Planinci PD Žeželj iz Kragujevca so nas povabili na »krstno slavo«. V srbski Cerkvi je običaj, ki sega v same začetke srbske vernosti, da vsaka družina vsako leto obhaja »krstno slavo« - praznik družinskega zavetnika in spomin na krst prednikov. PD Žeželj si je izbralo za svojega zavetnika sv. Nikolaja. Letos je imel sv. Nikolaj svoj dan v nedeljo 22. maja.

V Kragujevac smo odšli v petek in se vrnili v ponedeljek. Poleg udeležbe na »krstni slavi« v nedeljo, smo obisk izkoristili za druženje s pobratenimi planinci in za planinske pohode. Tako smo se v soboto 21. maja, skupaj s planinci PD Žeželj, povzpeli na 758 m visoko Ostrovico, za katero pravijo, da je ostanek nekoč delujočega vulkana. Nahaja se v bližini kraja Rudnik v Šumadiji. Z vrha se ponuja čudovit razgled po bližnji in daljni okolici. Po sestopu smo se odpeljali v bližino Aranđelovca in krenili proti planini Bukulja, kjer je na njenem najvišjem vrhu ( 696 m) postavljen razgledni stolp. Tudi za to planino pravijo, da je vulkanskega izvora. Ime je dobila po srbskem poimenovanju bukve. V vznožju gore so vodna zajetja, ki jih v Aranđelovcu izkoriščajo za zdraviliški turizem in polnjenje mineralne vode Knjaz Miloš.

Po zaključenem vzponu smo odšli na posestvo naše dobre planinske prijateljice Slavice Boškovič, ki nas je pogostila s planinskim kosilom. Svojo »bazo« smo imeli  na njihovem planinskem domu na Anđinim livadama nad Kragujevcem. V nedeljo dopoldan smo se pred slavjem, ki je potekalo na planinskem domu, podali še na krajši pohod na Črni vrh. Po povratku smo bili prisotni na proslavi »krstne slave«.

Pred odhodom proti domu, v ponedeljek 22. maja, smo si ogledali spominski park Šumarice in obiskali spomenik-muzej »21. oktober«, ki je postavljen v spomin na masovno ustreljenih 2974 moških in otrok iz Kragujevca in okolice, kot povračilni ukrep za napad partizanov in žrtve na nemški strani v začetku oktobra, ko je bilo ubitih 10 in ranjenih 23 nemških vojakov.

Planinci iz Kragujevca so nas toplo sprejeli in pripravili zanimiv program. Po nekaj
letih premora zaradi koronskih ukrepov je bilo snidenje prisrčno in marsikaj smo si
imeli za povedati. Upamo, da bo sodelovanje steklo spet tako, kot je bilo pred korono.

 

  • slide
  • slide
  • slide