Tu smo naredili še krajši postanek, da smo se odžejali potem pa smo se vkrcali na kombi in srečno prispeli domov. Preživeli smo lep in zanimiv dan. Napisal: Peter Zupanc Vodnik: Peter Zupanc Soorganizatorka: Silva Sonjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
38. SREČANJE KOROŠKIH PLANINCEV
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 08 oktober 2017
dsc_4895 38. SREČANJE KOROŠKIH PLANINCEV PRI DOMU NA SMREKOVCU Letošnje 38. srečanje koroških planincev je organiziralo PD Črna na Koroškem, v soboto 07.10.2017. Tudi člani PD Mislinja smo se udeležili srečanja. S kombijem smo se zapeljali do parkirišča pri Domu na Smrekovcu. V domu smo si privoščili krajši postanek, da smo se okrepčali s kavico, potem pa smo se napotili na vrh Smrekovca. Po slabe pol ure hoje po gozdni poti smo prispeli na vrh, kjer je že bilo veliko planincev. Vreme nam je bilo zelo naklonjeno, razgledi po okolici pa zelo lepi, saj so se videle cele Savinjsko-kamniške Alpe, Pohorje, v ozadju Koral Alpe z Golico, pa Kozjak, Šoštanj, Menina planina, Golte in še bi lahko našteval. Na vrhu smo se zaustavili za dlje časa, da smo se razgledali in pokramljali z znanci, na koncu smo naredili še skupinsko fotografijo in se napotili nazaj na dom, kjer se je ob 12. uri začela proslava. Proslava se je pričela s prihodom praporščakov planinskih društev Koroškega meddruštvenega odbora. Prisotne so pozdravili predstavnik PD Črna, predsednik MDO za Koroško, županja občine Črna na Koroškem in predsednik PZS. Na proslavi je na pobudo MDO za Koroško PD Radlje prejelo Svečano listine za 60 letno uspešno delovanje društva. Priznanje je podelil predsednik PZS. Proslava je bila zaključena s kratkom kulturnim programom, ki so ga pripravili Kulturno društvo Črna in Črnjanski harmonikaši. Na koncu smo se okrepčali še s Smrekovškim piskrom. Čas je hitro minil, morali smo se napotiti proti kombiju, ki nas je srečno pripeljal domov. Napisal:Peter Zupanc Vodnik: Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
PO BERNEKERJEVI POTI
Avtor: Peter Zupanc   
petek, 06 oktober 2017
pa020009 PO BERNEKERJEVI POTI Bernekerjevo pot smo pričeli pri kmetiji Lesnik na Legnu. Del poti poteka ob potoku Barbara, ki sčasoma zavije prek potoka in navkreber vse do sv. Barbare, kjer v bližini stoji Sedlarjeva lipa. Pot nadaljujemo proti domačiji Bernekerjevih, kjer se je rodil kipar. Danes tam stojijo samo še ruševine in spomini na težke čase življenja na hribovski planoti. Pri domačiji smo imeli krajši postanek. Na željo pohodnikov smo pot nadaljevali eni na Kremžarjev vrh, večina pa na dom na Planincu. Vračali smo se mimo kmetij Golob in Krenkar ter v dolino. Udeležencev pohoda je bilo 18, od tega dve mlajši pohodnici. Ena je imela 2 leti druga pa 7. Preživeli smo lep nedeljski dan v planinah. Tekst in fotografije: Albina Fekonja Vodnica: Albina Fekonja Oglejte si fotografije z opisi.
 
POZDRAV JESENI 2017
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 26 september 2017
dsc_4085 Pozdrav jeseni 2017 Turistično društvo Mislinja je letos že enaindvajsetič organiziralo tradicionalno turistično prireditev "Pozdrav jeseni" na kmetiji Foltan. Prireditev je bila tudi tokrat zadnjo nedeljo v septembru, ta je bila letos 24.09. Na prireditev so poleg ostalih društev iz občine povabili tudi naše društvo. Na stojnici smo predstavili zloženko Pot do izvira Pake in zloženko Slovenska turno-kolesarska pot. Naše pridne članice so za pokušino obiskovalcem pripravile domač ržen kruh z domačo pašteto in na vrhu čebulo, saj je bil letošnji moto prireditve “Kuhanje in priprava jedi iz čebule in česna. Moški del pa je prispeval že kar tradicionalno rakijo. Na prireditvi so sodelovali tudi predstavniki turističnega društva iz pobratene občine Središče ob Dravi. Ker so bili v lanskem letu zelo navdušeni nad pohodom, ki smo jim ga pripravili, in so izrazili željo, da se to organizira tudi v bodoče, smo jim pripravili krajši pohod tudi letos. Tokrat smo jih zapeljali do Pungarta, od koder smo peš krenili do Črnega vrha. Ker je to hkrati tudi tematska pohodna pot Kope, so nas na poti spremljale lesene klopi z lesenimi knjigami, ki pripovedujejo zgodbe tega dela Pohorja. Nekaj informacij pa sta jim posredovala tudi Ivan in Peter. Na Črnem vrhu sta jim predstavila zgodovino in pomen znamenja in seveda našo škorjanko. V njej sta jim pripravila obilno pohodniško malico. Po vpisu v pohodno knjigo so krenili nazaj proti Pungartu, ker je bilo močno oblačno, iz meglic pa je začelo rahlo pršeti. Kljub slabemu vremenu so bili pohodniki navdušeni nad naravo in dobro pripravljenim razlagami na in ob poti. Na koncu so nas zaprosili, da jim kaj podobnega pripravimo tudi drugo leto. Skupaj smo se nato odpravili na kmetijo Foltan, kjer smo jim predstavili našo stojnico in zloženki. Ogledali so si še ostale stojnice in se pri članih TD Mislinja ogreli z okusno pripravljeno enolončnico. Zapisal Ivan Arko Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET NA ŠMOHOR
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 26 september 2017
dsc_4032 IZLET NA ŠMOHOR (984 m) Pričelo se je novo šolsko leto, s tem pa tudi pohodi planinskega krožka na OŠ Mislinja. Za prvi pohod smo si izbrali Dom na Šmohorju. Šmohor je 984 m visok hrib v Posavskem hribovju. V soboto, 23.09.2017, smo se z avtobusom zapeljali iz Mislinje, skozi Velenje, Celje, Laško in Hrastnik do smučišča Rajska dolina. Tu smo izstopili in se pripravili za pohod. Do planinskega doma je bilo potrebno premagati malo hujšo strmino in že smo bili pri koči, kjer smo si privoščili prvo malico. Po okrepčilu, smo nadaljevali s pohodom po gozdni poti. Pot je bila prijetna, saj ni bilo pretirane strmine. Vmes smo lahko občudovali okolico. Zanimive so bile tudi rdeče mušnice, v vsej svoji lepoti. Med potjo smo se lahko razgledali po Zgornji Savinjski dolini. V daljavi pa smo lahko videli v sneg pobeljene Savinjsko-Kamniške Alpe in Koral Alpe z Golico. Po skoraj treh urah hoje smo prispeli na Dom na Šmohorju, kjer smo lahko uživali na soncu, ki nas je prijetno grel. Tu smo si privoščili daljši počitek za okrepčilo. Čas je hitro mineval in morali smo se odpraviti proti Laškemu. Naredili smo še skupinsko fotografijo in zapustili dom. Po gozdni poti, ki je večinoma speljana nad asfaltno cesto smo prispeli na livade nad Laškim in pa nekaj minutah prispeli do avtobusa. Posedli smo se na avtobusu, ki nas je srečno pripeljal domov. Mentorica: Porčnik Marina Vodnika: Hribar Jože in Zupanc Peter Avtor: Zupanc Peter Oglejte si fotografije z opisi.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 100 - 110 od 193

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Ste pozabili geslo?
Ustvari nov uporabniški račun

BODITE OBVEŠČENI!

Z registracijo na našem portalu boste vključeni tudi v sistem obveščanja o aktivnostih našega društva!
konv4Preko elektronske pošte Vam bodo posredovana aktualna vabila na pohode in izlete...
Če še niste registrirani, lahko to storite tukaj.